Doc. RNDr. Zdeněk Kaláb, CSc., Ing. Jaromír Knejzlík, CSc.      T6     Ústav geoniky AV ČR Ostrava

 

 

 

Metodika posuzování seizmického zatížení historických důlních děl

na příkladu Dolu Jeroným v Čisté

 

 

Abstract

Methodology of seismic loading evaluation of historical mine workings – example of Mine Jeroným in Čistá (Czech Republic)

Historical Mine Jeroným  is used as example for presentation of methodology of evaluation of seismic loading of these structures. It is necessary to take into account both natural and technical seismicity. At present, new seismic station is operated in Mine Jeroným.

 

1. ÚVOD

 

           Zvláštní kategorií podzemních staveb jsou důlních díla, mezi nimiž své významné postavení mají historická důlní díla. Základní podmínkou spolehlivosti podzemního objektu je jeho dlouhodobá stabilita a přípustná přetvoření neohrožující jeho poslání. Stabilita podzemního díla závisí na mnoha faktorech, které přehledně shrnul např. Rozsypal (2001, kap. 4.5). Jedním z vlivů na stabilitu podzemních objektů, který nemusí být zcela zanedbatelný, je seizmické zatížení díla, tj. vliv vibrací na podzemní prostory.

 

            Cílem příspěvku je shrnutí metodiky pro posuzování seizmického zatížení historických důlních děl. Obecné přístupy a doporučení budou konkretizovány na příkladu historického Dolu Jeroným v Čisté u Slavkova (např. Iványi, 2000). Tato unikátní památka byla v roce 1990 prohlášena kulturní památkou, následně v roce 1993 byla založena Nadace Georgia Agricoly, která má za úkol získávat finanční prostředky na obnovu, údržbu a zachování hornických památek a tradic, zejména v oblasti Slavkovského lesa. Snaha Nadace o záchranu a zpřístupnění kulturní památky Dolu Jeroným a jejího širšího okolí pro odbornou i laickou veřejnost s sebou nese nutnost rozsáhlých stavebních úprav a sledování geomechanické stability (např. Kořínek a Žůrek, 1999, Žůrek et al., 2001, 2003).

 

2. HODNOCENÍ SEIZMICKÉHO ZATÍŽENÍ PODZEMNÍCH OBJEKTů

 

Přirozený seizmický zdroj je určitá oblast, v níž dojde k náhlým nevratným změnám v masivu (porušení hornin), a z níž je následkem toho vyzářena seizmická energie. Tento přírodní proces má velice komplikované vazby na celou řadu procesů souvisejících především s geologií. Následkem této komplexnosti je stav, kdy se přes značné úsilí a významný pokrok v řadě dílčích problémů dosud nepodařilo nalézt spolehlivou metodiku úspěšné předpovědi velikosti, času a místa vzniku porušení. Hlavní informace o zemětřesení poskytují seizmogramy, tj. záznamy pohybů půdy v místě registrace.

            Technickou seizmicitou rozumíme seizmické otřesy vyvolané umělým zdrojem nebo indukovanou seizmicitu. Charakter záznamu v časovém měřítku je závislý především na zdroji; jde o rychle se tlumící seizmický impulz nebo jde o déle trvající rázový projev. Skupina otřesů vyvolaných umělým zdrojem je tvořena především vibracemi vzniklými při trhacích pracích, automobilovou a kolejovou dopravou, pulzací vodního proudu, činností strojů a lidí nebo průmyslovou činností. Seizmické otřesy buzené činností strojů jsou označovány jako průmyslová seizmicita. Indukovaná seizmicita je dnes považována za nedílnou součást lokální a regionální seizmicity (např. seizmické jevy indukované hornickou činností, indukované v okolí přehrad, indukované při vtláčení nebo odebírání media).

 

V podmínkách České republiky je vliv vibrací na stavební objekty řešen technickou normou ČSN 73 0036 (resp. EUROCODE-8) pro přirozenou seizmicitu a ČSN 73 0040 pro technickou seizmicitu (na Slovensku STN 73 0036). Tabulka tříd odolností objektů řadí podzemní objekty do odolnostních tříd C až F, přičemž třída C představuje keramické a kamenné obklady a dlažby v podzemních objektech metra, v podchodech, …, třída D reprezentuje cihelné, kamenné a tvárnicové vyzdívky v podzemních objektech.

 

            Z pohledu zatřídění objektů podle významu patří podzemní stavby do třídy významu I (dle ČSN 73 0031). V této třídě jsou totiž řazeny mimo jiné budovy muzeí, státních archívů, … Vyšší třída (U) zahrnuje významné objekty dopravních a vodohospodářských celků, nižší třída (II) je představována objekty bytovými a občanskými, objekty ústředních skladů, atd.

 

Dynamickou odezvu způsobenou technickou seizmicitou s výjimkou odezvy od trhacích prací z hlediska mezních stavů 1. skupiny není třeba analyzovat, pokud na referenčním stanovišti není překročena hodnota dle normy ČSN 73 0040. Pro hodnocení poškození objektů vlivem trhacích prací uvádí tatáž norma informativní tabulku závislosti stupně poškození na maximální rychlosti kmitání, na druhu objektu a na základové půdě. 

 

Mezní hodnoty uvádění v normách jsou však pouze orientační, protože normy obecně představují  zobecněná pravidla, která nemohou postihnout specifické vlastnosti hodnocené oblasti nebo objektu, nezahrnují mimořádné události, … Proto je nezbytné v odůvodněných případech kvalifikovaně zhodnotit situaci, zpravidla za pomoci matematické simulace, fyzikálního modelování nebo srovnáním se situací v podobných podmínkách. Základním postupem ale vždy zůstává experimentální měření.

 

3. Přístup k hodnocení seizmického zatížení historických důlních děl – na příkladu Dolu Jeroným

 

3.1. Geologicko-geotechnický monitoring

 

Sledování seizmického zatížení je zpravidla realizováno v komplexu spolu s dalšími měřeními. Proto alespoň stručně uveďme, že důvody a realizace geologických a geotechnických sledování v historických důlních dílech vychází požadavku na omezené či plné zpřístupnění těchto objektů. Monitoring je navrhován podle prvotního nebo detailního geologického a geotechnického průzkumu, který dodává informace o geologických a geotechnických poměrech dané lokality. Rozsah těchto prací je plně závislý na místních poměrech, dosavadních znalostech a rozsahu plánovaných záměrů pro zachování důlních objektů.

 

            Současný stav důlních děl historického Dolu Jeroným v Čisté u Slavkova byl podrobně popsán v práci Žůrka a Kořínka (2003). Autoři poukazují nejen na všechny faktory, které úzce souvisí s dobýváním na této lokalitě, ale také na faktory, které jsou následkem opuštění a plánovaného nového zpřístupnění důlních prostor. Při záchraně, obnově a zpřístupnění historických děl je kladen důraz na zajištění geomechanické stability „zrekonstruovaných“, příp. nových báňských děl. V roce 2001 byl na lokalitě Jeroným proveden geologický, geomechanický a geofyzikální průzkum (Žůrek et al., 2001). V téže době byly také instalovány geologické a geomechanické měřící body. Od této doby probíhají kontrolní sledování (geologický monitoring, konvergenční měření, hydrogeologická sledování), jejichž výsledky jsou prezentovány v příspěvku Žůrka a Kořínka (tento sborník).

 

3.2. Stanovení seizmického zatížení

 

Jelikož jedním z důvodů ochrany v Dole Jeroným jsou i unikátní památky na pracovní postupy želízkem a mlátkem do skalního masívu nebo použití metody sázení ohněm. Proto je vhodné uvažovat přísná kritéria pro vnější vlivy. Zmíněné památky jsou podrobeny především časovému faktoru (zvětrávací procesy), mohou tedy být velmi náchylné k poškození vibracemi. V tomto případě navrhujeme pro další posuzování zařadit památku do třídy odolnosti C.

 

Při stanovení seizmického zatížení lokality musíme vzít do úvahy všechny možné typy, tj. přirozenou lokální a vzdálenou seizmicitu a seizmicitu technickou (např. Kaláb, 2003). Nejbližší ohnisková oblast přirozených zemětřesení ke sledované oblasti lokality Dolu Jeroným v Čisté se nachází ve vzdálenosti přibližně 25 km západním směrem (Kraslicko). Mladé tektonické pohyby doprovázené vulkanickou činností ovlivnily geologickou stavbu tohoto regionu již během terciéru. I v současné době jsou v západních Čechách a v Německu detekována slabší zemětřesení, nejsilnější z nich jsou pociťována lidmi, kteří zde žijí, nebo mohou poškodit budovy. Podle mapy seizmického ohrožení České republiky (příloha národního aplikačního dokumentu připravovaného Eurokódu 8) lze v zemětřesné západočeské oblasti očekávat zemětřesení s makroseizmickou intenzitou 6o až 6,5o. Ve studované oblasti jsou dále detekována intenzivní evropská zemětřesení. Dokladované jevy pochází nejčastěji z alpských zemětřesných oblastí (Rakousko, Švýcarsko, Itálie), dále Slovinska a rýnské oblasti (Německo, Nizozemí). Tato zemětřesení, i s ohledem na blízkost kraslické zdrojové oblasti, zřejmě významně nepřispívají k seizmickému zatížení studované oblasti.

 

            Pro historická důlní díla připouštíme třídu významu objektu I a třídu odolnosti objektu C. Pro dynamickou odezvu způsobenou technickou seizmicitou, s výjimkou odezvy od trhacích prací, udává norma mezní hodnotu rychlosti kmitání 1,5 mm.s-1 (pro mezní stavy 1. skupiny). Odezvu od trhacích prací posoudíme následovně: Nepřipustíme-li žádná viditelná poškození (tj. stupeň poškození 0) a je-li důlní dílo v pevných horninách (norma uvádí výpočtovou únosnost nad 0,15 MPa), pak pro objekty třídy odolnosti C jsou maximální rychlosti kmitání 10 – 20 mm.s-1 pro frekvenční rozsah otřesu do 10 Hz, 20 - 30 mm.s-1 pro frekvenční rozsah otřesu 10 - 50 Hz a 30 – 50 mm.s-1 pro frekvenční rozsah otřesu nad 50 Hz. Zařadíme-li historické důlní dílo mezi objekty ve zvláštní památkové péči (odolnostní třída A), pak tabulkové hodnoty maximální rychlosti kmitání se sníží až na 3 mm.s-1.

 

3.3. Monitorovací systém v Dole Jeroným

 

Prvá experimentální měření seizmických projevů v Dole Jeroným byla realizována přenosnými seizmickými aparaturami PCM3-EPC2. Výsledky z těchto měření již byly publikovány, např. Kaláb (2004).

 

 V Ústavu geoniky AV ČR byla pro instalaci na lokalitě Jeroným vyvinuta registrační aparatura PCM3-EPC3 s vysokým krytím IP64. Tato aparatura koncepčně vychází z aparatur PCM3-EPC2, které jsou popsány v práci Knejzlík and Kaláb (2002), jde tedy o tříkanálový číslicový zapisovač se spouštěným záznamem dat v PC. Spouštění záznamu je vyvoláno překročením amplitudy signálu přes nastavenou komparační úroveň. Každý seismický jev je zaznamenán jako samostatný datový soubor. Časová základna aparatury je synchronizována časovým normále DCF.

 

S využitím komunikačního programu pcAnywhere fy Symantec je vyřešen vzdálený přístup přes sériový port (a vhodný modem) do PC v registrační aparatuře. Na stanici v dole Jeroným je použit GSM modem Siemens TC35 Terminal. Vzdálený přístup do PC umožňuje především operativní kontrolu funkčnosti aparatury, což je na vzdáleném stanovišti složitý problém, a také telemetrický přenos zaregistrovaných dat.

 

Při konstrukci aparatury bylo v maximální míře používáno obvodů CMOS, aby bylo dosaženo co nejnižší spotřeby napájecího proudu a tedy prodloužení doby funkce ze záložní baterie. Také jako PC je použit nejjednodušší jednodeskový počítač PCM3864 firmy Advantech. Jako hard disk je použita Compact Flash karta 512 MB. Tím bylo dosaženo příznivé spotřeby energie cca 20W, což je výhodné nejen z hlediska záložního napájení, ale i z hlediska oteplení při vysokém krytí.

 

Pro spolehlivý provoz registrační aparatury na vzdálené stanici je důležitá dostatečná kapacita záznamového média, co nejdelší doba funkce ze záložního zdroje napájení a hlavně automatický start při obnovení napájení po úplném vybití záložního napájecího zdroje nebo po „vytuhnutí“ programu. Důležitá je také ochrana proti účinkům atmosférické elektřiny. Proto jsou síťový přívod a všechny vstupy a výstupy registrační aparatury vybaveny  transientními přepěťovými ochranami a anténní svod GSM modemu  koaxiální bleskojistkou.

 

V červnu 2004 byla výše popsaná registarční aparatura instalována v důlních prostorách dolu Jeroným a  označena jako seizmická stanice JER1 (na povrchu se nenachází vhodný objekt pro umístění registrační aparatury). Z důvodu vysoké vzdušné vlhkosti a kapající vody je registrační aparatura PCM3-EPC3 instalována  spolu se záložní baterií v další vodotěsné skříni (IP-65) s vodotěsnými průchodkami pro vstupní a výstupní kabely (obr. 1, 2). Přijímač časového signálu DCF 77,5 kHz a GSM modem jsou instalovány do zvláštních vodotěsných skříněk.

Ke snímání vibrací jsou použity tři seizmometry SM3 v geografickém uspořádání. Ukotveny jsou na jednoduchý seizmický pilíř, aby byly zaznamenávány co nejvyšší frekvence registrovaných seizmických jevů. Soustava je kryta stříškou proti kapající vodě (seizmometry jsou vodotěsné, obr. 3). Po zesílení je signál veden kabelem do registrační aparatury. Aby byla zvýšena odolnost kabelu proti vlhkosti, byl tento speciální technologií navlečen do izolační trubice (Knejzlík et al., 2002).

 

 


Textové pole: Obr. 2 Registrační aparatura PCM3-EPC a záložní baterie ve vodotěsné skříni

Textové pole: Obr. 1 Vodotěsná skříň (IP-65) v důlní prostoře s registrační aparaturou a záložní baterií
Obr. 3 Realizace seizmického pilíř s trol

Obr. 3 Realizace seizmického pilíře s trojicí seizmometrů SM3

 

Šachticí Jeroným jsou vedeny k registrační aparatuře tři kabely: napájecí kabel, kabel pro přenos časového signálu DCF 77,5 kHz (přijímač ve vodotěsné krabici bylo možno umístit pod železný poklop, čímž je chráněn proti vandalům) a kabel pro spojení s GSM modemem (modem je také ve vodotěsné krabici pod poklopem). Anténa modemu musela být umístěna na cca šestimetrové tyči, neboť v okolí jámy je k dispozici jen velmi slabý signál GSM sítě Oskar.

 


 


Obr. 4 Směrová YAGI anténa pro přenos GSM signálu nad šachticí Jeroným

 

            Zaznamenaná data se zpracovávají v režimu off-line. Z ústavu geoniky je navázáno datové spojení se stanicí JER1 a zaznamenaná data jsou přenesena do interpretačního počítače, kde se poté dekódují a interpretují. Na obr. 5 je příklad záznamu projevu trhací práce, který byl zaznamenán již výše popsanou seismickou stanicí a do interpretačního centra přenesen prostřednictvím vzdáleného přístupu. Odstřel trhaviny, který se používá jako součást technologického postupu ražby inovované dědičné štoly (obr. 6), byl proveden dne 7.7.2004 v 09:18. Shora dolů je složka vertikální, severojižní a východozápadní, hodnoty maximální zaznamenané rychlosti kmitání (v m.s-1) je uvedena vlevo od příslušné složky (složky normovány na tuto hodnotu). Vodorovná osa je čas, vzdálenost dvou značek odpovídá 1 s.


 


Obr. 5 Záznam odstřelu trhavin dne 7.7.2004 v 09:18

 

     Obr. 6

 Pohled od zavalené původní dědičné štoly

 

 

 

 

 

 


4. ZÁVĚR

 

            V předloženém příspěvku je shrnut metodický postup při posuzování seismického zatížení historických důlních děl. Stručně lze shrnout seizmologické úvahy do následujících témat:

-          hodnocení přirozené seizmické aktivity v blízkém okolí,

-          předpokládané projevy technické seizmicity – zatížení dopravou na komunikaci a projevy trhacích prací z okolních lomů,

-          krátkodobé experimentální měření přirozeného seizmického pozadí,

-          návrh systému seizmologického monitoringu

-          realizace seismické stanice

-          experimentální měření a interpretace získaných dat.

 

Specifické požadavky jsou v těchto případech kladeny na přísnou ochranu dochovaných památek, nutnost „šetrné instalace“ měřícího zařízení a individuální posuzování naměřených dat. Na příkladu realizace seizmologického monitoringu na historickém Dole Jeroným u Čisté byl dokumentován možný postup hodnocení seismického zatížení této lokality. Vzhledem k plánovaným stavebním úpravám, byla na této lokalitě uvedena do provozu trvalá seizmické stanice. Další metodické závěry bude možno provést po získání zkušeností z provozu stranice v důlním díle a po zaznamenání  dostatečného souboru seizmických jevů.

 

 

 

Příspěvek byl zpracován za finanční podpory Programu badatelského výzkumu v klíčových oblastech vědy pěstovaných v AV ČR K 3012103 „Procesy uvnitř a na povrchu zemského tělesa“. Autoři děkují pracovníkům firmy DIAMO, s.p. SUL, Příbram, o.z., především Ing. Josefu Bernardovi, za spolupráci při realizaci měření.

 

 

 

Literatura

 

ČSN 73 0031 Spolehlivost stavebních konstrukcí a základových půd. ČNI 1988.

ČSN 73 0040 Zatížení stavebních objektů technickou seizmicitou a jejich odezva. ČNI 1995.

 

Iványi, K. (2000): Důl Jeroným – historie a možnost současného využívání. Uhlí – Rudy – Geologický průzkum, 11/2000, 42-45.

 

Kaláb, Z. (2003): Posouzení seismického zatížení středověkého Dolu Jeroným v České republice. Acta Montanistica Slovaca. Roč. 8(2003), č.1, Košice, Slovensko, 36-41.

 

Kaláb, Z. (2004): Sledování vlivu vibrací na historické důlní dílo Jeroným – Čistá. Geotechnika 2004, ORGWARE, Slovensko, v tisku.

 

Knejzlík, J. and Kaláb, Z. (2002): Seismic Recording Apparatus PCM3-EPC. Publs. Inst. Geophys. Pol. Acad. Sc., M-24(340), 187-194.

 

Knejzlík, J., Rambouský, Z., Bláha, P. a Duras, R. (2002): Aparatura pro měření měrného odporu a teploty kapaliny ve štíhlých vrtech ROT100. In: Kaláb, Z.(ed.): Laboratorní a terénní bádání v seismologii a inženýrské geofyzice. Sborník konference, Ústav geoniky AV ČR, Ostrava, 231-237.

 

Kořínek, R. a Žůrek, P. (1999):  Návrh postupu prací k zpřístupnění technické kulturní památky bývalého Dolu Jeroným v Čisté, okres Sokolov. 38. ročník sympózia „Hornická Příbram ve vědě a technice“, Příbram.

 

Rozsypal, A. (2001): Kontrolní sledování a rizika v geotechnice. JAGA group, Bratislava.

 

Žůrek, P. a Kořínek, R. (2003): Zpřístupnění středověkého Dolu Jeroným v České republice. Acta Montanistica Slovaca, roč. 8, č. 2-3, 96-100.

 

Žůrek, P. et al.(2001): Geomechanická stabilita kulturní památky Důl Jeroným – Čistá, okr. Sokolov. Odborný báňský posudek, VŠB – Technická univerzita Ostrava, nepublikováno.

 

Žůrek, P. et al. (2003):  Sledování geomechanické stability kulturní památky Důl Jeroným – Čistá – Slavkovský les, „Hornická Příbram ve vědě a technice“, 42. ročník, Příbram.