Vlastimil Kubeček                                                                              S 14

 Energie stavební a báňské a.s. Kladno

 

 

Sanace kanalizace v ulici Křižíkova

 


 


Situační plánek

 

Zmíněná stavba se prováděla od začátku ledna do konce června 2004 v úseku mezi křižovatkami s ulicemi Ke Štvanici a Prvního pluku v lokalitě Karlín. Jedná se o komunikaci se silným provozem, s požadavkem na zachování obousměrného provozu po celou dobu výstavby. Zmiňovaný úsek leží ve významném dopravním uzlu na západním okraji Karlína a je součástí komunikačního dopravního tahu na Žižkov. Ulice je obousměrná a kromě automobilové dopravy v ní vede několik linek autobusů MHD a dále velké množství dálkových autobusů na autobusové nádraží Florenc. Z tohoto důvodu DI České policie rozhodl, že stavba bude rozdělena na 6 etap s možností záboru pouze středního jízdního pruhu v délce maximálně 50 m, což se promítlo do organizace realizace opravy.

Při povodni v srpnu 2002 byla stoka v Křižíkově ulici vážně poškozena a podle provedeného průzkumu hrozilo její zborcení. Oprava vyžadovala zpevnění konstrukce stoky a provedení sanace narušených domovních přípojek. Zvolený způsob opravy si vynutila také skutečnost, že v bezprostřední blízkosti stoky probíhá souběžně tvárnicová trasa Telekomu a proto se nemohlo přistoupit ke zpevnění okolí stoky , narušeného při povodni, injektáží.

 


S ohledem na množství inženýrských sítí ve zmíněné lokalitě a již citovanou dopravní situaci, byla vyloučena možnost opravy stoky otevřeným výkopem a přistoupilo se k vestavění stoky 600 x 1 100 mm do stoky 960 x 1 450 mm s použitím kanalizačního žlábku z taveného čediče PN 1 s bočnicemi, které mají otvor pro umístění kotevního šroubu. Tento konzervativní způsob opravy vyžaduje disponovat jak zkušenými a zručnými pracovníky z oboru kanalizační zedník, tak se zkušenostmi při ražení přípojek v navážkách a píscích. Proti možnosti použití progresívnější metody tj. vložení sklolaminátových rour DN 600 hovořilo zvednutí dna stoky o 170 mm, horší hydraulické vlastnosti kruhového profilu při malých sklonech stoky ( 3 – 4 mm/m ) a připojení 19 ks domovních přípojek, 16 ks uličních vpustí a větší počet připojení, která bylo možné identifikovat až kamerovým průzkumem v průběhu realizace stavby. Použitím čedičových žlábků se zvedl tok o 70 mm.

Vzorový řez stoky

Sanovaný úsek 202,6 m byl rozdělen na 6 úseků mezi 7-mi revizními šachtami cca po 40-ti m. Směr postupu provádění stavby jsme zvolili po toku s ohledem na využití spádu k odvodnění stoky, při kterém jsme se museli odchýlit od způsobu navrhovaným v projektu, které vzhledem k DIO nešlo použít přečerpávání splaškových a balastních vod po povrchu. Použili jsme PVC roury DN 125 ( husí krk ) s využitím tvarovek na připojování jednotlivých přípojek, neboť při pokládání žlábků musel být žlábek původní stoky bez vody.

 


 

Foto odvodnění

 

Po vyhloubení šachtic v místě revizních kanalizačních šachet bylo nutné provést převedení splaškové vody ve stoce přes čištěný úsek a přistoupit k vyčištění stoky, při kterém se provádělo postupné zajištění narušené klenby stoky kari sítí  s velikostí ok 100 x100 mm o síle drátu 6,3 mm z předem naohýbaných prvků tvořících klenbu a uchycených v prsou stoky trny. Toto byla podmínka ČBÚ k ochraně pracovníků proti pádu rozvolněného zdiva narušené stoky. Zanesení stoky bylo zhruba do poloviny profilu. Následovalo očištění původní obezdívky tlakovou vodou a osazení čedičových žlábků do maltové směsi Kombina KS – 1, která byla k tomuto účelu schválena objednatelem. Potom byl proveden kamerový průzkum přípojek a po vyhodnocení stavu investorem a projektantem se rozhodlo o způsobu opravy : 1. vyhovující, 2. oprava vyvložkováním vytvrzeným sklolaminátem, 3. bodovou opravou, 4. přeražbou. Na stoce jsme osadili čedičové bočnice s kotevními šrouby a zalili již zmiňovanou maltovou směsí s dozděním 1 řady kanalizačních cihel do prsou stoky. Takto připravený úsek se sezdíval s ohledem na omezený pracovní prostor po 0,5 m postupu v klenbě kombinací klasických a klínových cihel s postupným vyplňováním volného prostoru nad nově vzniklou klenbou stoky betonem třídy B 12,5 s plastifikátorem. 


 


                                                                    Pohled do šachty

 


Po  dozdění  stoky  a  vytažení  revizní  kanalizační  šachty  se  celý  cyklus opakoval

v rytmu Š 7 –Š 6, Š 6 – Š 5 atd. Na odtěžování rubaniny a napouštění materiálu ke zdění se používaly vzhledem ke stísněným záborům, těžní vrátky SVK 160/250 a upravená stavební kolečka pro dopravu ve stoce.

Součástí sanace stoky byla i oprava přípojek. Celkem se zde nacházelo cca 50 přípojek. Uliční vpusti se připojovaly, ale neopravovaly ( je to majetek TSK a ulice Křižíkova se následně opravovala s renovací UV ). Domovní přípojky se ve dvou případech opravily vložením tkaniny ze skelných vláken nasycených speciální pryskyřicí s vytvrzením horkým vzduchem. V šesti případech se muselo přistoupit k přeražbě a položení nového potrubí DN 200 a v osmi případech se provedla bodová oprava v místě poškození. Jednalo se především o místa, kdy při provádění pokládky vodovodu v chodníku na severní straně stavby zhotovitel opravoval přerušené kameninové roury přípojek vložením PVC roury menšího průměru do potrubí, což mělo samozřejmě za následek ucpávání domovních přípojek. Ukázalo se také , že většina domovních dešťových svodů byla provedena jako trativody do chodníků a muselo se řešit jejich připojení na kanalizaci. Přeražba přípojek se prováděla z bočních šachet vyhloubených vedle stoky o půdorysu 2 x 3 m a vyražením přípojky do profilu LB 2 klasickým způsobem s předrážením pažnic UNION do boků i stropu s použitím následné výplňové injektáže betonem P 200 pomocí SSB 24. Po propojení a položení nové přípojky na betonovou desku a obetonování kameninového potrubí se vyrubaný prostor zafoukal výplňovým betonem P 100 a následovalo zlikvidování přístupové těžní šachtice. Při realizaci se také ukázalo, že některé objekty v této lokalitě jsou připojeny ještě rozpadajícími se historickými zděnými stočkami malého profilu, viz obrázek.

 

 


 

 

 


Foto přípojka

 

Stavba se prováděla v navážkách a s poměrně malým krytím v nadloží. Celou dobu provádění prací hornickým způsobem bylo prováděno monitorování stavu přilehlých objektů a komunikace nad prováděnými ražbami. Za celou dobu trvání stavby nebyla překročena norma na pokles a přípustné deformace. Měření prováděla fi INSET. Dá se konstatovat, že díky bezproblémové a vstřícné spolupráci mezi projektantem ( Hydroprojekt CZ a.s., Praha ) a dozorem objednatele ( Pražská vodohospodářská společnost a.s. ) se podařilo zhotoviteli ( Energie stavební a báňská a.s. Kladno ) provést stavbu v termínu, bez vad a nedodělků.