PhDr Anna Mayová Kladno:

 Písemné prameny k dějinám dolování v revírech Plzeň, Rosice a Malé Svatoňovice v podnikovém archivu Generálního  ředitelství Kamenouhelné doly Kladno - uložené v Praze  Chodově.

 I.

 Západočeské uhelné doly, poslední sídlo Zbůch u Plzně  v archivních fondech Báňského ředitelství PŽS a Generálního ředitelství Kamenouhelných dolů Kladno.

 Podle L. Kárníkové z díla Vývoj uhelného průmyslu  v Čechkých zemích do r. 1880, která prostudovala nejstarší archivní prameny k dolování uhlí v Čechách, na Plzeňsku dominovala svým rozsahem pánev plzeňská, rozložená po obou březích řeky Mže a ohraničená řekami Střelou  na severu a Radbuzou na jihu.

 Dobyvatelné sloje byly rozděleny na tři pásma:

 1/ Od Kaznějova k jihu přes Hromnice a Třemošnou k Plzni, Liticím, Lhotě a

 2/ jižně od ní k Dobřanům, Chotěšově a Mantovu

 3/ Od Líně přes Nýřany k Vlkýši a k severu k Všerubům,  kde doloval dr. Lindheim a potom Pražská železářská společnost v Kladně.

 4/ Velké, ale krátkodobé proslulosti nabyla pánev Mirošovská jihovýchodně od Plzně. Mirošov byl v 70. a 80.  letech 19. stol. největším zdrojem hutnického koksu  v Čechách. Dosti brzy však došlo k jeho úplnému vyčerpání. Mirošovské těžařstvo mělo dolový majetek i v centrální kladenské pánvi a vyhloubilo zde doly Jan  a Schöeller v Libušíně. Roku 1905 Mirošovsko - libušínské těžařstvo prodalo celý důlní provoz i míry Pražské  železářské společnosti a důl Schöeller jako závod 1.  Českomoravských dolů ukončil svůj provoz roku 2002.

 V roce 1957 se stal Kombinát kamenouhelných dolů  Kladno nadřízeným podnikem pro Západočeské uhelné doly  /ZUD/, ale i Rosické uhelné doly /RUD/ ve Zbýšově  a Východočeské uhelné doly /VUD/ v Malých Svatoňovicích.

 Písemnosti s informacemi o dolování v těchto uhelných  revírech se nacházejí i v archivních fondech podnikového  archivu Generálního ředitelství kamenouhelného revíru  Kladno a uvádím je pro možné badatele. Všechny jsou  umístněné ve státním archivu Praha - Chodov.

 Nýřany a Kladno. Lindhein, PŽS a Vojtěšská huť.

 V 50. letech 19. století stala se důležitá zejména západní část plzeňské pánve ve velkých rafineriích  železa dr. Linheima a později PŽS, těsně spjatých s kladenskou Vojtěšskou hutí. Tyto tehdy moderní kamenouhelné  rafinerie ve Vlkýši - Heřmanově huti a od r. 1859  i v Nýřanech se staly hlavním spotřebitelem a základem  mocného rozvoje plzeňských dolů PŽS, které brzy předstihly ostatní plzeňská těžařstva. Dobývaly přes 60% uhlí  celé plzeňské pánve a 30% uhlí celého Plzeňska.

 Spojitost dolového majetku PŽS a Plzeňské pánve  s nýřanskými rafineriemi uhlí byla v kooperaci výrobních  procesů byla proto, že postupné vyčerpání ložisek koksovatelného uhlí v Kladenském revíru nutilo hutě v Kladně  dovážet uhlí z Dolního Slezska a Ostravska, a tím se  zpochybňovalo umístnění železáren PŽS v Kladně, protože  nebyly ziskové. Proto bylo přistoupeno ke kooperaci  s pudlovnami v západních Čechách a v r. 1858 byla v Nýřanech postavena nová pudlovna a válcovna, která měla  využít uhlí z Lindheimových dolů na Nýřansku a používat  je k výrobě plechů a kolejnic. K tomu se dováželo surové  železo z Kladna a zčásti se využívalo železo ještě  z mítního dřevouhleného výrobního postupu. V kladenských  železárnách nebylo možno bessemerací vyrobit kolejnice  v požadované kvalitě, protože nučické ložisko obsahovalo  fosfornaté rudy. Proto byl uzpůsoben výrobní program na  lití rour na stojato, mostní a střešní konstrukce a výrobu strojů. Teprve v r. 1879 se PŽS dostála z těchto  potíží, když koupila od Thomase pro Kladno licenci na  jeho ocelářský pochod.

 Dr. Lindheim zakládal doly od r. 1856 u Vlkýše,  v Blatnici /dolová pole Concordia/, u Doubravy /dolové  pole Centrum a Servác/ a u Kamenného Újezda a Mantova.

 Dosud největší doly starckovské se nacházely na  severovýchodě u Kaznějova, Jalovčic a Hromnic. 1860 byl  hlouben Důl Ingnác u Třemošné, 121 m hl.

 Do počátku 60. let 19. st. byly výše uvedené doly  dostiženy nýřanskými důlními díly dr. J. Pankráce, jednoho z předních vůdců německých nacionalistů v Plzni.

 Ve Vlkýši úspěšně rozvíjel dolování též Albrecht  a Seifert z Vídně. Dále byly v činnosti doly J. A. Zieglera a F.Lambla v Merklíně. U Litic doloval majitel velkého parního mlýba F.Hyr.

 1863 začali u Nýřan vrtat bratři Kleinové. Na  velkých vrtech prováděných od konce 50.let. 19.st. do  hloubky 130 - 140 m / 245 - 275 m/ založil zde šachtu  Humboldt v polovině 60.let. Vznikl Západočeský horní  a hutní spolek, později největší těžař Plzeňska.

 Doly bratří Kleinů v Plzeňském revíru.

 Bratři František, Hubert a Albert Klein vlastnili  důlní díla téměř ve všech revírech v Čechách i na Moravě. Kapitál získali na stavbách železnic a v r. 1848  vstoupili do Pražského uhelného spolku, když se v r.  1847 majitelé původních kamenouhelných dolů pod vedením  Vojtěcha Lanny spojili s Florentinem Robertem a Hermannem Diettrichem Lindheimem, těžařem a vlastníkem dolů,  rafinerií a válcoven na Nýřansku a s nimi i vídeňská  banka Kredisanstalt a vytvořili Pražskou železářskou  společnost.

 Blatnice.

 Bratři Kleinové těžili kamenné uhlí v obcích  Blatnici u Nýřan. Zde byl důl Albert z r. 1869, 63  m hluboký. Krátce na to začali s hloubením šachty František 1874. Mocnost slojí na obou šachtách dosahovala  přes 1 m.

 Vlkýš.

 Zde těžili před PŽS uhlí Seifert a Adalbert na  dole Jan ještě r. 1864. Další šachtičky v okolí Vlkýše  byly na mírách Karel, Václav a Michal. Později byl otevřen důl Vranov - 1878, 14 m hluboký. Další důl FRantiška  by v Horních Sekyřanech, blízko dnešní základní školy,  hlouben 1880, 96 m hluboký, mocnost sloljí 50 - 80 cm.

 Dolování PŽS:

 Společnost dolovala v obcích Nýřany, Blatnice,  Kamenný Újezd u Nýřan, v Doubravě, Vlkýši, Horních Sekyřanech, v Heřmanově Huti a v Mantově.

 Jména dolů, případně důlních měr v obcích: Vlkýš a Horní Sekyřany.

 St. Paterzeche, St.Johanische, Carolzeche, šachtičky  Förderschacht, Anna a Marti hluboké asi 17 m. Hlubší  šachty byly Heřman 84 m, František 104 m, František 85  m, Rudolf 72 m, Hilda 72 m, Paul, Hermann, Prokop, Barbora, Hilfschacht, Schrufschacht, které byly hluboké kolem 50 m. Důl Paul byl v roce 1850 založen H. D. Lindheimem a v r. 1858 jej převzala PŽS.

 H. D. Lindheim již v roce 1810 těžila šachta Jakobi  - Jakobizeche a tři malé šachtičky VIII, X, XI, které si  později PZS pronajala od Josefa Lutce a Václava Krenze  z Vlkýše. Důl Paul slouší dodnes jako studna pro sklárnu  v Heřmanově huti. Těžba byla do r. 1878.

 Blatnice u Nýřan.

 Důl Concordia /také Konkordia/ v Blatnici u Nýřan  byl založen v r.1848. Mocnost slojí se pohybovala od 50  cm do 1 m uhlí. Otvírka dolu byla provedena povrchní  štolou, kde byla dvoukolejná trať. Štola sloužila k fárání horníků i k těžbě. Mimo uhlí se těžil lupek a uhlí  bylo dobré kvality a vysoké výhřevnosti 7 1-218 cal.

 PŽS na blatnickém katastru dále vyhloubila v padesátých  letech 19. století Vojtěchovskou štolu. Vystavěla též  vlečky k těmto důlním dílům a r. 1861 až do Heřmanovy  Hutě.

 Kamenný Újezd a Doubrava.

 Mnoho menších šachtiček bylo PŽS bylo na katastru  obce Kamenný Újezd a Doubrava. Místo názvů byly označeny  čísly: V Kamenném Újezde to byla čísla 8, 13, 15, 17,  18, 19. V Doubravě šachtička 11. Byly spojeny koňskou  úzkokolejnou dráhou, podobně jako další v Nýřanech, na  které byla napojena válcovna železa PŽS.

 Nýřany.

 V roce 1868 zde vyhloubila PŽS šachtu Lazarus  /Lazarka/ a bylo to v místech, kde zůstaly pozůstatky  odvalu za rodinnými domky zaměstanců závodu Tesla.  Hloubka dolu byla 124 m. Důl Lazarus byl později spojen  s dolem Ziegler Blatnického těžařstva v Nýřanech.

 Kamenoújezdský důl nebo také "Na staré mašině" byl  blízko železniční zastávky. Dalším velkým dolem byl důl  Hlubina / Tiefbau/ v Nýřanech v místech u dnešní Městské  lidové knihovny. Byly tam zbytky zdina hlavní jámy.

 V.Kroc, Havířské generace:

 Sborník KDK 3-1983, PŽS a Nýřany, str. 90 a násl.

 Mirošov.

 Z poloviny 19.století pochází velký vzestup těžby  uhlí z pánve mirošovské u JV. Rokycan - hlavní zásobárnou Čech koksovatelným uhlím. Její druhá sloj byla navrtána do r. 1855. R. 1857 začal Fürstenberg a těžařetvo  Grimm - Jahnelovo s jejím dobýváním. 1868 v mirošovské  pánvi bylo založeno Kamenouhelné těžařstvo mirošovského  a brněnského konsorcia v čele s E.Herrigem. Bylo to těžařstvo s rozsáhlou výrobou hutnického koksu. V Kamenouhelném revíru Kladno založilo doly Jan - 1923 a Schöeller 1889 - 2002 v Libušíně.

 V Mirošově r. 1865 zřídila nově ustavená bavorská  společnost tři koksové pece Appeltova systému. Společnost existovala od r. 1863 a byla založená dr. Bauerem.

 Mirošovské těžařstvo s touto společností uzavřelo  dohodu. Ale brzy se rozhodlo /na popud zbirožského  dr.Strousbergera/ postavit velkou koksárnu u Rokycan.  1871 už byla v provozu a zásobovala podniky Strousbergerovy a Krušnohorského železářského a ocelářského těžařstva. Brzy se ale orientovalo na fürstenberskou Karlo  - Emilovu huť.

 Koksárna u Rokycan byla zřízena systémem 50 pecí  patentovanými jako "systém rokycanský" a v r. 1871 vyráběla s polovinou pecí 127 280 vídeňských centů uhlí.  Koksárnu vedl svým jménem dr. Ringel a 1884 byla koupena  Mirošovským těžařstvem.

 1874 zřídila Západočeská horní a hutní společnost  koksovací pece v lese Sulkově u Líně a vlastní koksárnu  vybudovali u Mirošova i Fürstenbergové.

 Původní mirošovské doly v Kladenském revíru:  Důl Jan v Libušíně 1887-1927.

 Na severozápad nad obcí Libušínem si kolem  r.1870 přihlásil výhradní kutací kruhy podnikatel  J.Jahnl z Plzně. Tehdy se pochybovalo o tom, že by zde  mohlo být uhelné lože. Později J.Jahnl prodal tyto kutací kruhy Mirošovskému těžařstvu, které těžilo uhlí do r.  1905 v Mirošově u Rokycan. Toto čilé těžařstvo v roce  1881 uskutečnilo zemní vrtbu, která r.1884 nalezla  v hloubce 431 m uhelnou sloj mocnou osm metrů.

 Následovalo založení dolu Jan v Libušíně r.1887  a dokončené 1890. Důlní dílo mělo dvě jámy vzdálené od  sebe šedesát metrů a tím "...povstal jednak velikolepý,  jednak vkusnými stavbami a přiměřeně moderními stroji  vypravený, možno říci elegantní, první důl libušínský,  který téhož roku 1890, aniž by ještě k dobývání úplně  otevřen byl dva miliony centů výtečného uhlí dával."  /J.Hrabák, Železářství v Čechách jindy a nyní, 1909,  str.363./

 Povrch důlního díla byl uzavřen r. 1927 a odtud  byla přestěhována první báňská záchranná stanice /1907/  na důl Mayrau, kde je dodnes a tvoří jednu z mnoha expozic skanzenu Mayrau. Uhelná substance se vydobyla do r.  1945 podzemními překopy na důl Max. V té době patřily  libušínské doly, které vyhloubilo Mirošovské těžařstvo  od r. 1905 Pražské železářské společnosti.

 Velkolepé stavby dolu Jan Libušín tvořily impozantní panorama nad obcí. Po roce 1945 až do r.1985 zůstávala jedna z jámových budov jako technická památka,  o které se uvažovalo, že zde bude depozitář pro velké  památeční stroje. Bohužel se budova stavebně neudržovala  a i vliven sesedání půdy nad jámou se zřítila. Ve skanzenu jsou z ní štukové ozdoby z fasády.

 Dalším dolem Mirošovského těžařstva byl důl  Schöeller 1899-1999.

 V letech 1896-1901 byly ověřeny geologickými vrty  uhelné sloje na severozápad od Kladna. Uskutečnily se  též v kutacím terénu Pražské železářské společnosti na  základě kutacího povolení z r.1863. Severozápad a západ  kamenouhelného revíru tvořily obce Rozdělov, Libušín,  Kamenné Žehrovice, Srby, Tuchlovice, Žilina a Doksy.  Přihlášené kutební okruhy patřily patřily na katastrech  těchto obcí kromě Pražské železářské společnosti ještě  Mirošovsko-libušínskému těžařstvu, Společnosti Klinger  a Popper, Förster a Concorten, hraběti Clam Martinicovi  a Společnosti Humboldt z Düsseldorfu. Dolové míry PŽS  sahaly až za Tuchlovice. Prostor dnešního Kačického pole, objeveného v r.1956, měla tehdy propůjčený společnost Humboldt a Mirošovské těžařstvo.

 V této kutací oblasti byla vyhloubena jáma  Schöeller v letech 1899-1902 na pozemkovém dílci  č.k.727-3 v obci Libušíně v dolovém poli Leopoldina,  jenž měla propůjčený Mirošovsko-libušínská společnost.  Průřez jámy byl kruhový o světlosti 5000 mm, zdivo bylo  silné 60 mm. Hloubka jámy až k nárazišti byla od ohlubně  518,5 m. Majetek tohoto těžařstva koupila v r.1905 PŽS

 Důl Schöeller byl těsně před první světovou válkou rozšířen o jámu Wannieck, 1913-1914 v Kamenných Žehrovicích. Důlní dílo Schöeller bylo hlavní vtažnou jámou  a částečně výtažnou pro jižní část dolového pole. Důl  měl jen jedno těžní patro. Byl rozdělen na dvě oddělení,  z nichž bylo jedno lezné a dvě těžní. Těžní jáma byla  opatřena železnou věží, ve které se těžilo dvěma etážovými klecemi. Každá etáž měla obsah jednoho vozu.

 Důl Wannieck administrativně spojený s dolem  Schöeller byl hluboký 432,35 m. Uhlí bylo dosaženo ve  347, 8 metrech. Jáma byla vybetonována podle Neubaerovy  důlní výztuže a opatřena železnou těžní věží. Z tohoto  dolu razila PŽS překop směrem na západ pod obcí Tuchlovice. Důlní dílo mělo dosáhnout 2000 m délky a předpo-  kládalo se, že narazí na uhelnou sloj. To se skutečně  podařilo a v roce 1936, kdy v 1990 m překopu zvaného  Tuchlovický bylo nalezeno uhlí. Nález kamenného uhlí byl  ohlášen báňským úřadům, které byly požádány a propůjčku  dolových měr Tuchlovického pole č. 1. Záhy bylo začato  hloubení dolu Jaroslav, které bylo dokončené v r. 1941.  Důl byl na dlouhá léta pojmenován jménem Nosek. Po roce  1989 se jmenoval důl Tuchlovice. Spolu s dolem Schöeller  tvořily odštěpný závod KLADENSKÉ DOLY akciové společnosti Českomoravské doly Kladno.

 V letech 1971 - 1975 probíhala rekonstrukce dolu  Schöeller/Nejedlý I. k vydobytí Kačického dolového pole  objeveného geologickým průzkumem v r.1956. Z této přestavby je dnešní stavební podoba dolu.

 Spojení obou dolů Schöeller a Tuchlovice překopem  bylo v r.1996/97 a mělo sloužit k vydobytí uhelné substance nejprve na dole Tuchlovice. Důl Schöeller skončil  svoji činnost jako závod 1. Českomoravských dolů a.s. r.  2002

 Dohromady s velkými sumami surového uhlí pro moderní rafinerii železa soustředěné na Plzeňsku byly hutě  PŽS u Vlkýše a Nýřan, Plzni a Kříších. I ve zbývajících  železárnách byla spotřeba uhlí vážnou položkou odbytu  plzeňského uhlí.

 Ředitelství dolů PŽS bylo v Nýřanech a písemnosti  z provenience dolů PŽS v Plzeňské pánvi se patrně nachází ve Státním oblastním archivu v Plzni a též v AF Báňské ředitelství PŽS v Kladně. Tento fond je uložen ve SOA  Praha Chodov. Kromě toho údaje o tomto dolování musí být  ve spisech státních báňských úřadů, taktéž v plzeňském  státním archivu.

 Po znárodnění dolů r. 1945, byla všechna důlní  díla v n.p. Západočeský uhelný revír a od r. 1957 v Západočeských uhelných dolech se sídlem ve Zbůchu a spadající pod SKDK Kladno, se údaje o těchto dolech nachází  i v AF GŘ KDK Kladno. Jedná se o údaje jak z vrchnostenského, měšťanského, tak i kapitalistického i socialistického dolování v Plzeňských revírech do r. 1990. AF GŘ  KDK je též uložen v Praze Chodově.

 Archivní prameny k dějinám dobývání uhlí v ZUD

 1855 - 1990

 z archivního fondu Báňského ředitelství Pražské železářské společnosti Kladno a Generálního ředitelství KDK.

 Báňské ředitelství Pražské železářské společnosti /BŘ  PŽS/ 1855 - 1939.

 Prodej dolového majetku Mirošovsko - libušínského  těžařstva Pražské železářské společnosti,

 Doly ve Vlkýši, agenda Báňského ředitelství Nýřany,

 1857 - 1905

 Demarkační smlouva mezi Mirošovsko - libušínského těžařstva  1877 a kamenouhelným těžařstvem Victoria Mirošov,  akta 1872 - 1941

 Výpisy z horníknihy Plzeňské 1884

 Stavba domu pro úředníky Mirošovsko - libušínského  těžařstva v Libušíně 1886

 Propůjčovací listiny v Libušíně na důlní míry Gustav I  - IV. a přebytek 1887 - 1889

 Dtto na důlní míry Ernst I - IV. a přebytek 1888 - 1889

 Dtto na důlní míry Julius I-IV. a přebytek 1888 - 1889

 Mirošovsko - libušínské těžařstvo 1888 - 1902. Akta  týkající se důlních měr a dolových polí v Libušíně.  Ředitel těžsřstva Johann Fitz. Propůjčení důlních měr  Horním úřadem Plzeň 1855 - 1900, korespondence.

 Propůjčovací listiny Alexander I - IV a přebytek,  ředitel Johann Fitz 1888 - 1912.

 Dtto k důlním mírám Theodor I -IV a přebytek 1889.

 Dtto k důlním mírám Filip I - IV. protokoly, 1889.

 Pozemkový majetek Mirošovsko - libušínského těžařstva  1889 - 1905.

 Mirošovsko - libušínsko - svatoňovické těžařstvo, kupní  smlouvy a prohlíášení k pozemkům těžařstva 1890 - 1930.

 Mirošovsko - libušínské těžařstvo, demarkace mezi ním a  PŽS 1897.

 Mirošovsko - libušínské těžařstvo, protokoly s Horním  úřadem Plzeň o důlních mírách Hugo I - IV, 1899.

 Dtto k důlním mírám Johann I -IV. 1899.

 Dtto k důlním mírám Mathilde I - IV. 1899.

 Dtto k důlním mírám Leopoldine I - IV. 1899.

 Dtto k důlním mírám Helene I - IV. 1899.

 Dtto k důlním mírám Karl I - IV a přebytek 1904

 Dtto k důlním mírám Elsa I -IV. a přebytek 1904

 Dtto Richerd I - IV. a přebytek 1905 - 0909, 1905 -  1912

 Mirošovsko - libušínské těžařstvo a PŽS, smlouvy o  demarkacích, akta, seznam, tabulky 1900.

 BŘ PŽS - kancelář důlního měřictví, archiv cenných  listin, knihovní založení a pozemnostní archy 1900 -  1909

 Dolové pole Hermanshütter a Pankrazzeche Nýřany,  smlouva o pronájmu 1902 - 1906

 Mirošovsko - libušínsko - svatoňovické těžařstvo, kupní  smlouvy 1909 - 1912

 Plzeňské kamenouhelné těžařstvo 1909 - 1939. Kniha  těžířstva, výpisy, protokoly, podílní listiny, ředitel  Stanislav Mikšíček.

 BŘ PŽS - kancelář důlního měřictví, archiv cenných  listin, pozemky a zápisy do pozemkových knih 1910 -  1919, 1911 - 1931.

 Skořická uhelná pánev Skořice u Mirošova 1929 - 1930.  Úvaha o dolovém majetku Nová Naděje.

 Horní knihy Plzeňské, výpisy všeobecné pro PŽS 1939.

 AF Generální ředitelství KDK 1954 - 1990.

 Písemnosti Odborného ředitele pro investiční výstavbu  - OŘIV týkající se ZUD:

 1959-62 ZUD Zbůch u Plzně, otvírky dolových prací.

 1962 Projekční složka KD OŘ: Rekonstrukce jámy Dobré  štěstí v Dobřanech, generální řešení.

 1963. ZUD Zbůch - provozní záležitosti. ZUD důl Obránců  míru - studie. K.Neset: Posudek o vlivu dobývání na povrchové objekty v Chotěšově, důl Týnec. Důl Obránců míru  - uhelné zásoby a investice, těžba, životnost, investice  a ekonomika. SKDK projekce: Studie o dorubání dolu Zýnec  v ZUD.

 1964. Studie vývojové koncepce dolu Obránců míru.ZUD  informační zpráva o výhledu dolování.

 1965. Zpráva prověrkové komise VHJ o všech podnicích  - též ZUD. Zpráva o připravenosti na 4.pětiletku - též  ZUD.

 1966 - 1968. Výhledová koncepce ZUD Zbůch pro období  1971 - 1976 a připomínky KD OŘ Kladno. Referáty o situaci v revírech KD OŘ Kladno a stanoviska k vývoji uhelného průmyslu v letech 1966 - 67. Návrh na zkrácené dorubání Západočeského revíru. Materiál pro komisi MPE Praha  pro řešení problematiky neefektivních provozů. Zpráva  o výhledové koncepci ZUD Zbůch. Mapy, a akta k problematice. ZUD - investiční prognozy a náhradní výroba.

 1967. Zpráva o řešení problémů na n.p. ZUD Zbůch. Zpráva o vyhlídkové koncepci n.p. ZUD - upřesnění do r.  1970, ukončení životnosti. Návrh koncentrace a mechanizace dobývání na dole Dobré štěstí Dobřany, ZUD. ZUD  Zbůch - neefektivní provozy.

 1968. Likvidační plán dolu 1. Máj Chlumčany n.p. ZUD.  Likvidační plán dolu Matylda Břasy.

 1969. Průběžně - písemnosti s Obvodními báňskými úřady  Plzeň, Trutnov, Brno. Též průběžně - korespondence s KD  OŘ a podniky VHJ se ZUD.

 1970. Prověrky hospodaření na podnicích, též ZUD. Kontroly otvírek dolových prací - též ZUD. OHME: Zápisy  o revizích a instalacích strojů. Kontrola jakosti: Rozbory kvality uhlí, zprávy a tabulky. TR: Zprávy o dobývacích metodách a stanovení ekonomických závěrů. Zpráva  o náhradní výrobě na podnicích KD OŘ k 31.7. 1970.

 1971. Studie o životnosti ložisek černého uhlí do r.  2003. FMPE: I. etapa prognoz palivo energetické základny  v oblasti tuhých paliv. tabulky.

 1974 - 1990. Akční programy a plány - též ZUD. Příkazy  a rozhodnutí GŘ, prověrky.

 1982 - 1990. Komise a porady - též ZUD.

 Odbor investic a expertiz GŘ KDK 1954 - 1990.

 1954 - Studie ke generelu ZUR - ZUD Zbůch, technické  elaboráty,studie ke generelu s částí geologie, kontrola  zkratu

 1956 - Dokončení otvírky Chotěšov - Ostrov, posudek  o poddolování Chotěšova

 1956 - Vlastní stavební výroba a objemy prací KD,ZUD,  RUD,VUD, výstavba důlních děl ve všech revírech KD

 1957 - Doplněk ke generelu zud Zbůch, doplněk ke generelu ZUR, mapová část č.1,2.

 1957 - Investice na dole Krimich II. a dole Pokrok ZUD

 1958 - výtah ze studie generelu KR, ZUR,VUR,RUR, důl  Masaryk v Týnci, otvírka důlního pole Vejprnice ZUD  Zbůch, důl Pokrok v Chomli - zpráva odborné komise pro  udedení dolu do trvalého provozu, studie spojení dolu  Eliška - Bayer, vytěžení uhlí z dolu Bayer na důl Eliška, jmenovití seznamy investiční výstavby pro všechny  revíry KDK, průběžné zápisy z investiční komise ZUD

 1959 - Zkrácení pracovní doby v podnicích SKDK, generel  spotřeby plzeňského uhlí ZUD Zbůch, generel spotřeby  kladenského, plzeňského, východočeského, rosického a sokolovakého uhlí, zajišťování bytové výstavby

 1960 - Vyhláška č.179/59 ÚL o hmotných poměrech na zvýšení efektivnosti investiční výstavby a směrnice  č.180/59 ÚL p pdměnách a přirážkách za zhospodárnění investiční výstavby, zprůmyslnění stavebnictví, typizace  a normalizace

 1961 - Návrh I. varianty generální perspektivy do r.  1980, návrh otvírky v SZ poli dolu Obránců míru ZUD  Zbůch, průběžně zápisy z jednání u ředitele SKDK, kapacitní slouvy, plnění plánů investiční výstavby, statistické výkazy a tabulky, zapisy z porad technicko ekonomické rady ředitele/TER, ekonomická hodnocení závodů  Pokrok, Eliška, tabulky

 1962 - Rekonstrukce jámy Dobré štěstí v Dobřanech, studie otvírky dolových polí Vejprnice, Chotíkov, Kozolupy  ZUD Zbůch, tématické úkoly TR a celostátní plán KR,ZUD,  VUD,RUD

 1963 - vyrubání uhelných zásob pod Chotěčovem ZUD  Zbůch, výhledová studie dolu Obránců míru Zbůch, výhled  dolu Obránců míru Zbůch, studie otvírky Vejprnice, Chotíkov, Kozolupy č.1. technická část, č.2.technické výkresy a schemata ZUD Zbůch,č.3. ostatní výkresy, posudky  na důl Týnec, investiční úkoly: ZUD Zbůch důl Týnec, důl  Obránců míru, d.Dobré Štěstí, těžní stroj Krimich, elekktrické vedení 110 KV ZUD Zbůch

 1964 - Efektivnost investic na dole Dobré Štěstí Dobřany, možnosti zvýšení ekonomiky dolu Krimich, zprávy  o výhledu dolu Týnec, výhledová studie dolu Matylda  Zbůch, efektivnost investice rekonstrukce dolu Dobré  štěstí v Dobřanech

 1965 - Prohloubená základní varianta dlouhodobého rozvoje těžby uhlí na léta 1971, 1975, 1980. Studie dloluhodobého výhledu, usnesení vlády 413/65, příloha č.3,  plán investiční výstavby KR, ZUD, VUD, RUD, vyhodnocování staveb KR, ZUD, VUD, RUD

 1966 - Výhledová koncepce ZUD ZBůch 1971-769, mapy  a tabulková část. Výhledovákoncepce ZUD Zbůch 1971-76,  návrh na zkrácené dorubání revíru ZUD Zbůch

 1967 - Zpráva o výhledové koncepci ZUD ZBůch, materiál  o dozití ZUD Zbůch sepsaný pro MH Praha a KV KSČ Plzeň,  Komise opro neefektivní provozy p výhledové koncepci ZUD  - zpráva pro MH Praha, zpráva o ZUD Zbůch pro KV KSČ Plzeň, rozbor kvalifikační struktury pracovníků do r.  1980, zprávy o vyhlídkové koncepci ZUD Zbůch, komise pro  neefektivní provozy ZUD a řešení problematiky. Zpráva  o výsledcích hospodářské činnosti 1977, THU na dorubání  revíru ZUD, otvírka lokality Ovčín.

 1968 - Plán likvidace dolu Matylda ZUD Zbůch, likvidace  provozu 1.Máj v Chlumčanech ZUD

 1969 - Mostárna a strojovna dolu Krimich, prodloužení  životnosti dolu Pokrok ZUD textová a mapová část. Průběžně korespondence se závody - tedy i se ZUd Zbůch. PU  prodloužení životnosti ZUD Zbůch, výhledová koncepce dorubání ZUD, informační zpráva o Vejprnicích.

 1970 - rekultivace dolu Maytalda ZUD Zbůch. ZUD Zbůch  - studie náhradních výrob a rekultiuvace po dolu Matylda  Břasy. Průzkum a úprava uhlí z lokality Chotíkov, stanoviska k dorubání ZUD. Expertizy o náhradní výrobě n.p.  ZUD, ČLUZ, RUD.

 1971 - 1984 Prodložení životnosti n.p. ZUD Zbůch, PU  a předběžný PU. Posudek PU prodloužení životnosti n.p.  ZUD, otvírka severního pole Krimich II, racionalizace  těžby na d.Dobré štěstí, otvírka důlního pole Přívětice,  dodatek k otvírce lokalit Přívětice - Ovčín, otvírka  a mechanizace sloje d.Dobré štěstí, otvírka dobývání  třetí kry na dole At.Uxa, otvírka severních lokalit ZUD.

 1971 - 1984 Generel rozvoje KDK do r. 2000 - ZUD Zbůch  u Plzně a oast.revíru I a II.etapa. Přípravné materiály  pro vypracování výhledu do r. 2005 - i ZUD.

 1978 - 1979 Kontrolní dny investi, investice ve vlastní  režii, metodika, porady vedoucích investic, komise. Soubor staveb - Výstavba dolu Chotíkov, výměna těžního  stroje DAU, rekonstrukce těžního zařízení Nová Hospoda,  studie na vyrubání uhelkných zasov v ZUD.

 1980 - 1982 Výstavba dolu Chotíkov

 1981 - 1983 Zvlásštní stavby a oprava rekreačních zařízení - i ZUD.

 1981 - 1983 ZUD Zbůch PZU Líně - Sulkov zásobení vodou  ze Zbůchu, otvírka ložiska Chotíkov optimální studie  a alternativy

 Průběžně zachovány plány na pětiletky a korespondence  k investiční výstavbě. Též komise pro hospodaření se zádobami, k. řízení akcí TR, k. pro dovoz strojů a k. investiční.

 Dále jsou to povolené a dokončené stavby. Též registrace staveb, metodika a schvalování.

 1983 - 1989, 1986 - 1988, 1987 - 1988 Dokončené stavby  ZUD Zbůch.

 Písemnosti z odboru investic a expertiz doprovází projekty, jednání a smlouvy s OŘIV. Mapy ODMG zůstávají  v místě dolování uhlí z provozních důvodů, ale ve fondu  GŘ KDK jsou u schválenách otvírek dolových prací.

 Projektová dokumnetace:

 Západočeské uhelné doly, koncernový podnik, Zbůch

 -Výstavba dolu Chotíkov

 -Prodloužení životnosti k.p. ZUD

 -Otvírka lokality Ovčín

 -Racionalizace těžby na dole Dobré štěstí v Dobřanech

 -Rekonstrukce odtěžení Dolu Antonín Uxa

 -Otvírka Lubenské sloje

 -Rehabilitační zařízení Železná Ruda

 -Otvírka severozápadního pole

 Doufám pevně, že tyto archivní písemnosti poslouží pro studium a bádání o dějiných Plzeňské pánve a Západočeských uhelných dolů ve Zbůchu u Plzně, posledního  podniku, který zde doloval od r. 1945 - 1990.