REKULTIVACE FYTOTOXICKÝCH LOKALIT  KONTAMINOVANÝCH UHELNOU HMOTOU A DŮLNÍMI VODAMI V OBLASTI SEVEROČESKÉ PÁNVE

 

 

 M. Řehoř1),  T. Lang1),  V. Ondráček2)
 

1)– Výzkumný ústav pro hnědé uhlí, a.s. Most

2)– Severočeské doly, a.s. Chomutov

 

 

            Obtížnost rekultivace výsypek  severočeské pánve spočívá v extrémně nepříznivých vlastnostech hornin sypaných na většinu výsypkových těles. Jde především o horniny nadložního souvrství a souvrství hnědouhelných slojí. Hlavními materiály sypanými na výsypky jsou písky, kaolinitické jílovité písky a kaoliniticko - illitické jíly. Příměsi v sypaných horninách tvoří organická uhelná  hmota, siderit a pyrit. Tyto horniny jsou mechanicky nestabilní vůči větrné i vodní erozi a probíhajícím zvětráváním získávají vlivem iontů SO3 a Al nepříznivý, kyselý (až fytotoxický) charakter.

            Specifickým problémem oblasti severočeské pánve je rekultivace fytotoxických ploch. Nejtypičtějším a současně nejzávažnějším případem je rekultivace oblastí kontaminovaných uhelnou hmotou. Výskyt takových ploch je dán do značné míry vývojem uhelné sloje. V oblasti lomu Vršany (rozštěpení uhelné sloje vlivem žatecké delty) a dolu Bílina (anomální vývoj uhelné sloje) lze konstatovat  zvýšený výskyt skrývkových hornin v uhelné sloji. Z toho důvodu se na vnějších a vnitřních výsypkách těchto těžebních lokalit často objevují fytotoxické plochy obsahující větší množství uhelné hmoty  ve svrchním horizontu. S problematikou kyselých důlních vod se lze setkat zejména při rekultivaci ploch v oblastech výchozu uhelné sloje.  Fytotoxicita uvedených lokalit je dána kromě zvýšeného obsahu síry zejména extrémně kyselou půdní reakcí, což klade zvýšené požadavky na metodiku rekultivace. Zcela specifickým případem pak jsou plochy, na jejichž povrchu se objevují zrnitostně extrémně těžké žluté jíly.

            Předkládaný příspěvek obsahuje charakteristiku významných fytotoxických oblastí a metodiku jejich rekultivace založenou především na aplikaci vhodných zúrodnitelných hornin. Zmíněny jsou i některé pokusně použité netradiční metody, například aplikace elektrárenského stabilizátu a popele.

            Příspěvek hodnotí úspěšnost jednotlivých rekultivačních metodik. Výsledky jsou doloženy dlouhodobým  sledováním fyzikálních, mineralogických a chemicko – pedologických parametrů hornin jednotlivých pokusných ploch. Situaci zájmové oblasti ukazuje obrázek číslo 1.

 

 

1. Charakteristika uhelné sloje v oblasti severočeské pánve

 

            Těžba uhlí je zásadně spojena s rekultivačními pracemi v regionu. Jejich nutnost je dána rozsáhlou devastací krajiny při povrchové těžbě hnědého uhlí zejména v 70. a 80. letech minulého století. Uhelná hmota na povrchu rekultivovaných lokalit drasticky zhoršuje vlastnosti svrchního půdního horizontu, některé produkty zpracování uhlí lze naopak využít jako cenné zúrodnitelné horniny a substráty.

            Jedinou těženou slojí v severočeské hnědouhelné pánvi je hlavní sloj mocná cca  20 – 40m. Tvoří ji převážně hnědouhelné humity, které vznikaly prouhelněním třetihorní rašeliny, keřů a stromů. Zpravidla je rozdělena proplástky do tří lávek rozdílné kvality.

            Hlavní uhelná sloj se v oblasti SHP vyskytuje v různém vývoji. Na značné ploše jde o jednotnou sloj, jejíž mocnost v různých částech pánve  kolísá. To je případ lomu Libouš a lomu Československé armády. V oblasti vlivu žatecké delty (lom Vršany) je hlavní uhelná sloj rozštěpena do několika slojí. Anomální stavbu hlavní uhelné sloje lze konstatovat v oblasti dolu Bílina. Souvisí se sedimentačními zvláštnostmi v oblasti tzv. bílinské delty. Zčásti je primární, zčásti druhotná, tedy způsobená deformacemi až po vzniku jednotné sloje. Těmito procesy vznikla více méně samostatná tělesa uhelné sloje nepravidelného rozsahu i mocnosti. Některé partie bývají „zvrásněné“ a doprovázené střižnými zlomy. Spolu se slojí bývají deformovány i nadložní jalové sedimenty, místy jsou do deformační struktury zahněteny i podložní jílovce. Důsledkem této situace je výskyt skrývkových hornin v uhelné sloji zejména na dole Bílina, v menší míře též na dole Vršany.  Z toho důvodu lze konstatovat na vnějších a vnitřních výsypkách těchto těžebních lokalit (zejména dolu Bílina)  zvýšený výskyt fytotoxických ploch s podílem uhelné hmoty ve svrchním horizontu. Na výsypkách dolu Libouš a dolu Československé armády se takové plochy prakticky nevyskytují.

            Z hlediska rekultivací mají určitý význam i výchozové partie uhelné sloje, které jsou zdrojem oxihumolitů, zejména v oblasti dolu Bílina a dolu Vršany.

 

 

2. Metody rekultivace fytotoxických ploch kontaminovaných uhelnou

    hmotou užívané v oblasti severočeské pánve

 

            Jak bylo zdůvodněno v předcházející kapitole, fytotoxické plochy kontaminované uhelnou hmotou se vyskytují zejména na výsypkových lokalitách dolu Bílina, v menší míře i dolu Vršany.

            Uhelná hmota, vyskytující se ve svrchním horizontu rekultivovaných lokalit, je škodlivinou způsobující fytotoxický charakter těchto ploch. Příčinou je zejména extrémně kyselá půdní reakce a vysoký obsah síry.  Dnes využívaná metodika rekultivace těchto lokalit je náročná, ale velmi účinná. Podmínkou je  využití značných objemů zúrodnitelných hornin. Požaduje se aplikace slinitých hornin nebo bentonitických zemin v množství 3000-3500 m3.ha-1 s následnou homogenizací (promísením) nebo křížovou orbou do hloubky 0,5 až 0,6 m. V případě použití slinitých hornin s malou rozpadavostí je nezbytné počítat s 1-2 ročním přípravným (předaplikačním) návozem těchto melioračních hmot na rekultivovanou plochu. Možnou variantou výše uvedené metodiky je návoz 0,5 m mocné vrstvy spraše na povrch zájmové plochy. Sklon rekultivovaného povrchu výsypky může činit maximálně 16% (1:6). Jako doplňující rekultivační opatření je požadována aplikace organických hmot (kompostů) s upraveným poměrem C : N (25) v dávce 400 t.ha-1, zapravených do hloubky 0,30-0,50 m rekultivovaného povrchu výsypky a následný dvouletý přípravný agrocyklus (pěstování plodin na zelené hnojení). Po jeho ukončení je možné zahájit podzimní výsadbu lesních sazenic.

            Příkladem takto rekultivované plochy je rozsáhlá fytotoxická oblast na výsypce Střimice (viz obrázek č. 2). Byly zde zakládány skrývkové horniny hlavní uhelné sloje dolu Bílina s vysokým obsahem uhelné hmoty. V rámci rekultivace pak byly výše uvedenou metodikou aplikovány bentonitické horniny z blízké těžebny bentonitu Černý vrch.

            Charakteristiku antropogenního půdního profilu před technickou rekultivací a po ní uvádějí následující tabulky.

 

Tabulka č. 1:  Vlastnosti hornin nerekultivované části výsypky

 

horninový typ

 

N

 

(%)

org.

látky

 

(%)

 

CaCO3

 

(%)

 

pH

přijatelné živiny

mg.kg-1

 

sorpční schopnost

 mekv/100 g       (%)

 

P

K

Mg

S

T

V

pís. jílovec

0,01

2,1

0,9

6,8

1

160

566

8

8

100

šedý jílovec

0,05

2,4

2,0

7,4

3

234

942

14

14

100

písek

0,01

1,0

0,8

6,3

0

100

455

6

6

100

 uhelný jílovec

-

5,4

0,6

4,5

0

55

120

5

20

25

 

Tabulka č. 2:  Vlastnosti rekultivovaného půdního profilu

 

sonda S1

-interval odběru

(m)

 

N

 

(%)

org.

látky

 

(%)

 

CaCO3

 

(%)

 

pH

přijatelné živiny

mg.kg-1

 

sorpční schopnost

 mekv/100 g       (%)

 

P

K

Mg

S

T

V

0,00-0,20

0,12

1,9

4,5

7,8

7

175

1010

14 

14 

100

0,20-0,40

0,10

2,4

2,9

7,8

8

190

995

14 

14 

100

0,40-0,60

0,05

2,4

0,8

7,1

5

120

564

7 

7 

100

 

Výsledky potvrzují úspěšnost zvolené metody rekultivace výsypky Střimice.  S ohledem na současnou tržní cenu bentonitických hornin je však dnes tento způsob rekultivace cenově velmi náročný.

            Rekultivace lokality Střimice je dnes již dokončena. Na temeni výsypky slouží obyvatelům blízkého města Mostu areál letiště o rozloze cca 90 ha obklopený zemědělskou rekultivací (viz obrázek č. 3).  Na svazích výsypky byla realizována lesnická rekultivace s turistickými stezkami.

            Dalšími příklady úspěšného použití výše popsané metodiky může být aplikace sprašových hlín na vnitřní výsypce dolu Bílina, případně aplikace slínovců na výsypce Radovesice.

 

 

3. Pokusná aplikace elektrárenského stabilizátu na fytotoxických plochách

    kontaminovaných uhelnou hmotou 

 

            V roce 1999 byla na vnitřní výsypce dolu Bílina testována aplikace elektrárenského stabilizátu na různé typy výsypkových zemin. Jedním z těchto typů  byly extrémně kyselé (z rekultivačního hlediska sterilní) uhelné jílovce z úpravny uhlí Ledvice, které tvořily na výsypce rozsáhlou fytotoxickou plochu. Pro pokus byl využit stabilizát z elektrárny Ledvice, který je zde produktem odsíření.  Cílem práce bylo posoudit možnosti zefektivnění technické rekultivace fytotoxických ploch.

Hodnota půdní reakce ve vodním výluhu činila u výše uvedených uhelných jílovců obvykle zhruba 3,8 – 4,5. Po aplikaci elektrárenského stabilizátu v dávce 600 t/ha byla zjištěna půdní reakce výsledné směsi zhruba 9-10. Z toho vyplynula potřeba optimalizovat dávky stabilizátu tak, aby  bylo dosaženo půdní reakce výsledné směsi v rozmezí cca 6,5 – 7,5.

            V rámci řešení byly nejprve odebrány vzorky čistého elektrárenského stabilizátu a uhelného jílovce, u nichž byla zjištěna hodnota půdní reakce ve vodním výluhu. Pak byly připraveny laboratorní plochy o rozměrech 0,5 x 0,5 m, do nichž byly zapravovány různé dávky stabilizátu a následně zjišťována půdní reakce směsi. Zapravená dávka stabilizátu byla na závěr přepočítána na plochu 1 hektaru. Výsledky výzkumu uvádí následující tabulka číslo 3. Vzorky byly odebrány ihned po aplikaci stabilizátu. Směsi A-F byly testovány na přítomnost rizikových stopových prvků, všechny vzorky vyhovují vyhlášce MŽP ČR číslo 13/1994 Sb. pro ostatní půdy.

 

Tabulka č. 3:  Doporučené dávky stabilizátu a výsledné hodnoty půdní reakce (po aplikaci)

 

vzorek

dávka stabilizátu / 0,25 m2

(kg)

dávka stabilizátu / 1 ha

(t)

pH

(vodní výluh)

čistý stabilizát

-

-

12,1

A

15

600

9,63

B

12,5

500

8,86

C

10

400

8,57

D

7,5

300

8,12

E

5

200

7,25

F

2,5

100

7,00

uhelný jílovec

0

0

4,11

 

            Změny v hodnotách půdní reakce směsí A – F byly ověřovány po dvou letech dalším odběrem a analýzou vzorků.  Výsledky udává tabulka číslo 4.

 

 

Tabulka č. 4:  Doporučené dávky stabilizátu a výsledné hodnoty půdní reakce

(situace po 2 letech)

 

vzorek

dávka stabilizátu / 0,25 m2

(kg)

dávka stabilizátu / 1 ha

(t)

pH

(vodní výluh)

A

15

600

8,52

B

12,5

500

8,00

C

10

400

7,80

D

7,5

300

7,50

E

5

200

7,20

F

2,5

100

7,00

 

 

            V rámci tohoto experimentu byly laboratorně  namodelovány směsi kyselého uhelného jílovce a elektrárenského stabilizátu odpovídající dávkování 600 t/ha až 100 t/ha. Následně byla u těchto směsí a srovnávacích vzorků odpovídajících čistému elektrárenskému stabilizátu a čistému uhelnému jílovci zjištěna půdní reakce ve vodním výluhu. Výsledky udávají tabulky číslo 3 a 4. Potvrdilo se, že dávkování 600 t/ha je extrémně vysoké a pH vzniklé směsi je silně zásadité. Optimální dávkování se pohybuje v rozmezí 100 – 300 t/ha, pro další aplikaci lze doporučit dávku 200 tun na hektar.

            Experiment prokázal podstatné zlepšení vlastností sterilních uhelných jílovců a metoda je i vzhledem k obrovské produkci stabilizátu velmi perspektivní. Před jejím praktickým využitím však budou třeba další, rozsáhlejší pokusy na větších plochách.

            Po ukončení pokusu byla provedena plošná technická rekultivace fytotoxické plochy aplikací sprašových hlín  Rekultivovanou oblast vnitřní výsypky ukazuje obrázek číslo 4.

 

 

4. Metody rekultivace sterilních ploch s výskytem žlutých jílů ve svrchním

    horizontu           

 

            Žluté nadložní jíly tvoří svrchní horizont rekultivovaných lokalit v oblasti severočeské pánve naštěstí jen vzácně. Převážně jde o výsypkové lokality lomu Libouš.

Tyto horniny jsou zpravidla homogenní, silně vazké a slité. Vzhledem k extrémně nepříznivým fyzikálním vlastnostem a vodnímu režimu nejsou pro rekultivační využití vhodné. V jejich mineralogickém složení převládá kaolinit, montmorillonit, křemen a illit.  Z hlediska chemismu jsou prakticky bezkarbonátové, půdní reakce bývá slabě alkalická až slabě kyselá, sorpční schopnost je zpravidla vysoká. Za nízký lze považovat obsah fosforu, draslík bývá většinou na úrovni hodnocení středního a obsah hořčíku na úrovni obsahu vysokého. Ze zrnitostního hlediska je lze považovat za extrémně jemnozrnné a tedy pro rekultivační účely nevhodné. Jejich hydrofyzikální půdní vlastnosti  se nemění ani po delším období po uložení na povrch výsypky.  Vytvářejí trvale slitou půdní strukturu s nepříznivými infiltračními schopnostmi. V extrémních případech lze takto postižené plochy označit jako sterilní. Jejich technická i biologická rekultivace je velmi obtížná a zpravidla málo úspěšná.

            Proto byla testována aplikace elektrárenského popela z elektrárny Tušimice na pokusných plochách výsypky Březno (vnější výsypka dolu Libouš).  Cílem pokusu bylo  zlepšení zrnitostního složení svrchního horizontu pokusných ploch. Na tři plochy o rozloze 1 ha byly navezeny elektrárenské popely v dávce 200 t na hektar a pluhováním  zapraveny do svrchního horizontu. Na odebraných vzorcích bylo vyhodnoceno zrnitostní složení původních žlutých jílů a vzniklé směsi. Kromě toho byl vzorek s aplikovaným popelem testován na přítomnost rizikových stopových prvků. Bylo potvrzeno, že vyhovuje vyhlášce MŽP ČR číslo 13/1994 Sb. pro ostatní půdy.

            Při zjišťování zrnitostního složení vzorků byla využita kombinace hustoměrné zkoušky a sítového rozboru. Po rozdružení vzorků máčením byly stanoveny obsahy na sítech 12 mm, 10 mm, 9 mm, 8 mm, 3 mm, 2 mm, 1 mm, 0,5 mm, 0,25 mm a 0,1 mm. Pro frakci pod 0,50 mm byla použita analýza na přístroji CILAS 1064 LIQID. Laboratorní rozbory provedla zkušební laboratoř č. 1078 akreditovaná ČIA dle ČSN 721017. Výsledky analýzy udává následující tabulka číslo 5.

 

Tabulka č. 5: Výsledky zrnitostní analýzy žlutého jílu před a po aplikaci elektrárenského popele

 

laboratorní

číslo vzorku

zrnitostní

kategorie I

%

zrnitostní

kategorie II

%

zrnitostní

kategorie III

%

zrnitostní

kategorie IV

%

 

skelet

%

žlutý jíl

76

17

1

5

1

směs po aplikaci popele

56

28

2

10

4

zrnitostní kategorie I - frakce pod 0,01 mm, zrnitostní kategorie II - frakce 0,01-0,05 mm,
zrnitostní kategorie III - frakce 0,05-0,1 mm, zrnitostní kategorie IV - frakce 0,1-2 mm, skelet - frakce nad 2 mm

 

 

            Výsledky zrnitostních analýz prokazují významné zlepšení zrnitostního složení horniny po aplikaci elektrárenského popela. Zatímco původní žlutý jíl lze zařadit ze zrnitostního hlediska do kategorie jílů, směs s elektrárenským popelem lze charakterizovat jako zeminu jílovohlinitou. Dosud však nebylo vyřešeno rovnoměrné zapravení popelů do jílové vrstvy. Makroskopický popis vzorků bohužel prokázal, že popel tvoří v jílech spíše jednotlivé izolované shluky. Navzdory tomuto problému je metoda z dlouhodobého hlediska perspektivní, další výzkum bude zaměřen na vypracování optimální metodiky zapravení elektrárenského popele do svrchního horizontu rekultivovaných lokalit.

            V současnosti je však jedinou prakticky využívanou rekultivační metodou aplikace organických hmot (kompostů) s upraveným poměrem C : N (25) zapravených do hloubky 0,30-0,50 m rekultivovaného povrchu výsypky a následný dvouletý přípravný agrocyklus (pěstování plodin na zelené hnojení).

 

 

5. Metody rekultivace fytotoxických ploch kontaminovaných kyselými  

    důlními vodami

 

     Jde o plochy extrémně nevhodné pro rekultivační účely. V severočeské hnědouhelné pánvi se naštěstí vyskytují pouze vyjímečně a to zejména v oblastech výchozů uhelné sloje. Půdní reakce povrchu terénu dosahuje na těchto plochách až hodnot 2 (vodní výluh). Je to způsobeno kombinací kyselých důlních vod a rozvětralé uhelné hmoty ve svrchním horizontu lokality. Pro rekultivaci těchto ploch je nutný soubor opatření uvedených v kapitole 2 doplněný účinným odvodněním lokality.

     Příkladem fytotoxické plochy tohoto typu je oblast na jižních svazích bývalého lomu Obránců míru. Řešitelský kolektiv VÚHU, a.s. (ing. J. Halíř, PhD, M. Pletichová, ing. L. Žižka) zde v současnosti ověřuje novou metodiku úpravy plochy spočívající v aplikaci slínovců a biologickém čištění vody. Výsledky práce budou po dokončení publikovány řešiteli.

 

 

 

6.  Závěr

 

Cílem tohoto příspěvku je charakteristika fytotoxických ploch severočeské pánve se zaměřením na možnosti jejich rekultivace. Jsou zde porovnány rekultivační metody využívající aplikace zúrodnitelných hornin s metodami pokusně používajícími elektrárenské stabilizáty a  popele.

První dosažené výsledky prokazují, že se tyto progresivní metody mohou stát významným doplňkem aplikace zúrodnitelných hornin na řadě lokalit. Proto budou výzkumné práce v této oblasti i nadále pokračovat. Experimenty potvrzují nutnost diferencovaného přístupu k jednotlivým lokalitám založenému na důsledné analýze konkrétního stanoviště, volbě vhodného rekultivačního aditiva  a promyšlené koncepci budoucího využití lokality.

Práce vznikla s podporou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR v rámci výzkumného záměru č. MSM 4456918101 „Výzkum fyzikálně chemických vlastností hmot dotčených těžbou a užitím uhlí a jejich vlivů na životní prostředí v regionu severozápadních Čech“.                                          

 

 

 

 

 

Přehled použité literatury :

 

 

/1/  Čermák, P.         :     Metodické podklady pro hodnocení protierozní odolnosti                    

                                       výsypkových zemin a vegetační nebo jinou úpravu v SHR

                                       Zpráva, VÚMOP Praha, 1993

 

/2/  Fišera, E. a kol.  :     Radovesická výsypka a její začlenění do ekosystému území

                                       Referát, konference RVM, 1992

 

/3/  Ondráček,V. a kol.:  History, the present and perspectives of the Bílina mines area

                                       reclamations

                                       Surface Mining – Braunkohle, 1/2003

 

/4/  Řehoř, M.           :    Výzkum vhodnosti skrývkových zemin pro rekultivační účely

                                       Posudek, M.S.  VÚHU, 1994

 

/5/  Řehoř, M. a kol.:     Application of modern restoration methods on localities of Bilina mines

                                      Sborník II. Mezinárodního kongresu hnědé uhlí, Wroclaw 1996

 

/6/  Řehoř, M. a kol.:     Využití doprovodných surovin získaných při povrchové těžbě    

                                       hnědouhelných ložisek pro rekultivaci těchto lokalit

                                       Referát, VŠB – TU Ostrava, 2002

 

 

 

Přehled obrázků:

 

Obrázek číslo 1: Situace rekultivovaných lokalit

Obrázek číslo 2: Fytotoxická plocha na výsypce Střimice (JPG 0301)

Obrázek číslo 3: Úspěšná rekultivace povrchu výsypky Střimice (JPG 0307)

Obrázek číslo 4: Rekultivovaná plocha na vnitřní výsypce dolu Bílina (JPG 0313)