Z11            Rekultivace a voda

Ing. Jiří Kašpar, Bc. Lenka Měsková

Mostecká uhelná společnost a. s., Most

 

Provádění sanačních a rekultivačních prací patří mezi zákonné povinnosti těžařů. Rozsáhlé plochy se navracejí do nového trvalého stavu, je vytvářena nová krajina, která je souborem nových kvalit.  Kromě nejrozšířenějších typů rekultivací, kterými jsou rekultivace lesnická a zemědělská mají pro renaturalizaci těžbou devastovaných ploch velký význam rekultivace vodního charakteru.

Vodní plochy významně podporují vznik biocenter, zlepšují a stabilizují klimatické poměry v místě samém i nejbližším okolí. Neopomenutelné není i sportovní či rekreační využití. Mostecká uhelná společnost tímto způsobem navrátila do užívání řadu ploch, které byly v minulosti postiženy těžbou a to jak hlubinnou, tak povrchovou. Mezi významné rekultivace tohoto typu patří například vybudovaná Vodní nádrž Vrbenský, ale i řada vodních ploch, které vznikly přírodním nahromaděním vod v rámci výsypkového hospodářství či v depresích vzniklých poklesy po těžbě dolů.

Význam vodních rekultivací bude však narůstat v období douhlování jednotlivých lomů. Toto je zřejmé například z projektu zahlazení bývalého lomu Most - Ležáky. Ještě v tomto desetiletí vznikne "Jezero Most" o rozloze 320 ha, které bude centrem revitalizovaného území.

Voda v rekultivacích je významnou složkou a její využití v rámci obnovy krajiny je nezastupitelné.