Z4            Přírodní remediační procesy a jejich role při zahlazování následků hornické činnosti

RNDr. Jiří Slovák, AQUATEST a. s., Praha

 

Důlní vody, odvaly, odkaliště jsou typické pozůstatky hornické činnosti, které jsou nákladnými technickými a technologickými prostředky rekultivovány, čištěny s cílem eliminovat a minimalizovat dopady do životního prostředí. Přesto se mnohdy nedostavuje kýžený efekt těchto zásahů a důlní činností dotčená lokalita se jen pomalu vrací do přírodního vyváženého stavu.

V příspěvku jsou shrnuty hlavní příčiny tohoto stavu, tak jak jsou popisovány na důlní činností postižených lokalitách v České republice a ve světě stejně jako ve světě realizované výzkumy popisující a analyzující přírodní geochemické a především biochemické procesy, vedoucí jak k mobilizaci kontaminantů tak na druhé straně k jejich imobilizaci. Ve světě jsou také známé aplikace bioremediačních procesů k čištění důlních vod, stejně jako technické postupy eliminující oxidační procesy.

V závěru jsou shrnuty hlavní principy a postupy, které by měly být využity v procesu plánování sanačních a remediačních opatření a příležitosti pro realizaci výzkumných prací v této oblasti, vedoucích k vyššímu využití přírodních remediačních procesů při sanaci následků důlní činnosti v ČR.