Ing. Otto Kysela

Český báňský úřad Praha

 

 

Postup orgánů státní báňské správy v oblasti nakládání s výbušninami (informace o nové právní úpravě, dosavadní zkušenosti z aplikační praxe)

 

 

            V současné době je v České republice právní režim nakládání s výbušninami upraven v části třetí zákona č. 61/1988 Sb., o hornické činnosti, výbušninách a          o státní báňské správě, ve znění pozdějších předpisů. Nejvýznamnější změnu tato právní úprava doznala zákonem č. 315/2001 Sb., který změnil s účinností od 1. 1. 2002 zákon č. 61/1988 Sb. a který převzal Směrnici č. 93/15/EEC o harmonizaci předpisů týkajících se uvádění na trh a dozoru nad výbušninami pro civilní použití. Tato změna uvedla do souladu české právní předpisy z oboru výbušnin s právními předpisy, které platí v zemích EU.

 

            Tímto zákonem se mj. vymezil obsah termínu „nakládání s výbušninami“, který zahrnuje celou řadu činností spojených s manipulací s výbušninami, jakou je např. i nabývání výbušnin. Dnešní institut předávání a převzetí výbušnin je oproti původní úpravě, s ohledem na ustanovení Směrnice č. 93/15/EEC, poněkud širší a v mnoha ohledem i náročnější. Nově zavedený pojem „předání“ v sobě zahrnuje rozsáhlou škálu kroků počínaje vnitrostátním pohybem výbušnin přes vývoz, dovoz a tranzit výbušnin.

 

            Problematika předávání a přejímání výbušnin je uvedena v § 25 zákona         č. 61/1988 Sb. Zatímco ustanovení, která řeší pohyb výbušnin uvnitř České republiky, nabyla účinnosti dnem 1. ledna 2002, tak ustanovení, která řeší předávání výbušnin do a z České republiky a tranzit výbušnin přes území České republiky nabyly účinnosti dnem vstupu Smlouvy o přistoupení České republiky k Evropské unii v platnost, tedy 1. května 2004. Tímto dnem může organizace předávat výbušniny mimo území České republiky, provádět jejich dovoz, případně tranzit jen na základě povolení Českého báňského úřadu.

 

O vydání povolení je povinna požádat organizace, která je příjemcem výbušniny. O povolení k tranzitu výbušnin přes území České republiky požádá osoba, která má přepravu provést.

 

Povolení k předání výbušniny musí mj. obsahovat identifikační údaje žadatele (jméno, obchodní jméno nebo název, adresu sídla, místo provozovny či místo podnikání), identifikační číslo, doklad o tom, že má oprávnění k podnikání v oboru výbušnin a že má osobu odborně způsobilou podle § 36 zákona č. 61/1988 Sb.; má-li být výbušnina v ČR skladována, předloží doklad o podmínkách skladování. Žádost musí obdobně obsahovat identifikační údaje výrobce výbušniny a v případě vývozu identifikační údaje příjemce výbušniny (jméno a příjmení, obchodní jméno nebo název, zemi a místo podnikání, informaci o tom, na základě jakého dokumentu ve své zemi podniká v oboru výbušnin). U výbušniny, pro které je povolení požadováno, musí být uvedeno UN číslo ve smyslu mezinárodních předpisů pro přepravu nebezpečných věcí, obchodní název, množství, úplný popis výbušniny a údaje o splnění podmínek pro uvedení výbušniny na trh, pokud má být uvedena na trh.

 

Přejímající organizace spolu se žádostí o vydání povolení k předání výbušniny poskytne Českému báňskému úřadu kromě výše uvedených údajů též údaje o způsobu předání, předpokládaný den odeslání a převzetí a označení místa vstupu a případně výstupu na území České republiky.

 

Pro každé předání výbušnin musí být požádáno o vydání povolení k jejímu předání.

 

Účastníkem řízení o vydání povolení k předání výbušniny je předávající i přejímající organizace, jde-li o předání výbušniny z ciziny, je účastníkem řízení přejímající organizace a jde-li o tranzit přes území České republiky, je účastníkem řízení jen osoba, která má přepravu provést.

 

Jak je již výše uvedeno, o vydání povolení k předání výbušniny z ciziny a do ciziny je povinna Český báňský úřad požádat organizace, která je příjemcem výbušniny (§ 25 odst. 3 citovaného zákona). Pro řešení případných problémů v případě předání výbušniny do ciziny (žádost o vydání povolení musí podat příjemce výbušniny, tedy zahraniční subjekt) lze využít ustanovení § 17 odst. 1 a 2 správního řádu, který upravuje možnost účastníka řízení, nechat se ve správním řízení zastupovat buď advokátem, či jiným zástupcem, kterého si zvolí. V takovém případě je nutné, aby přejímající organizace (zahraniční subjekt) prostřednictvím svého statutárního orgánu udělila plnou moc pro své zastupování v řízení o vydání předmětného povolení buď českému advokátovi, případně svému tuzemskému dodavateli, tedy předávající organizaci. Tato plná moc musí být v českém jazyce a notářsky (úředně) ověřená. V případě opakujících se dodávek výbušnin stejného subjektu je možné, aby tato plná moc byla formulována jako tzv. generální a byla udělena pro výše uvedený typ správního řízení na určitý stanovený časový úsek, maximálně však na 12 měsíců.

 

Stejným způsobem, v případě opakujících se dodávek výbušnin od stejných dodavatelů, případně stejným příjemcům výbušnin, je možno postupovat při předkládání notářsky ověřených koncesních listin nebo jejich oprávnění k podnikání s výbušninami nebo dokladů o možnosti skladování, pokud dovážená výbušnina bude na území ČR skladována.

Český báňský úřad vypracoval jednotný formulář žádosti o vydání povolení předávání výbušnin z ciziny, do ciziny, případně tranzitu výbušnin přes území ČR, který je uveden na internetových stránkách státní báňské správy (www.cbusbs.cz). Formulář žádosti musí žadatel (příjemce výbušniny), případně zplnomocněný zástupce žadatele předat vyplněný ve čtyřech vyhotoveních na Český báňský úřad v Praze.

 

Český báňský úřad před vydáním povolení ověří, zda jsou stanovené podmínky splněny, jinak žádost o vydání povolení zamítne. Povolení k předávání výbušnin do ciziny, z ciziny a k tranzitu výbušnin přes území ČR Český báňský úřad vydává v souladu se zákonem č. 71/1967 Sb., o správním řízení (správní řád), formou rozhodnutí. Žádost – povolení k předání výbušnin do ciziny, z ciziny a k tranzitu vyplněné žadatelem, případně zplnomocněným zástupcem a potvrzené Českým báňským úřadem je přílohou rozhodnutí.

Vydané povolení Český báňský úřad zasílá na vědomí Policejnímu prezidiu Policie ČR a Generálnímu ředitelství cel.

 

            Organizace jsou povinny zajistit, aby povolení k předání výbušnin bylo přepravováno společně s výbušninou po celou dobu přepravy z místa odeslání až do místa určení a na požádání předloženo celním orgánům, orgánům Policie ČR a orgánům státní báňské správy.

 

Povolení k předání výbušniny musí být po ukončení přepravy uloženo           u přejímající organizace a úředně ověřená kopie tohoto povolení musí být uložena               u předávající organizace, v obou případech nejméně po dobu 5 let ode dne ukončení přepravy.

 

Do 10. září 2004 vydal Český báňský úřad celkem 385 povolení k předání výbušnin při jejich dovozu, vývozu, případně tranzitu.