Z6             Hodnocení odpadů a možnosti jejich využití k rekultivačním účelům

Ing. Dagmar Sirotková, Ing. Karel Svoboda, Centrum pro hospodaření s odpady, VÚV T.G.M. Praha

 

Území zdevastovaná lidskou činností, zejména dobýváním nerostů a ukládáním odpadů v krajině je nutno ze zákona rekultivovat, potřeba rekultivačních materiálů prudce vzrůstá a je zapotřebí nalézat takové materiály, které vytvoří nový reliéf krajiny včetně vrchní humózní vrstvy. K tomu se nabízí možnost využití některých stavebních a demoličních odpadů, průmyslových odpadů, ale i biogenních materiálů – kompostů, čistírenských kalů a biodegradabilních odpadů z lesnictví a dřevařství.

Recyklace stavebních a demoličních odpadů je v současnosti spojena takřka neoddělitelně s většinou stavebních činností a je obsažena i v návrhu POH ČR.

Protože se jedná o značné objemy těchto odpadů, ukládaných v současnosti na skládky, jejich recyklací kromě výrazného snížení objemu ukládaných odpadů se uspoří značné množství primárních surovin (stavebního kamene a štěrkopísků). Totožný postup (včetně požadavků uvedených v POH ČR) se týká řady dalších odpadů, jejichž využití pro rekultivační účely je vhodné a účelné.

 

Pozornost bude v roce 2003 věnována především vypracování

·        Přehledu využitelnosti jednotlivých druhů odpadů pro rekultivace a při výrobě rekultivačních materiálů

·        a

·        Hodnocení vhodnosti použití odpadů pro rekultivace z hlediska naplnění požadavků příslušných legislativních předpisů a návrh jejich případného doplnění.