Ing. Josef Suldovský

Český báňský úřad Praha

 

 

Úvaha o způsobu morálního ocenění pracovníků v hornictví

 

 

 

Těžko lze dnes říci, kdy a komu se dostalo poprvé morálního ocenění od veřejného nebo soukromého poděkování až po dekorování, resp. označení jednotlivce nebo skupiny lidí za mimořádné skutky. Je známo, že již ve starém Římě po vítězné bitvě legionáři promenovali před svým velitelem a ten chválil  a děkoval jednotlivcům nebo skupinám za jejich statečnost a disciplinu. Vrcholem ocenění ve starém Římě bylo čestné vyznamenání, což v praxi představovalo symbolické kopí bez železného hrotu, náramky ze stříbra či zlata a konečně
i medailony, které nosil legionář na pancíři. Je zřejmé, že tento způsob ocenění neměl hodnotu jenom v okamžiku dekorace, ale na dlouho označoval jedince či skupinu jako osoby hodné projevu úcty, vážnosti a veřejného uznání. Vyznamenání, medaile a řády byly vždy věrným obrazem nejen své doby, ale především politického uspořádání, v případě králů a císařů také osobnosti, která stála v čele státu. Velkou roli hraje ovšem i   síla tradic národů a států.

Události roku 1989 znamenaly následně v České republice zánik morálních ocenění od státních vyznamenání až po rezortní odznaky který byl vybudovaný po roce 1953. Dlužno podotknout, že tento  systém byl silně zpolitizován a ocenění se udělovalo v těch oblastech lidské činnosti, kde mělo politické vedení státu potřebu vyzdvihnout jedince či kolektivy. Zvláštností této doby je skutečnost, že hornictví, o němž se dodnes tvrdí, že bylo privilegovaným odvětvím socialismu, nemělo žádné státní vyznamenání, které by bylo specificky určeno jen hornictví. Existoval sice čtyřstupňový systém ocenění, připomínám „Za pracovní věrnost“, „Za pracovní obětavost“, „Řád rudé hvězdy práce“a konečně„Řád rudého praporu práce“. Toto vyznamenání však mohl dostat každý občan státu bez ohledu na svoji profesi.  Svoje státní vyznamenání mělo školství,zdravotnictví,kultura a umění, vynálezci, sportovci a dokonce i matky s více dětmi, ale horníci nikoli.

Český báňský úřad je v současné době jediným ústředním orgánem státní správy, v jehož povinnostech převažují činnosti směrem k hornictví. Dlouhodobá tradice tohoto úřadu, jeho personální složení a historicky vyvinutá stavovská čest, to vše jsou důvody, proč se Český báňský úřad vedle svých zákonem uložených povinností snaží o udržení hornických tradic a zvyků. Někdy okolo roku 1995 vznikla myšlenka vytvořit pro hornictví  nový systém morálního ocenění jednotlivců a kolektivů.

Dne 21.11.1997 byla zřízena rezortní medaile „Záchranářský záslužný kříž“. Profese báňský záchranář nebyla vybrána náhodně. Jedná se o skupinu lidí, kteří musí při výkonu své profese vykazovat velký kus osobního hrdinství a obětavosti. Vyznamenání je trojstupňové (bronzový kříž, stříbrný kříž a zlatý kříž). Základem vyznamenání je osmihrotý kříž, přes jehož střed jsou zkřížena hornická kladiva. Rub vyznamenání tvoří hladká část kříže, ve svém středu opatřená kruhovým medailonem s nápisem „Báňská záchranná služba“. Ve středu kříže je vyraženo matriční číslo a pomocí písmen A, B, C stupeň vyznamenání. Součástí vyznamenání je stužka, roseta a odznak.

Do dnešního dne bylo uděleno celkem 303 záchranářských záslužných křížů.

Na podzim roku 2002 byla Českým báňským úřadem vyhlášena soutěž o bezpečnost v hornictví „Zlatý Permon“. Soutěž je určena pro organizace, které podléhají dozoru Státní báňské správy. Symbolem soutěže je soška „Permoníka“, vycházející  ze starých hornických pověstí o hodném skřítkovi, který vždy pomáhá horníkům. Skulptura provedená z vápence  je vysoká 70 cm a ve svém pojetí představuje mužíčka – permoníka vycházejícího z bloku, skály, se kterou je spjatý. Na zadní stranu skulptury se umísťují kovové destičky se jménem vítěze a letopočtem. Vedle této putovní trofeje každý vítěz získá do trvalého držení zmenšenou kopii putovní ceny odlitou z bronzu.

Soutěž je rozdělena do čtyř kategorií:

 

-          hlubinné hornictví,

-          povrchové dobývání hnědého uhlí,

-          povrchové lomy,

-          podzemní stavitelství a těžba nafty.

 

Organizace soutěží o nejlepší výsledek v oblasti bezpečnosti práce za kalendářní rok s tím, že se přihlašují v lednu roku následujícího samy, v únoru dochází k vyhodnocení a v březnu k vyhlášení výsledků. Z uvedeného tedy vyplývá, že letošního roku v březnu byli vyhlášeni první vítězové soutěže. Pro zajímavost uvádím jména prvních vítězů:

 

-          kategorie hlubinné hornictví - důl Darkov Ostrava,

-          kategorie povrchové dobývání hnědého uhlí - lom Jiří, Sokolovská uhelná,

-          kategorie povrchové lomy - lom cementárny Mokrá, Českomoravský cement,

-          kategorie podzemní stavitelství a těžba nafty - Moravské naftové doly.    

Prvního ročníku soutěže se zúčastnilo ve všech kategoriích okolo čtyřiceti organizací.

Na podzim roku 2002 zahájil Český báňský úřad přípravné práce související se zřízením hornického vyznamenání pro jednotlivce. Mottem bylo, aby toto vyznamenání bylo udělováno za zásluhy o české hornictví.  Za symbol tohoto vyznamenání byl vybrán Jiří Agricolla, renesanční vědec, který za svého působení v Jáchymově sepsal na základě svého pozorování a studia dílo „Dvanácte knih o hornictví a hutnictví“, která vyšla v roce 1556 v Basileji a dodnes představuje základ vědeckých pojednání o hornictví. Odborné práce na výtvarném pojetí vyznamenání byly svěřeny renomovanému výtvarníkovi a heraldikovi p. Zdiradovi Čechovi. Na jaře letošního roku navrhl předseda Českého báňského úřadu prof. JUDr. Ing. Roman Makarius, CSc. ministrovi průmyslu a obchodu Ing. Jiřímu Rusnokovi, aby toto vyznamenání bylo zřízeno společně Českým báňským úřadem
a Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR. V tomto smyslu byl sepsán a podepsán Statut vyznamenání. V rekordně krátké době bylo vyznamenání vyrobeno a v září roku 2003 podepisovali předseda Českého báňského úřadu a ministr průmyslu a obchodu první doklady o udělení vyznamenání.

Vyznamenání má na přední straně portrétní poprsí Jiřího Agricolly, k němuž byl předlohou portrétní dřevořez autora  z knihy „Dvanácte knih o hornictví a hutnictví“. V opisu komponovaném po stranách poprsí je latinská podoba jeho jména. Zadní strana nese uprostřed opisu „Za zásluhy o české hornictví“ zkřížená hornická kladiva, jako mezinárodní tradiční symbol hornictví a políčko s vyraženým pořadovým číslem. Vyznamenání je jednostupňové.

 

Český báňský úřad tedy během posledních 9 let připravil a uvedl v život tři kategorie morálního ocenění pro pracovníky v hornictví, resp. pracovníky a organizace podléhající dozoru Státní báňské správy. Velká pozornost byla u všech tří ocenění věnována výtvarnému zpracování a volbě symbolů především z titulu jejich naprosté apolitičnosti. Teprve čas ukáže, zda se záměr založit dlouhodobou tradici morálního oceňování pracovníků zdaří. V každém případě lze ale říci, že hornictví jako obor a lidé v něm pracující si za svoji práci možnost získat morální ocenění zaslouží už proto, že současná společnost vůči hornictví nevykazuje vážnost a úctu, kterou by si toto povolání historicky zasloužilo.