Ing. Jan Macura
zástupce ředitele odboru výzkumu a vývoje,
Český báňský úřad Praha, pracoviště Ostrava

VÝZKUM A VÝVOJ V RESORTU STÁTNÍ BÁŇSKÉ SPRÁVY ČESKÉ REPUBLIKY

Úroveň bezpečnosti práce a provozu v hornictví je ovlivněna pracovními úrazy a mimořádnými událostmi, které představují závažná společenská rizika.

V minulosti byla hornická rizika mimo jiné pozitivně ovlivňována výzkumem, který byl zabezpečován řadou výzkumných ústavů.

V rámci restrukturalizace hornictví v České republice došlo po roce 1990 k výraznému omezení prostředků na výzkum a vývoj do této oblasti. Po privatizaci byla řada institucí a pracovišť orientována do jiných oborů mimo hornictví, popř. zanikla.

Zatímco výzkum a vývoj technologií dobývání a ražení včetně strojních a elektrických zařízení pokračoval na komerční bázi a dosáhl evropské úrovně především nákupy technologií a zařízení v zahraničí, výzkum a vývoj v oblasti bezpečnosti práce a provozu zejména v dobývání černého uhlí, ale i v dobývání nerudných surovin se téměř zastavil.

Analýzou vývoje bezpečnosti práce v hornictví vyhodnocením zvláště příčin závažné úrazovosti a nehodovosti prováděnou každoročně Českým báňským úřadem vyplynulo, že absence vědecko-výzkumné činnosti v oblasti bezpečnosti práce v hornictví je také jednou z příčin negativního ovlivnění stavu bezpečnosti.

Rozhodnutím Vlády ČR o přidělení finančních prostředků na výzkum a vývoj v oblasti bezpečnosti práce v hornictví do rozpočtové kapitoly se stal Český báňský úřad usnesením Vlády ČR č. 419/1998 od roku 1999 nositelem výzkumného programu "Zvýšení úrovně bezpečnosti práce v dolech a eliminace nebezpečí od unikajícího metanu". Program byl zahájen v roce 1999 s předpokládaným ukončením v roce 2008.

Svým obsahem formuluje zaměření na hlavní bezpečnostní problematiku hlubinného hornictví:

  1. Nahromadění a zapálení metanu. Mimořádný význam pro bezpečnost při zpřístupňování a využívání ložiska má prognóza výstupu a chování plynu. Zapálení metanu je potenciálním nebezpečím výbuchu metanovzdušné směsi. Toto nebezpečí je nadále reálné.
  2. Důlní otřesy. Jsou nadále potencionálním rizikem spojeným s hornickou činností vedenou ve velkých hloubkách vyžadujícím další zkoumání s cílem stanovení preventivních opatření k jejich předcházení nebo alespoň k potlačení jejich následků, zejména na pracovníky.
  3. Samovznícení uhelné hmoty. Mimo nebezpečí výstupu toxických plynů do uzavřeného pracovního prostoru je rizikem iniciace zapálení metanu nebo uhelného prachu.
  4. Migrace metanu z uzavřených prostor na povrch. Jedná se závažný problém vystupující do popředí v souvislosti s ukončením hornické činnosti a likvidací hlubinných plynujících dolů.

Stále se zvyšující úroveň vědy a techniky uplatňovaná v dozorovaných organizacích klade nejvyšší nároky i na zajištění kvalitního a kvalifikovaného výkonu vrchního dozoru státní báňské správy vykonávaného Českým báňským úřadem a Obvodními báňskými úřady, umožňujícího soustavně analyzovat vstupní (existující) informace o činnostech prováděných v organizacích podléhajících výkonu vrchního dozoru.

Výkon vrchního dozoru státní báňské správy je činností vysoce odbornou vyžadující úzké sepětí praxe se současně dostupnými vědeckými poznatky. Je proto žádoucí, aby pro potřeby dozorujícího orgánu byla zajištěna dostatečná vědeckovýzkumná podpora, umožňující uplatnit v požadované míře poznatky vědy a techniky ve všech oblastech působnosti státní báňské správy, a to jak v rovině technické, institucionální, tak i právní.

Cílem výzkumné činnosti je získávání vědecky podložených vstupních podkladů pro tvorbu, popř. novelizaci právních aktů (zákonů, vyhlášek), metodik a závazných postupů upravujících bezpečnost práce a bezpečnost provozu při hornické činnosti a při činnosti prováděné hornickým způsobem tak, aby ve všech důležitých oblastech byly v daném čase k dispozici nové účinné hodnotící a posuzovací metody a kontrolní mechanismy.

Udržování vysoké profesionální úrovně orgánů dozoru je nezbytné nejen z hlediska bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a bezpečnosti provozu, ale i k získání obecné důvěry nejen v rámci ČR, ale i zahraničí. Výzkum a vývoj Českého báňského úřadu je součástí národní politiky výzkumu a vývoje České republiky s těmito koncepčními cíli:

Koncepce výzkumu a vývoje, zpracovaná na léta 2004 až 2008, vychází z Národní politiky výzkumu a vývoje České republiky na léta 2004 - 2008 dle usnesení Vlády ČR ze 7. ledna 2004 č. 5.

V programu výzkumu a vývoje Českého báňského úřadu pod názvem "Zvýšení úrovně bezpečnosti práce v dolech a eliminace nebezpečí od unikajícího metanu z uzavřených důlních prostor" bylo dosud řešeno, popř. probíhá řešení, 34 programových projektů, z nichž bylo ukončeno řešení 21-ti projektů.

V roce 2004 bylo řešeno 12 projektů s náklady 27,3 milionů Kč, v letošním roce 2005 pokračuje řešení 15 projektů a bude zahájeno řešení dalších v celkovém objemu 28,9 mil Kč. V současné době probíhá proces zadávání veřejných zakázek na 4 nové projekty výzkumu a vývoje Českého báňského úřadu pro rok 2006. Veškeré podstatné informace o projektech výzkumu a vývoje stávajícího programu jsou uvedeny webových stránkách státní báňské správy www.cbusbs.cz v sekci výzkum a vývoj. V tomto vystoupení jsou zmíněny jen informace o některých výsledcích z posledních let. V roce 2004 byly ukončeny 3 projekty řešené v rámci výzkumu a vývoje Českého báňského úřadu a v roce 2005 zatím další 2 projekty. V letech 2003 a 2004 byl firmou OSTROJ- Hansen+Reinders, spol. s r.o. řešen projekt s názvem "Stanovení technických požadavků na bezpečnost provozu a provedení elektrických rozvodných zařízení VN v plynujících dolech s nebezpečím důlních otřesů a průtrží hornin a plynů", jehož cílem bylo stanovení technických, bezpečnostních a konstrukčních požadavků na vysokonapěťová rozvodná zařízení pro prostory SNM 2 ke snížení rizika výbuchu a požáru mechanickým poškozením, zejména při vzniku důlních otřesů. Výstupem byl návrh na doplnění právních předpisů ČBÚ, zejména - vyhlášky ČBÚ č. 22/1989 Sb., § 231, § 242, §272 - zák. č. 61/1988 Sb., § 40 - vyhl. ČBÚ č. 75/2002 Sb., § 2 a § 7 Po ukončení projektu byly jeho výstupy předány k zapracování do novel uvedených předpisů.

Dalším ukončeným projektem v roce 2004 je projekt s názvem "Analýza aplikací metod protiotřesové prevence v oblastech, kde vznikly otřesy a rozbor jejich účinnosti", jehož řešiteli byly kolektivy pracovníků Ústavu geoniky AV ČR a OKD, DPB, a.s. Cílem tohoto projektu bylo zhodnocení účinnost uplatňovaných metod prognózy důlních otřesů a projektem nařízených aktivních a pasivních prostředků protiotřesové prevence na základě analýzy důlních otřesů, ke kterým došlo v posledních 10 letech a vypracování návrhu bezpečnostních opatření a změn, příp. doplnění právních předpisů, upravujících bezpečnost práce a ochranu zdraví při práci a bezpečnost provozu v dolech s nebezpečím důlních otřesů. Získané poznatky jsou výsledkem analýzy 64 případů důlních otřesů, ke kterým došlo v OKR v období let 1993 až 2003. Po ukončení projektu byly návrhy na úpravu legislativy, vyplývající z řešení projektu, předány k realizaci.

Třetím projektem, ukončeným v roce 2004 byl projekt s názvem "Zvýšení bezpečnosti při dopravě břemen nadměrné hmotnosti a nadměrných rozměrů v hlubinných dolech", který byl řešen Vysokou školou báňskou - Technickou univerzitou Ostrava v úzké spolupráci s organizací FITE a.s. Ostrava. Řešení bylo zaměřeno zejména na

- popis současného stavu manipulace a dopravy břemen nadměrné hmotnosti (dále BNH) a nadměrných rozměrů (dále BNR) při hornické činnosti a činnosti prováděné hornickým způsobem všech hlubinných kamenouhelných dolů České republiky

- analýzu současného stavu dopravy BNH a BNR, vytipování kritických uzlů dopravy kolejové, závěsné, dopravy po speciální pozemní dráze a dopravě smykem, zejména z hlediska příčin nepříznivého vývoje úrazovosti, analýzu nebezpečných situací jako možných příčin úrazů, - návrh úpravy textu vyhlášky ČBÚ č. 22/1989 Sb. (v platném znění) pro manipulaci a dopravu břemen nadměrné hmotnosti, nadměrných rozměrů a neskladných (nově zavedený pojem "břemena zvláštní"), - zpracování vzorových dopravních řádů pro manipulaci a dopravu břemen zvláštních smykem po počvě a po zvláštním vedení nebo pomocí speciální pozemní dráhy kolejnicové nebo ozubnicové včetně požadovaných opatření podle §308 odst. 1, písm. k) vyhlášky ČBÚ č. 22/1989 Sb. Realizační výstupy, vyplývající z řešení projektu, byly po jeho ukončení předány k zapracování do novel uvedených předpisů.

Na počátku roku 2005 byly ukončeny 2 projekty.

První s názvem "Univerzální bezpečnostní obvod těžního stroje", který byl řešen firmou INCO engineering s r.o. Jeho cílem bylo stanovit bezpečnostní a konstrukční požadavky na provedení bezpečnostního obvodu těžního stroje s univerzálním využitím u všech provozovaných těžních zařízení a zpracovat návrh na doplnění bezpečnostního předpisu pro těžní zařízení. Navržená koncepce řeší i zprostředkování informací o stavu bezpečnostního obvodu a je v ní začleněno zařízení - pro kontrolu dojezdu těžního stroje - pro aktivaci druhého okruhu pojistné brzdy těžního stroje - pro identifikaci příčiny vybavení bezpečnostního obvodu Výsledky tohoto projektu byly předány k zapracování do novel předpisů.

Posledním projektem zatím ukončeným v roce 2005 je projekt "Zvýšení účinnosti protiotřesové prevence pomocí bezvýlomové trhací práce ve vývrtech o průměru 100 mm a větších", jehož řešitelem byla OKD, DPB, a.s. Tento projekt řešil technickou a technologickou problematiku provádění bezvýlomových trhacích prací ve vývrtech velkých průměrů a současně se zabýval otázkami technických a technologických opatření k zajištění bezpečnosti při vedení důlních děl. Řešení vyústilo v - návrh Instrukce bezvýlomové trhací práce velkého rozsahu (BTPVR) v průvodních horninách. - novelu vyhlášky ČBÚ č. 45/1995 Sb. a její náhradu vyhláškou ČBÚ č. 659/2004 Sb.. - zpracování návrhu změn vyhlášky č. 72/1988 Sb. Rovněž výstupy tohoto byly předány k zapracování do novel uvedených předpisů.

V roce 2004 jsme provedli souhrnné hodnocení ukončených projektů výzkumu a vývoje, což bylo Usnesením vlády ze dne 23.6.2004 č. 644 uloženo ústředním orgánům, z jejichž rozpočtových kapitol je výzkum a vývoj podporován. V tomto hodnocení bylo provedeno podle "Metodiky hodnocení výzkumu a vývoje a jejich výsledků", zpracované Radou pro výzkum a vývoj na základě bodu II.3 citovaného usnesení vlády, hodnocení spolupracujících řešitelských organizací a výsledků jednotlivých projektů. Výsledky výzkumu a vývoje byly posouzeny Odborným poradním orgánem předsedy Českého báňského úřadu s tímto závěrem: V hodnoceném období bylo ukončeno celkem 11 projektů řešených různými institucemi : 2 projekty, které byly zadány k řešení Vysoké škole báňské - Technické univerzitě Ostrava, fakulta Hornicko - geologická a Univerzitě Pardubice, fakulta Chemicko - technologická, byly ukončeny s vynikajícím hodnocením, 8 projektů bylo vyhodnoceno s vyhovujícím výsledkem a pouze 1 projekt byl uzavřen s konstatováním nenaplnění cílů s tím, že výsledky jsou použitelné pro další činnost prováděnou hornickým způsobem.

Úplné hodnocení ukončených projektů bylo zasláno Radě pro Výzkum a vývoj počátkem prosince 2004 a z jejího hodnocení pak vyplývá, že z hodnocených 11 spolupracujících institucí se v pořadí dle přepočteného počtu (úhrnu vah) normalizovaných výsledků z celkového počtu 866 hodnocených institucí umístila většina v první polovině pořadí, z toho v I. třetině 5 institucí II. třetině 5 institucí III. třetině 1 instituce K výsledkům hodnocení však považuji za nutné uvést, že výzkum a vývoj pro potřeby státní správy, řešený prostřednictvím veřejných zakázek ( cca 6 % celkových objemů účelových zdrojů na výzkum a vývoj), je nesrovnatelný s obecně prováděným výzkumem a vývojem. Kvalitním výsledkem pro potřeby státní báňské správy jsou na příklad rozhodující technicky zdůvodněné podklady pro novelizaci báňské legislativy, které v konečném důsledku mohou zásadním způsobem ovlivnit bezpečnost práce a provozu při hornické činnosti a činností prováděné hornickým způsobem a podstatnou měrou omezit rizika při těchto činnostech. Metodika tyto výsledky většinou zařazuje až mezi výsledky II., III. a IV. kategorie.

Tato skutečnost v metodice hodnocení institucí provádějící výzkum pro potřeby státní správy a při posuzování výsledků dle našeho názoru není dostatečně zohledněna. Přesto na základě stanovených a ověřených požadavků vyřešeného projektu výzkumu a vývoje s názvem P 14/2001 "Osobní důlní svítidlo báňských záchranářů do extrémních podmínek" pokračovala firma KV - Důlní svítidla, s.r.o., Karlovy Vary vlastním podnikovým vývojem.

Výsledkem je velmi potřebné a na trhu doposud scházející unikátní zařízení - osobní svítidlo do extremních podmínek, které může mít uplatnění nejen v báňské záchranářské praxi. Kvalita výsledku ojedinělá ve světě a dotažení výzkumu a vývoje až do realizační fáze nás vedla k tomu, abychom tento výsledek navrhli Radě vlády pro výzkum a vývoj k zařazení do podkladu pro vládu v kapitole "Mimořádné výsledky ve výzkumu a vývoji" zprávy"Analýza stavu výzkumu a vývoje v České republice a jejich srovnání se zahraničím".

Současně jsme tuto aktivitu firmy KV - důlní svítidla, s.r.o. navrhli k báňskému ocenění "Záchranářský záslužný kříž". Stávající Program výzkumu a vývoje ČBÚ "Zvýšení úrovně bezpečnosti práce v dolech a eliminace nebezpečí od unikajícího metanu z uzavřených důlních prostor" byl od počátku orientována hlavně na řešení problémů spojených s hornickou činností, nepostihuje celé spektrum činností státní báňské správy a hlavně končí v roce 2008. Bylo proto na základě doporučení Rady vlády pro výzkum a vývoj vedením ČBÚ rozhodnuto zahájit již od roku 2007 v rámci přidělených prostředků ve státním rozpočtu od roku řešení projektů výzkumu a vývoje v rámci nové aktivity s názvem "Bezpečnost práce a provozu při hornické činnosti a vybraných činnostech prováděných hornickým způsobem".

Nová aktivita, jako soubor veřejných zakázek, je koncipována tak, aby na předchozí program navazovala a umožnila jeho rozšíření. Výše finančních prostředků bude v závislosti na potřebách státní báňské správy upřesňována při jednáních k sestavení pokladů státního rozpočtu na výzkum a vývoj.

Celkové zaměření a obsah připravené aktivity bude zveřejněno při nejbližší aktualizaci webových stránek státní báňské správy, Český báňský úřad od zkoumání rizik při hornické činnosti a činnosti prováděné hornickým způsobem očekává nové poznatky a řešení, na nichž budou spočívat obecné právní regulativy upravující činnost a technologii prací, které povedou ke zvýšení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a bezpečnosti provozu. Toto úsilí a výsledky výzkumu a vývoje jsou mimo jiné také podmíněny dobrou součinností a podporou vědecko-výzkumných pracovníků řešitelských organizací projektů výzkumu a vývoje ČBÚ, zvláště při zpřístupňování příslušných podkladů ze strany organizací, kterých se řešené projekty týkají.