PhDr. Lubomír Procházka, CSc.

Hornické muzeum Příbram

 

Význam rybníků pro báňskou činnost a vztah mlynářů k rudném dolování v díle Karla Valty

             Karel Valta (1883 – 1955), původním povoláním učitel, připravoval do tisku od počátku 40. let 20. století rozsáhlý  (dosud nevydaný) materiál pod názvem „Příbramské mlýny“, ve kterém zpracoval celkem 32 objektů vodních mlýnů na území města Příbrami a v bezprostředním okolí (Bohutín, Lazec, Podlesí, Sázky, Trhové Dušníky, Vysoká Pec). Autor vycházel důsledně z tehdy dostupných archívních pramenů, prováděl ovšem i výzkum mlýnů přímo v terénu. Součástí tohoto rozsáhlého písemného elaborátu, zahrnujícího především samotný popis mlýnů,  je i fotografická dokumentace  pořizovaná od  konce 30. až do 50. let 20. století. Celý dokumentační soubor je uložen ve fondech Státního okresního archívu  v Příbrami.  Problematiku  příbramských mlýnů řešil autor zřejmě i v souvztažnosti s rudným hornictvím, jak o tom svědčí jeho poznámka nadepsaná „Mlynáři a dolování“ a rovněž kapitola „Význam rybníků pro báňskou činnost“. Valtův regionální vlastivědný zájem se obecně vztahoval i k problematice dolů a mineralogie.

 

            Z poznatků autora materiálů o mlýnech vyplývá, že docházelo ke sporům mezi mlynáři a hutěmi o vodu sloužící pro pohyb vodních kol mlýnů i pro potřebu hutí. Rybníky v okolí Březových Hor, Bohutína a Vysoké Pece byly spojeny vyzděnými koryty struh (autor je nazývá otevřenými vodovody). Jak autor uvádí od Pilského rybníka vedou k Lázskému rybníku a odtud velkou oklikou pokračují k Bohutínu. Nový vodovod byl zřízen též u vysokopeckého rybníka. K. Valta vypsal z archivních pramenů  zhruba od 1. třetiny 16. do konce 18. století údaje, které vypovídají o způsobu řešení dostatku vody pro provoz hutí a o existenci a zřízení nových mlýnů v okolí Příbrami a Březových Hor – například … roku 1710 se připomíná nádrž u staré stříbrné huti…, dále … 1748, dne 9. února prodal Marek Brož mlýn pro huť hlavnímu těžířstvu (Gecovský mlýn, č. 465, pak huť, nyní erární byty)… Další záznamy hovoří o sporech mezi těžařstvem a horním úřadem  a mlynáři o vodu pro potřebu hutí na jedné a pro pohon mlýnů  na druhé straně.

 

           Podobný problém s dostatkem vody byl řešen i v dalších důlních revírech, jako například v Horním Slavkově, kde byla mezi lety 1531 – 1536 vybudována tzv. Dlouhá stoka v délce asi 24 km, která měl zajišťovat dostatek vody pro pohon důlních strojů  a umožnit dopravu   dřeva nutného pro provoz dolů a hutí. Rovněž tzv. Puškařovská stoka přiváděla technologickou vodu k důlním provozům.

    

          Karlem Valtou shromážděný velmi cenný rukopisný (dosud nevydaný) materiál k příbramským mlýnům přináší, mimo vývoj a popis jednotlivých více než 30 vodních mlýnů, také zajímavé záznamy archivních pramenů o soužití vodních mlynářů a těžebních společností od druhé poloviny 16. do poloviny 18. století a o situaci řešení dostatku užitkové vody pro pohon tehdejších důlních mechanizmů. Bylo by jistě velmi vhodné vydat Valtův rukopis (po odborné oponentuře či s komentářem) a zpřístupnit tak tento materiál odborné badatelské  veřejnosti.