Z13   Pedologická charakteristika hornin severočeské pánve a  metodika vytváření optimálního půdního profilu na rekultivovaných lokalitách oblasti Severočeských dolů, a.s.

Vratislav Ondráček1), RNDr. M. Řehoř2), ing. M. Šafářová2), ing. T. Lang2)
1)  – Severočeské doly, a.s.,  DOLY BÍLINA

2) – Výzkumný ústav pro hnědé uhlí, a.s. Most

 

S postupným omezováním těžby uhlí stoupá na celém území severočeské pánve význam rekultivačních prací. Specifikou Severočeských dolů, a.s. je těžba na dvou geologicky zcela odlišných lokalitách, což vyžaduje i poněkud odlišnou metodiku jejich rekultivace. Z hlediska složení zakládaných hornin je situace nejsložitější na některých lokalitách Dolů Bílina. Obtížnost rekultivace výsypek Dolů Bílina spočívá v extrémně nepříznivých vlastnostech hornin sypaných na většinu výsypkových těles. Lze konstatovat, že rekultivace lokalit Dolů Bílina je v rámci severočeské pánve nejnáročnější.

Příspěvek stručně shrnuje geologickou situaci dolu Bílina a pedologické vlastnosti dostupných zúrodnitelných hornin. Podrobněji jsou zde hodnoceny vlastnosti ornice, spraší, sprašových hlín, slínů, slínovců, bentonitů a organických hmot včetně jejich využitelnosti pro rekultivační účely.

V závěru příspěvku jsou navrženy metody tvorby antropogenních půdních profilů s využitím rekultivačních aditiv na rekultivovaných lokalitách Dolů Bílina dle vlastností hornin území a požadovaného typu rekultivace.