Prof. Ing. Jaroslav Dvořáček, CSc.

HGF, VŠB-TU Ostrava

VÝVOJ HORNICKO-GEOLOGICKÉ FAKULTY VŠB-TU OSTRAVA OD ROKU 2000

ÚVOD

            Historie báňského vzdělávání v historických českých zemích sahá k roku 1716, kdy byla v Jáchymově založena první výuková kapacita pro přípravu báňských úředníků. V průběhu staletí se měnily formy výuky, délka výuky, působiště výukových institucí i organizační podoba báňského školství. Poslední významnou změnou lokalizace byl přesun Vysoké školy báňské do Ostravy v roce 1945, po kterém následovalo v 50. letech 20. století dělení školy na fakulty. Současná Hornicko-geologická fakulta vznikla v roce 1959 spojením samostatné Hornické fakulty a Geologické fakulty.

            Báňské vzdělávání bylo od svých počátků spojeno s báňskou praxí. Je tedy zřejmé, že vývoj Hornicko-geologické fakulty byl významně ovlivněn změnami, ke kterým došlo zejména v 90. letech 20. století, a to v podstatě v celoevropském měřítku. V této souvislosti lze hovořit ne pouze o útlumu hornictví, ale o zásadní strukturální změně ve využívání surovinových zdrojů projevující se v poklesu až ukončení produkce klasických neobnovitelných zdrojů jako jsou rudy, uran a uhlí při současném růstu těžby ropy a zemního plynu, stavebních surovin, zvýšeném využití podzemních vod, geotermální energie, netradičních surovin, průmyslových odpadů.

            Na tento vývoj musela reagovat i Hornicko-geologická fakulta, a to v oblasti své organizační struktury, výukové i vědecko-výzkumné činnosti.

ORGANIZAČNÍ STRUKTURA FAKULTY A VÝUKOVÁ ČINNOST

            Počátku 90. let 20. století dominoval v báňském průmyslu útlum těžby a uzavírání dolů, prognózy o zániku hornictví. Není tedy překvapující prudký pokles zájmu o studium „klasických“ oborů spojených s báňským průmyslem, do nichž lze zařadit hlubinné dobývání, lomové dobývání a důlní měřictví. Jestliže ve školním roce 1988/89 činil podíl studentů hornických oboru 55 %, v roce 1994/95 tento podíl klesl na 5 %. Hornicko-geologická fakulta na tento stav reagovala následovně:

a)     sloučením kateder do tzv. institutů v roce 1994

b)     posílením detašovaného pracoviště HGF v Mostě

c)      postupným zaváděním nově akreditovaných studijní oborů

      ad a) V důsledku poklesu zájmu o studium hornických oborů čelily některé katedry – jako základní organizační jednotky fakulty – výraznému úbytku studentů. Proto došlo ke sloučení příbuzných kateder a vytvoření institutů jako základních prvků pro zajišťování pedagogické i vědecko-výzkumné činnosti – např. z Katedry hlubinného dobývání ložisek a Katedry lomového dobývání ložisek vznikl Institut hornického inženýrství, což umožnilo zachovat výukové kapacity i při poklesu počtu studentů, zejména denního (tzv. prezenčního) studia. V roce 1999 byl z fakulty vyčleněn dosavadní Institut matematiky a deskriptivní geometrie a převeden do skupiny celoškolských kateder. V roce 2002 byl nově zřízen Institut geoinformatiky.

 ad b) Detašované pracoviště fakulty působí v Mostě nepřetržitě od poloviny 70. let 20. století. Nejprve nabízelo výuku pouze lomového dobývání ložisek a ekonomiky hornictví, po roce 2000 k nim přibyly zejména environmentální obory a bakalářské obory pro státní správu, takže dnes počet studentů, převážně ve studiu při zaměstnání (tzv. kombinované studium) přesahuje pětinu studentů fakulty.

 ad c) Fakulta si udržela studijní obory spojené s činností báňských podniků, které se týkají geologie, exploatace ložisek, úpravy nerostných surovin, automatizace dolů, ekonomiky nerostných surovin. Jejich obsah byl inovován, aby odpovídal vědecko-technickému a sociálně ekonomickému vývoji posledních let. Postupně byly akreditovány další studijní obory využívající kvalifikaci pedagogů fakulty, které byly zaměřeny na následující oblasti:

 -                životní prostředí: Environmentální inženýrství; Technologie a hospodaření s vodou; Zpracování a zneškodňování odpadů

-                informatika: Informační a systémový management; Geoinformatika; Systémové inženýrství v oblasti surovin

-                ekonomika: Komerční inženýrství v oblasti surovin; Ekonomika, management a informatika v oblasti veřejné správy

-                cestovní ruch: Geovědní a montánní turismus

-                přírodní vědy: Aplikovaná fyzika materiálů

 Hornicko-geologická fakulta se musela dále vyrovnat se dvěmi událostmi, které ovlivnily jak organizační strukturu fakulty, tak její studijní obory, a tím i počet posluchačů. K těmto událostem patřilo:

-                v roce 1997 oddělení studijního oboru Výstavba dolů a geotechnika, který se stal základem dnešní Fakulty stavební

-                v roce 2002 oddělení studijního oboru Technika požární ochrany a bezpečnosti průmyslu, z něhož vznikla dnešní Fakulta bezpečnostního inženýrství.

     Uvedené vývojové trendy se projevily v počtech studentů fakulty. Následující tabulka uvádí čísla z tzv. zahajovacího výkazu pro MŠMT, který se sestavuje v říjnu příslušného roku.

rok

2000

2001

2002

2003

2004

počet studentů celkem

2 667

3 011

2 536

2 797

3 178

z toho kombinovaná forma

1 057

1 182

926

1 102

1 451

% z celk. počtu

39,6

39,3

36,5

39,4

45,7

       Z tabulky vyplývá zásah do počtu i struktury studentů fakulty způsobený vznikem Fakulty bezpečnostního inženýrství v roce 2002 i význam kombinované formy studia realizované na detašovaném pracovišti HGF v Mostě a v menší míře i v Ostravě.

VĚDECKO-VÝZKUMNÁ ČINNOST

Vývoj na počátku 90. let 20. století byl spojen se zrušením kategorie vědecko-výzkumných pracovníků na vysokých školách a s ukončením centrálního financování této činnosti z jediného místa. Věda se na vysoké školy vracela postupně, především formou řešení grantových projektů, a to jak v národním, tak mezinárodním měřítku.

Výzkumná činnost Hornicko-geologické fakulty byla v minulých desetiletích změřena na první fáze životního cyklu báňské kapacity, tj. na průzkum ložiska, výstavbu těžební kapacity, exploataci nerostných surovin, jejich úpravu a ekonomické hodnocení. Útlum hornictví v 90. letech spojený s uzavíráním a likvidací dolů, zahlazováním následků hornické činnosti a řešením tzv. dluhů minulosti ukázal, že životní cyklus báňské kapacity má i svou poslední fázi vyžadující sběr informací, zobecňování zkušeností, srovnání se zahraničím. Hornicko-geologická fakulta se této problematiky chopila a svou výzkumnou činnost orientovala na útlum a likvidaci dolů, zahlazování následků hornické činnosti, environmentální aspekty. Tato orientace se projevila jak v působnosti Grantové agentury České republiky, tak jednotlivých ministerstev, zejména Ministerstva životního prostředí a Ministerstva průmyslu a obchodu. Počet získaných výzkumných projektů v rámci Evropské unie není vysoký, podmínky získávání těchto projektů je řadí k těm nejprestižnějším.

Následující tabulka uvádí počty projektů a jejich hodnotu včetně projektů zahraničních v časové řadě od roku 2000.

rok

2000

2001

2002

2003

2004

projekty celkem: počet

(tis. Kč)

47

29 887

63

32 268

68

37 802

65

39 501

61

42 275

z toho zahraniční: počet

(tis. Kč)

4

1 350

7

1 293

3

237

3

2 179

3

2 890

 Prostředky získané z grantových projektů významným způsobem přispěly k financování provozu i investic Hornicko-geologické fakulty.

ZÁVĚR

 V lednu 2006 skončí druhé funkční období současného vedení Hornicko-geologické fakulty, které s malými personálními obměnami působilo od r. 2000. Vzniká tak příležitost k určitému bilancování poměrně složitého časového úseku naplněného obavami zejména o naplnění stavů studentů fakulty, které jsou pro ni životně důležití. Po téměř 6 letech lze konstatovat:

-                Hornicko-geologická fakulta si jako jediná v České republice udržela akreditovány „klasické“ hornické obory

-                udržely se a rozvinuly vazby fakulty s báňskými společnostmi a institucemi, pro něž je fakulta mnohdy jediným partnerem a které naopak HGF podpořily odborně, finančně i personálně

-                nově akreditované obory umožnily fakultě vyrovnat se v rozpětí 5 let se ztrátou dvou studijních oborů a udržet si 2 místo mezi 7 fakultami VŠB-Technické univerzity Ostrava z hlediska počtu studentů

-                grantové projekty a spolupráce s praxí pokrývají celkové náklady fakulty v řádu desítek procent

-                vědecko-výzkumná a z ni vyplývající publikační činnost vytváří předpoklady pro zlepšování personální struktury fakulty

-                fakulta rozvíjí svůj sbírkový fond v oblasti nerostů a hornin i historických měřických přístrojů

       Název fakulty pochází z historie a lze jej používat jako určitou obchodní značku, avšak její vnitřní struktura je jiná. Propojují se v ní technické a přírodovědné obory, které při flexibilitě fakulty dávají záruku, že historický vývoj v minulosti bude doplněn perspektivu v budoucnu.