Z1            Stabilizace odkališť – mezinárodní zkušenosti

            Alex. T. Jakubick, WISMUT GmbH, Chemnitz, Germany

Gord McKenna, Syncrude Canada Ltd., Fort McMurray, Canada

Andy MacG. Robertson, Robertson GeoConsultants Inc., Vancouver, Canada

 

Odkaliště, která zůstanou na stanovišti po ukončení těžby představují závažné ekologické zátěže. Akceptovatelná sanační řešení vyřazených odkališť dají se dosáhnout integrací odkališť do krajiny buď vytvořením jezera a udržováním permanentního vodního příkrovu nad uloženými kaly nebo stabilizací uložených kalů do „suché“ krajinné formy. Zkušenosti ukazují, že výběr optimální sanační varianty se nejlíp dosáhne analýzou rizik (a následků) zaměřenou specificky na danou lokalitu.

 

Hlavními faktory, které jsou důležité pro přípravu a plánování sanace (které musí být zjištěny experimentálně) jsou nosnost povrchu odkaliště a časový průběh jejich konsolidace. Vyhodnocení geomechanického chování kalu, zvláště měkkých, nekonsolidovaných kalů, vyžaduje užíti nelineárních modelů sedání, „Non Linear Finite Strain“ (NLFS) kódů. Z existujících NLFS programů, podle našich zkušeností, kód Consol2D nabízí značné numerické výhody (1) při kalkulaci sedání nehomogenních kalů, (2) při výpočtu objemu a 3D vizualizaci prohloubení, které vznikne v důsledku sedání a (4) při vyhodnocení drenážního efektu vertikálních drénů.

 

Realizace sanačních prací závisí především na pevnosti ve smyku a jiných kritických geotechnických parametrech v odkališti. Tyto parametry se mění s všeobecným typem kalu a podle segregačních zón v odkališti. Aby se vytvořila stabilní krajinná forma po sanaci musí se zaručit, že vytvořený konečný tvar odkaliště je resistentní a konečné přikrytí trvanlivé.

Dlouhodobé důležité faktory při sanaci odkališť jsou obnovení vegetace, ochrana před erozí, kontrola infiltrace a dobrý odtok vody z povrchu stabilizovaného odkaliště.