Národní kulturní památka areál Dolu Hlubina

Autoři: Ing Libor Jalůvka, Ing Josef Jašek

 

 

Abstrakt

 

Komplex Dolu Hlubina tvoří spolu s areálem koksovny a vysokých pecí typické průmyslové panorama Vítkovic i celé Ostravy v místech, kde byla pudlovna, založená roku 1828. V roce 1835 byla uvedena do provozu první vysoká pec a v roce 1843 vyhlouben v těsném sousedství Důl Hlubina. V příspěvku je popsán postup při záchraně památek na bývalém Dole Hlubina po jejich převodu na DIAMO, státní podnik odštěpný závod ODRA a dále je zde uveden  návrh  jejich dalšího využití.

 

 

DIAMO, státní podnik odštěpný závod ODRA převzal od OKD, a.s. péči o kulturní památky nacházející se na lokalitách o. z. ODRA od 1.1.2002.  Jedná se celkem o 29 nemovitých a 10 movitých kulturních památek. Mezi těmito památkami zaujímá stěžejní místo areál bývalého Dolu Hlubina, který byl Rozhodnutím vlády ČR z 19. června 2002 společně s vysokými pecemi a koksovnou Vítkovických železáren prohlášen za národní kulturní památku. Současně byly památky na Dole Hlubina navrženy k zařazení do seznamu památek UNESCO.

 

V době převodu z OKD, a. s. na DIAMO, s. p. se památky na Dole Hlubina nacházely ve velmi špatném stavu, který byl ovlivněn nedostatkem finančních prostředků na jejich údržbu a nemožností financovat jejich opravy z  dotace ze státního rozpočtu na útlum uhelného hornictví.

V OKD, a. s. vykonával správu všech kulturních památek odštěpný závod Hornické muzeum OKD, a. s. v Ostravě Petřkovicích.

Po převodu na DIAMO, s. p. o. z. ODRA byla péče o kulturní památky svěřena odboru přípravy a realizace útlumu. Pracovníci odboru si nejprve zpracovali za pomocí odborníků TU VŠB Ostrava podrobnou analýzu stavu převedených památek a stanovili si další postup při nakládání se svěřeným kulturním dědictvím. Byli si vědomi, že péče o svěřené kulturní památky je zákonnou povinností každého vlastníka.

V referátu se dále budeme zabývat jen památkami na nejvýznamnější lokalitě – bývalém Dole Hlubina.

 

Komplex Dolu Hlubina tvoří spolu s areálem koksovny a vysokých pecí typické průmyslové panorama Vítkovic i celé Ostravy v místech, kde byla pudlovna, založená roku 1828. V roce 1835 byla uvedena do provozu první vysoká pec a v roce 1843 vyhlouben v těsném sousedství Důl Hlubina. Bezprostředně tak na sebe navazoval celý technologický tok těžby uhlí, koksovny a výroby železa.

 

 Seznam památek na Dole Hlubina:

Nemovité památky:

1.      Těžní věž a těžní budova

2.      Strojovna

3.      Staré koupelny

4.      Kotelna

5.      Úpravna uhlí

6.      Stará třídírna, nakládací stanice uhlí

7.      Komín kotelny

8.      Nové koupelny

9.      Kompresorovna

10.  Rozvodna

 

Movité památky:

11.  Turbokompresor

12.  Vodotrubný parní kotel – 4 ks

13.  Těžní stroj

 

Uvedené stavební objekty byly většinou postaveny v 2. polovině 19. století a na počátku 20. století. Autorem projektů většiny objektů byl architekt Felix Neuman a Otokar Bém. Objekty jsou postaveny v průmyslové architektuře 19. století, je pro ně typická nosná nýtovaná ocelová konstrukce s výplní režným zdivem, jsou kryté segmentovou, sedlovou nebo pultovou střechou. Fasády jsou zdobené římsami, pilastry, náročnými sloupky vyvedenými nad atiku a plastickým členěním režného zdiva – zubořezy a stupňování.

 

Již na počátku roku 2002 bylo jasné, že bez zajištění dostatečné výše finančních prostředků výše uvedené památky se nepodaří zachránit a zachovat pro další generace. Proto jsme již v lednu roku 2002 začali zjišťovat možnosti získání dotace z jednotlivých Programů, příspěvků a grantů na záchranu kulturních památek vyhlašovaných  ministerstvem kultury ČR (dále MK ČR) a dalšími nadacemi a fondy.

Byly zpracovány žádosti o zařazení do Havarijního střešního programu MK ČR na rok 2002. Současně byly podány žádosti na MK ČR o zařazení do Programu záchrany architektonického dědictví na rok 2003 na obnovu památek na Dole Hlubina ve výši 10,4 mil. Kč. Pro žádost byl zpracován Projekt záchrany kulturní památky vlastními pracovníky. Nutno zdůraznit, že ke každému projektu bylo nutno zajistit vyjádření jak Národního památkového ústavu, tak i orgánu státní správy – odboru památkové péče krajského úřadu Moravskoslezského kraje. Součástí žádostí jsou rovněž vyjádření dalších veřejnoprávních orgánů včetně stavebního povolení příslušných stavebních prací.

 

V roce 2002 jsme na základě výše uvedené žádosti získali v rámci Havarijního střešního programu MK ČR dotaci na opravu střech na Dole Hlubina ve výši 1,6 mil. Kč. Byly realizovány opravy střech na budovách:

·        Těžní budova s těžní věží

·        Strojovna těžních strojů

 

Střechy po výměně poškozených částí obíjení byly pokryty prozatímní lepenkou před zakrytím definitivní krytinou. Odštěpný závod ODRA se na opravách podílel náklady ve výši 395,1 tis. Kč.

Tato dotace byla vůbec první, která byla získána na záchranu kulturních památek na Hlubině od jejich vyhlášení a je potěšitelné že byla získána vytrvalým úsilím pracovníků s. p. DIAMO.

Naše snaha na Dole Hlubina byla v 1. etapě soustředěna na havarijní opravy zničených střech všech objektů, s tím, že poté bude následovat postupně obnova jednotlivých objektů.  Tato koncepce byla projednána s pracovníky Národního památkového ústavu, kteří s ní souhlasili a zároveň vzali s povděkem snahu a optimistický přístup pracovníků DIAMO, s. p. o zachování národní kulturní památky na Dole Hlubina. S touto snahou se u dřívějších majitelů nesetkali.

Po konzultacích se zástupci Národního památkového ústavu byl ještě v roce 2002 zadán a zpracován realizační Projekt obnovy těžní budovy s těžní věží na Dole Hlubina. Tento projekt byl projednán a schválen Národním památkovým ústavem v Praze i odborem památkové péče krajského úřadu Moravskoslezského kraje.

 

Pro rok 2003 jsme v rámci Programu záchrany architektonického dědictví MK ČR na obnovu památek na Dole Hlubina předběžně obdrželi dotaci ve výši 10,4 mil. Kč. Nutno podotknout, že dotace v takové výši je nejvyšší v rámci celé České republiky a předstihli jsme i takové kulturní skvosty, jako jsou Karlštejn, Praha, Kutná Hora apod.

V roce 2003 jsou v rámci přidělené dotace na Dole Hlubina na základě výběrových řízení realizovány tyto práce:

1.      opravy střech na budovách:

·        starých koupelen mužstva

·        kotelny

·        třídírny uhlí nakládací stanice

·        strojovny těžních strojů

Střechy jsou pokryty již definitivní krytinou schválenou Národním památkovým ústavem – modifikovaným asfaltovým pásem v černé barvě.

 

2.      celková obnova těžní budovy s těžní věží dle schváleného projektu obnovy.

Cílem obnovy těžní budovy s těžní věží je dosáhnout stavu tzv. posledního dne, tj. dne kdy byla ukončena těžba na dole Hlubina.

 

V 06/2003 byla zpracovávána komplexní studie o Dole Hlubina, ve které je zahrnut náš návrh nejen obnovy, ale i dalšího využití areálu Dolu Hlubina. Tato studie byla předána odboru památkové péče úřadu moravskoslezského kraje k vydání závazného stanoviska.

Do konce roku 2003 budou dále zpracovány 4 realizační projekty obnovy budov kulturních památek na Dole Hlubina:

·        starých koupelen mužstva

·        kotelny

·        strojovny těžních strojů

·        třídírny a nakládací stanice uhlí

 

V roce 2004 budou zpracovány zbývající realizační projekty obnovy budov kulturních památek:

·        Úpravna uhlí

·        Nových koupelen mužstva

·        Kompresorovna

·        Rozvodna

V roce 2004 je rovněž předpokládána v závislosti na výši přidělené dotace v rámci Programu záchrany architektonického dědictví MK ČR realizace obnovy budov: koupelen mužstva starých, kotelny, strojovny těžních strojů a třídírny a nakládací stanice uhlí a dále budou realizovány opravy střech včetně položení definitivní krytiny na budovách: kompresorovny, úpravny uhlí a rozvodny.

S celkovou obnovou dalších objektů bude pokračováno v létech 2005 – 2006, kdy budou práce na obnově národní kulturní památky dokončeny. Realizace prací je závislá na výši přidělené dotace v rámci Programu záchrany architektonického dědictví MK ČR a na výši podílu z prostředků DIAMO, s. p.

Naší prioritou při obnově národní kulturní památky – bývalého Dolu Hlubina, je nejen obnovit jednotlivé budovy technické památky, ale zejména zajistit komerční využití u budov, ve kterých je to i z památkového hlediska možné.

Proto ve zpracovávané studii a potažmo i v realizačních projektech u budov koupelen mužstva starých a nových budou navrženy kancelářské prostory, výstavní prostory, galerie apod. Jde nám o to, že budovy, které budou oživeny a tzv. zabydleny, resp. pronajaty podnikatelským subjektům se o svoji údržbu a zachování výborného stavu postarají samy bez naší finanční pomoci.

Areál Dolu Hlubina se nachází v lukrativní části města Ostravy blízko centra s dobrou dostupností tramvají, autobusem, vlakem i osobní dopravou. Po dokončení obnovy by proto měl být o obsazení objektů velký zájem.