Ing. Otto Kysela

Český báňský úřad, Kozí č. 4, 110 01 Praha 1

 

 

 

Některé změny právních předpisů z oblasti výbušnin související se vstupem ČR do EU

 

 

            V současné době je v České republice právní režim nakládání s výbušninami upraven v části třetí zákona č. 61/1988 Sb., o hornické činnosti, výbušninách a o státní báňské správě, ve znění pozdějších předpisů. Nejvýznamnější změnu tato právní úprava doznala zákonem č. 315/2001 Sb., kterým se mění s účinnosti od 1. 1. 2002 zákon č. 61/1988 Sb., a který převzal Směrnici č. 93/15/EEC, o harmonizaci předpisů týkajících se uvádění na trh a dozoru nad výbušninami pro civilní použití. Tato změna měla za cíl zajistit soulad českého práva s právními předpisy, které platí v zemích EU.

            Tímto zákonem se zejména zavádí nová definice výbušnin tak, jak je uvedena v Doporučeních OSN pro přepravu nebezpečného zboží a která je převzata i Evropskou dohodu o mezinárodní silniční přepravě nebezpečných věcí (ADR) v příloze A. Vymezuje se dále obsah termínu „nakládání s výbušninami“, který zahrnuje celou řadu činností spojených s manipulací s výbušninami. Významnou proměnou prošla též otázka povolování odběru výbušnin. Dnešní institut předávání a převzetí výbušnin je oproti původní úpravě s ohledem na ustanovení Směrnice č. 93/15/EEC poněkud širší a v mnoha ohledech i náročnější. Nově zavedený pojem „předání“ v sobě zahrnuje rozsáhlou škálu kroků počínaje vnitrostátním pohybem výbušnin přes vývoz, dovoz a tranzit výbušnin.

            Pokud jde o úpravu režimu uvádění výbušnin na trh, bylo upuštěno od uvádění výbušnin do oběhu Českým báňským úřadem a všechny výbušniny bez rozdílu se na trh uvádí podle zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky a o změně a doplnění některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů. V souladu s tímto zákonem a Směrnicí č. 93/15/EEC výbušniny musí splňovat určité penzum základních bezpečnostních požadavků, jejichž okruh je vymezen v nařízení vlády č. 358/2001 Sb. vydaném k provedení zákona č. 22/1997 Sb.

            Zákon č. 315/2001 Sb. obsahuje též zmocnění pro Český báňský úřad stanovit vyhláškou postupy pro ověřování základních požadavků na bezpečnost výbušnin v těch případech, kdy tyto postupy nejsou stanoveny harmonizovanou českou technickou normou. Do doby vypracování jednotné celoevropské úpravy bylo předpokládáno využití vyhlášky Českého báňského úřadu č. 246/1996 Sb., kterou se stanoví podrobnější podmínky pro povolování výbušnin, výbušných předmětů a pomůcek do oběhu a jejich přezkušování. Zároveň byla vypracována s účinností od 1. března 2002 vyhláška Českého báňského úřadu č. 60/2002 Sb., kterou se mění vyhláška Českého báňského úřadu č. 246/1996 Sb. tak, aby zahrnula i základní podmínky, které musí být splněny při procesu povolování jednotlivých druhů výbušnin do rizikových poměrů. Důvodem je skutečnost, že zákon č. 315/2001 Sb. vyhrazuje Českému báňskému úřadu právo povolovat před prvním použití v rizikových podmínkách nebo v rizikovém prostředí jednotlivé druhy výbušnin, a to jak z důvodu bezpečného použití, tak i z důvodů ochrany zdraví při práci a bezpečnosti provozu.

            Vzhledem k požadavku Evropské komise na plnou slučitelnost českých právních předpisů s předpisy ES pro oblast výbušnin navrhl Český báňský úřad novelu zákona č. 61/1988 Sb., která se týká zejména vypuštění zmocnění pro vydání vyhlášky pro stanovení metod pro ověřování základních požadavků na bezpečnost výbušnin. Autorizovaná osoba při posuzování shody je pak, v případě neexistence harmonizovaných technických norem, vázána pouze základními požadavky uvedenými v příloze k nařízení vlády č. 358/2001 Sb.

            V rámci novely byla též ze zákona č. 61/1988 Sb. vypuštěna povinnost Českého báňského úřadu schvalovat návody k používání výbušnin nebo pomůcek, která se stala bezpředmětnou po nabytí účinnosti zákona č. 315/2001 Sb., podle kterého již výbušniny neuvádí do oběhu Český báňský úřad.

            Tato novela vyšla jako část čtvrtá zákona č. 226/2003 Sb., kterým se mění zákon č. 22/1997 Sb.

            Další změny zákona č. 61/1988 Sb. jsou uvedeny v části třetí zákona č. 227/2003 Sb., kterým se mění zákon č. 156/2000 Sb., o ověřování střelných zbraní, střeliva a pyrotechnických předmětů a o změně a doplnění některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů. Tyto změny se týkají především úprav v textu definic výbušnin a výbušných předmětů, do pojmu „nakládání“ s výbušninami bylo zahrnuto též „přejímání a zpracování“, účastníkem řízení o vydání povolení k opakovanému předávání výbušnin se nově stává pouze žadatel a další.

            V souvislosti s požadavkem EU na zrušení zmocnění pro vydání vyhlášky, která při neexistenci harmonizovaných norem umožnila vydat metody pro ověřování základních požadavků na bezpečnost výbušnin, vypracoval Český báňský úřad na základě zmocnění v zákoně č. 315/2001 Sb. návrh vyhlášky, která vyhrazuje Českému báňskému úřadu právo vymezit okruh bezpečnostních požadavků pro první použití výbušnin v prostředí s nebezpečím výbuchu uhelného prachu a plynů. Ve vyhlášce jsou z důvodů bezpečného použití a i z důvodů ochrany zdraví při práci a bezpečnosti provozu zakotveny základní úkony, které musí být splněny při procesu prvního povolení výbušnin do rizikových poměrů. Těmito úkony jsou zejména podání žádosti o povolení druhu výbušniny a předložení příslušné dokumentace. Příloha k této vyhlášce předkládá konkrétní požadavky na vlastnosti důlně bezpečných výbušnin a jejich použití v rizikovém prostředí a rizikových podmínkách a jednotlivé metody včetně způsobů, za kterých probíhá jejich přezkušování. Rovněž obsahuje podobný technický návod přípravy zkoušek, vlastního testování a způsobu vyhodnocování.

            Návrh vyhlášky předpokládá zrušení vyhlášky č. 246/1996 Sb., včetně její novely – vyhlášky č. 60/2002 Sb.

            Zrušením vyhlášky Českého báňského úřadu č. 246/1996 Sb., ve znění pozdějších předpisů, budou zrušeny zkušební postupy a požadavky na technické vlastnosti a bezpečnost výbušnin definovaných vyhláškou. Autorizovaná osoba ustanovená k posuzování shody výbušnin pro civilní použití podle zákona č. 22/1997 Sb., ve znění pozdějších předpisů, je při posuzování shody vázána základními požadavky definovanými v nařízení vlády č. 358/2001 Sb. Při zkoušení a ověřování těchto požadavků v oblastech, na které jsou zpracovány harmonizované normy, vychází z ustanovení těchto norem.

            Současně s návrhem nové vyhlášky byl zpracován i návrh nařízení vlády, kterým se mění nařízení vlády č. 358/2001 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na výbušniny pro civilní použití při jejich uvádění na trh. I v tomto případě jsou důvodem zpracování novely připomínky Evropské komise a to zejména k ustanovení, které stanovilo, že zkušební postupy uvedené ve vyhlášce č. 246/1996 Sb., kterým byly při zkoušení výbušnin naplňovány požadavky kladené na výbušniny nařízení vlády č. 358/2001 Sb. jsou právně závazné, a to až do doby vydání harmonizovaných technických norem. Evropská komise však považuje za dostatečnou úpravu obsaženou v přílohách k nařízení vlády č. 358/2001 Sb., která byla převzata ze Směrnice č. 93/15/EEC. Další části novely reagují na aktuální znění zákona č. 22/1997 Sb., ve znění pozdějších předpisů, (např. změny týkající se definice pojmu „zplnomocněný zástupce“).

            Zbývající vyhlášky vydané k provedení jednotlivých ustanovení části třetí zákona č. 61/1988 Sb., ve znění pozdějších předpisů, zůstávají ve znění platném k 1. 1. 2002 Sb.