Ing. Alexander Hykel    

 

 

 

Informace o některých smrtelných úrazech a mimořádných událostech a jejich rozbor z hlediska porušování bezpečnostních předpisů, sankce  za jejich porušování včetně případné trestné zodpovědnosti,

Postavení závodních dolů  a upřesnění jejich zodpovědnosti ve smyslu novely  zákona č. 61/1988 S.

 

      V červnu letošního roku projednala vláda České republiky „Zprávu o stavu bezpečnosti v hornictví za rok 2002“ předkládanou Českým báňským úřadem a konstatovala, že stav bezpečnosti v hornictví lze hodnotit jako stabilizovaný, a to i přesto, že  některé bezpečnostní problémy přetrvávají. Opatření státní báňské správy přijatá na úseku bezpečnosti práce a bezpečnosti provozu v hornictví přijala jako opodstatněná.

       Zpráva analyzovala stav bezpečnosti práce a bezpečnosti provozu v organizacích vykonávajících hornickou činnost a činnost  prováděnou hornickým způsobem, jakož i stav  v organizacích vyrábějících výbušniny. Zpráva zahrnovala i úrazy a mimořádné události, ke kterým došlo při používání výbušnin v civilním sektoru, kde rovněž vykonává  vrchní dozor státní báňská správa.

 

      V roce 2002 došlo při námi dozorované činnosti celkem k 11 smrtelným pracovním úrazům, přičemž  k  9 smrtelným úrazů došlo při těžbě černého uhlí, která patří v hornictví k dlouhodobě k nejrizikovějším činnostem.   

U každého smrtelného úrazu zjišťovaly orgány státní báňské správy stav pracoviště, příčiny a důsledky, které k mimořádné události vedly. Z rozboru smrtelných úrazů vyplývá, že největší procento smrtelných úrazů připadlo na nepředvídatelné riziko  hornické práce včetně selhání lidského činitele (36%) a na porušení pracovní kázně samotnými postiženými (27%)

 

     Zpráva rovněž upozornila na hlavní rizika hornické práce, mezi která patří zejména nahromadění a zapálení metanu, důlní otřesy a samovzněcování uhlí.

 

      Letošní rok se však nevyvíjí příznivě, především ve smrtelné úrazovosti. K 30.8.2003 je zaregistrováno 14 smrtelných úrazů což je o 3 smrtelné úrazy více než v celém předchozím  roce.  Bohužel musím konstatovat, že tak nepříznivý vývoj smrtelné úrazovosti  nemá obdobu ani v posledních 5-ti letech. Na tomto nepřijatelném vývoji smrtelné úrazovosti  má největší podíl dobývání černého uhlí, kde konkrétně OKD, a.s. se podílí 8 smrtelnými úrazy  a ČMD, a.s. 2  smrtelnými úrazy.  Zbývající 4 smrtelné úrazy připadají na činnost prováděnou hornickým způsobem (3) a výrobu výbušnin (l).

 

 

 

 

Přehled smrtelných úrazů:

 

leden 2003 -   při čerpání vody z odpadní jímky v objektu pro výrobu výbušnin došlo k výbuchu třaskaviny, jejíž zbytky po výrobě nebyly dostatečně odstraněny, a ke smrtelnému zranění zaměstnance provádějícího čerpání,

                         (Hrubé porušení bezpečnostních předpisů především ze strany organizace, která nezajistila včasné odstranění zbytků po výrobě třaskaviny.)

                   - při dopravě břemene nadměrné hmotnosti v dole (stropnice mechanizované výztuže FAZOS) došlo k jejímu převrácení a přiražení postiženého k počvě,

                         (Hrubé porušení bezpečnostních předpisů především  ze strany organizace, která ruční dopravu vysoce hmotnostních břemen nevyhodnotila jako vysoce rizikovou, nestanovila pro tyto práce stálý dozor a neurčila pro její provedení zkušené pracovníky.)

 

únor 2003 -  při dopravě břemene nadměrné hmotnosti (sekce MEOS)  došlo k přitlačení postiženého touto sekcí k nástavnému plechu hřeblového dopravníku,

                         (Hrubé porušení bezpečnostních předpisů ze strany postiženého, který vstoupil do ohroženého prostoru, ale  ne menší i ze strany organizace, která manipulaci s vysoce hmotnostními břemeny nevyhodnotila jako vysoce rizikovou a nestanovila pro tyto práce stálý dozor.)

 

březen 2003 - při vrtání čelby došlo k uvolnění bloku horniny 1,5x1,0x0,5 m po skrytých  odlučných plochách a zasažení zaměstnance provádějícího vrtání, postiženého,

                      (Jelikož uvedené odlučné plochy nebyly zjistitelné a uvolnění bloku kamene o takových rozměrech nelze zjistit poklepem je nutno tento úraz připočíst riziku hornické práce. Při tomto hodnocení jsme vzali v úvahu, že hmotnost bloku cca 2 t nezachytí žádná záchytná síť na čelbě.)

                      - na těžebním řezu došlo k převrácení kolového nakladače  KN 250 na řidiče, který zde vyjel z nezjištěných důvodů,

                      (Naprosto zbytečný úraz, řidič neměl žádný důvod vjet na těžební řez, ani takový pokyn nedostal. Nezodpovědnost a lajdáctví postiženého.)

                     - při důlním otřesu, který zasáhl vrchní úvrať porubu a část výdušné chodby byli smrtelně zraněni dva zaměstnanci černouhelného  dolu,

                      (Následky důlního otřesu nutno přičíst riziku hornické práce. K důlním otřesům se  ještě vrátím.

 

duben 2003 -  postižený se dopravoval na střeše lokomotivy BND 30 v raženém tunelu. Došlo k vykolejení lokomotivy a  pádu postiženého  pod přední soukolí dopravovaného velkoprostorového vozu,

                      (Úraz takového charakteru může svědčit pouze o bezbřehé benevolenci spolupracovníků i vykonávaného dozoru k bezpečnosti práce. Hrubé porušení bezpečnostních předpisů na všech stranách. Již představa člověka ležícího na střeše důlní lokomotivy, kde se není ani čeho zachytit, jedoucí temným tunelem připomíná snad akční filmy a horory, nikoliv však důlní provoz. A řidič lokomotivy, i když o pracovníkovi na střeše ví, jízdu realizuje.)

                     - při zajišťování čelby prorážky prozatímní  výztuží došlo k pádu horniny  ze stropu díla na postiženého,

                     (Nedostatky byly zjištěny v technologickém postupu pracoviště i riskantním jednání postiženého)

 

květen 2003 - při skládání potrubí DN 300 z nákladního automobilu došlo  k jejich uvolnění a zasypání postiženého.

                    (Postižený nezkontroloval zajištění přepravovaného nákladu, přestože jako vazač měl k tomu kvalifikační předpoklady. Nesprávný pracovní postup.)

 

červen 2003 - při výměně hydraulického válce mechanizované výztuže v porubu došlo k propadnutí nadloží a zavalení postiženého,

                    (Porušení technologického postupu ve způsobu zajjištění stropu porubu, neprovedení kontroly stavu pracoviště.)

                       - při řízení lokomotivy  došlo k jejímu vykolejení a přiražení jiného zaměstnance k boku důlního díla,

                    (Lajdáctví a nezodpovědnost je slabý výraz pro příčinu tohoto úrazového děje. Pracovník, který jízdu lokomotivy nezvládl neměl oprávnění k řízení lokomotivy.)

                      -  při kontrole drtiče KANICA došlo k uvolnění krytu drtiče a přiražení postiženého,

                    (Opět nezodpovědnost pracovníka, nedodržení předepsaného pracovního postupu. Postižený prováděl kontrolu strojního zařízení, aniž by si zajistil kryt drtiče v otevřené poloze).

 

srpen 2003 - na následky zranění zemřel předák plenění, který byl v červenci zasažen uvolněným  hákem  lana plenícího vrátku v době, kdy se zdržoval v ohroženém prostoru.

                   (Tento smrtelný úraz je mimo jakoukoliv diskusi. Vysoce kvalifikovaný pracovník dělnické profese vědomě porušuje bezpečnostní předpis a zdržuje se v nebezpečném prostoru. S jeho souhlasem je v tomto prostoru i jeho podřízený pracovník, který rovněž utrpěl úraz. Další spolupracovník - vrátkář, uvádí vrátek na předákův signál do chodu i když ví, že v ohroženém a vysoce nebezpečném prostoru má dva spolupracovníky a ví, že porušuje bezpečnostní předpis.)

 

 

Výsledky  šetření smrtelných úrazů ukazují,  že většina z nich má své příčiny v poklesu úrovně pracovní kázně, v nerespektování bezpečnostních předpisů a rozhodnutí orgánů státní báňské správy a v poklesu respektování vrchního dozoru. V některých případech lze vysledovat  příčiny i v nekvalitní úrovni úvodních i periodických školení zaměstnanců.

 

 

 

 

      Z hlediska zaznamenaných mimořádných událostí, bych si dovolil zaměřit na ty, které z hlediska nebezpečnosti patří mezi hlavní rizika hornické práce. Mezi ně patří zejména nahromadění a zapálení metanu, důlní otřesy a samovzněcování  uhlí. 

 

 

Nahromadění  a zapálení metanu je potencionálním nebezpečím spojeným s nebezpečím možného výbuchu metanovzdušné směsi, které spolu s výbuchem směsi vzduchu a uhelného prachu bylo v minulosti v hornictví příčinnou rozsáhlých havárií. Výbuchy plynu a uhelného prachu jsou nejzávažnější důlní nehody, neboť zasahují postižené tlakovou vlnou, plamenem  a toxickými povýbuchovými zplodinami, a to ve velmi krátkém časovém úseku a v poměrně velké vzdálenosti od místa vzniku. V roce 2003 jsme  zaznamenali pouze jeden  případ zapálení metanovzdušné směsi, a to zapálení metanové vrstvy v porubu jiskrou od dobývacího pluhu. Jiskra vzniklá od nožů pluhu projíždějícího tektonikou naštěstí zapálila jenom malý ohraničený objem metanu nahromaděného ve větrně hluchém prostoru ve stropu porubu. Zapálení metanu bylo bezprostředně a bez následku zlikvidováno.

 

Samovzněcování je průvodním jevem technologie dobývání uhlí. Prvotním nebezpečím samovzněcování uhelné hmoty je výstup toxických plynů do uzavřeného důlního prostředí s dopadem na zdraví a životy zaměstnanců, druhotným pak otevřený oheň v dole s možnou iniciací zapálení metanu nebo uhelného prachu. V roce 2002 jsme zaznamenali 20 případů samovzněcování uhelné hmoty v dole. V letošním roce za období leden-srpen pouze 5 případů. Včasné zjišťování již počátečních fází tohoto procesu především využitím měřící techniky pro nepřetržité monitorování vznikajícího oxidu uhelnatého dává předpoklad k zvládnutí vznikajících endogenních požárů a nebezpečných stavů z nich vyplývajících. Rovněž je na slušné úrovni propracována strategie utlumování a likvidace probíhajícího samovznícení

 Přesto však musím zdůraznit, že v jednom případě v roce 2002  (Důl Lazy, závod Dukla OKD,a.s.) byl vývin požáru tak prudký, že hrozilo uzavření celého dolu.

 

Důlní otřesy. Z hlediska mimořádných události došlo ve sledovaném období  k  9 důlním otřesům. Při těchto otřesech zahynuli 2 pracovníci, 2 utrpěli podle staré klasifikace těžké úrazy.  Tento vývoj  souvisí s přesunem těžebních kapacit do ker a slojí s vyšším nebezpečím ohrožení důlními otřesy.Tato skupina mimořádných událostí je nejzávažnější, zejména s ohledem na  možné vysoké ztráty na lidských životech a rozsáhlé destrukce důlních prostor, i když ne všechny otřesy měly destruktivní charakter.

Z přehledu otřesů za posledních 5 let, tj. od r. 1999 až dosud vyplývá,  že došlo k 25 důlním otřesům při kterých bylo 5 pracovníků zraněno smrtelně a dalších 75 pracovníků bylo zraněno.  Důlní otřesy se omezují na karvinskou část ostravsko-karvinského revíru, kde souvisejí jednak s úložními poměry dobývání sedlových slojí, jewdnak s nekvalitně vedenou hornickou činností našimi předchůdci, kteří nám v nadloží ponechali řadu nevýrubů  a pilířů kumulujících přídatné tlaky na hranách nevýrubů. 

 

 

 

 K otřesům došlo ve spodní části sedlových vrstev, v jednom případě  ve slojích vrstev spodních sušských. Všechny otřesy lze označit jako otřesy s mechanismem vzniku  ve vyšším nadloží. Ve všech případech došlo k důlním otřesům v hloubce větší než 600 m.

 

Eliminace důlních otřesů   je velmi obtížná a ani při uplatnění všech známých způsobů protiotřesového boje nelze vzniku důlních otřesů plně zabránit.

Přesto však můžeme konstatovat, že pracovníci v porubech jsou již před účinky důlních otřesů chránění speciálními porubovými výztužemi. Doposud nejsme schopni zvládnout jejich bezpečnost na třídách v okolí  dobývaných porubů. Do těchto děl  musíme zamezit vstupu pracovníků vždy při pracovních operacích spojených s narušením integrity pilíře  nebo horského masívu. V ostatních případech pak povolovat vstup pracovníků pouze výjimečně za mimořádných bezpečnostních opatření  a pro nezbytně nutné práce.

 

Riziko hornické práce je trvalým jevem, který lze eliminovat pouze do určité míry. Úrazy, jejichž příčinou je však selhání lidského činitele, hrubé porušení pracovní kázně zaměstnancem resp. porušení bezpečnostních předpisů organizací však řešitelné jsou a je na všech zaměstnancích i orgánech dozoru, aby postupovali a přijímali taková opatření, aby zamezili vzniku respektive opakování obdobných úrazů.

 

 

Státní báňská správa reagovala na nepříznivý vývoj smrtelné úrazovosti a přijala odpovídající opatření k eliminaci resp. omezení úrazovosti, zejména:

 

·      svolala aktiv vedoucích pracovníků zabývajících se těžbou černého uhlí, kde analyzovala dosavadní průběh smrtelné úrazovosti včetně rozboru jednotlivých případů. Současně vyhlásila program zpřísněného režimu bezpečnosti práce a  vedoucí pracovníky vyzvala ke zvýšení bezpečnostní kázně na všech stupních řízení .

 

·      zvýšila intenzitu inspekční činnosti. Především rozšířila systém neohlášených inspekcí pracovišť, a to i ústředními báňskými inspektory, s důslednějším uplatňováním finančních sankcí. Jenom za období osmi měsíců letošního roku provedla 4 600 inspekcí, zastavila 133 pracovišť, ve správním řízení uložila sankce ve výši 1 444 000 Kč,  za zřejmé a bezprostřední porušení bezpečnosti práce uložila při inspekcích na místě blokové pokuty ve výši 490 000 Kč.

 

·      vydala vnitřní řídící akt (mimořádné Opatření č. 29/200 předsedy ČBÚ ze dne 7.7.2003), ve kterém s ohledem na stálé se zhoršující situaci ve vývoji smrtelné úrazovosti stanovila závazný postup při prošetřování smrtelných úrazů týkající se zejména personálního složení šetřící komise, zastavení pracoviště nebo provozu do došetření smrtelného úrazu, bezodkladného pozastavení výkonu funkcí pracovníkům porušujícím bezpečnostní předpisy včetně rozsahu finančních sankcí ve správních řízeních. Nehodláme nadále strpět tzv. „levné smrtelné úrazy“. Smrtelný úraz nelze vrátit, zmařený lidský život zůstává a  má dalekosáhlé dopady na rodiny postižených i na společnost. Organizace musí pocítit i finanční důsledky smrtelného úrazu, aby se zmobilizovala a dala přednost optimálním opatřením na úseku bezpečnosti před krátkodobým ziskem.   

 

·      provedla rozbor smrtelných úrazů za období posledních dvou let a v případech, kde došlo k hrubému porušení předpisů k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a současně  vznikly oprávněné pochybnosti, že závodní dolu jako osoba odpovědná  za plnění úkolů  na úseku bezpečnosti práce podle § 6  odst. 1 zákona č. 61/1988 Sb., o hornické činnosti, výbušninách a o státní báňské správě, ve znění pozdějších předpisů, těmto povinnostem nedostál  navrhla vedení organizací, aby  do doby ukončení prošetření smrtelných úrazů pozastavila určeným závodním dolu výkon funkce. Současně zahájila se závodními dolu Darkov 2 Darkov3, ČSM Jih a ČSM Sever  správní řízení o odejmutí osvědčení vodního dolu. 

 

Požadavek zákona č. 61/88 Sb., o hornické činnosti, výbušninách a o státní báňské správě na řízení a  dozorování prací kvalifikovanými pracovníky - závodními dolu resp. lomů,  je obsažen ve všech horních zákonech zemí s tržním hospodářstvím. Tento požadavek byl v minulosti velice postrádán právě z hlediska zabezpečení odborné způsobilosti a kvalifikace  řídících pracovníků a jeho nenaplněním docházelo k rozmělnění zodpovědnosti na širokou škálu pracovníků. Přitom již zákon č. 12 říšského zákoníku z roku 1894 hovořil o „zřízení  závodních a dozorců hor“.

Závodní t.j. odpovědný vedoucí hornických závodů nebo jejich samostatných částí je ustanoven k zajištění bezpečného a odborného řízení hornické činnosti  a činnosti prováděné hornickým způsobem na každém dole nebo lomu.

Litera zákona je jasná a nezpochybnitelná. Mnohem horší je však změnit myšlení zaměstnanců, a to i uvedených závodních dolu. Zatímco za skutečnost neplnění plánu těžby cítí 100% závodních dolu nezpochybnitelnou zodpovědnost, a já jsem nikdy neslyšel, že by závodní dolu či lomu říkal, že nemůže ovlivnit těžbu, nemůže zaměstnancům přece pohybovat rukama, nemůže jim říkat jakým způsobem pracovat,  je tomu  jinak  u hodnocení úrazovosti.

Zdůvodnění jako „průběh smrtelného úrazu nemohu přece ovlivnit, na pracovišti jsem nebyl, předpis porušil pouze postižený a nikdo jiný, to abych ke každému pracovníkovi postavil technický dozor a podobná zdůvodnění či vysvětlení  nejsou nic mimořádného. Je nutno docílit změny myšlení u pracovníků zodpovědných za řízení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.

V tomto směru vyslalas státní báňská správa naprosto jasný signál. Jste zodpovědni. Jste zodpovědni za vytváření klimatu na závodě, pracovišti či jiné jednotce k bezpečnosti práce, za systém kontrol, školení, úroveň techniků, ap. a pochopitelně v konečném důsledku za výsledky v úrazovosti.

 

·      projednává všechny smrtelné úrazy a vybrané mimořádné události formou vytýkacího řízení s vedením organizací za účasti zástupců odborových svazů PHGN a Stavba ČR na Českém báňském úřadě.

K vytýkacímu řízení rovněž budeme zvát i dodavatelské organizace, pokud se smrtelný úraz stane na pracovišti jim vyhrazeném. Důsledně však budeme uplatňovat zásadu při důlní činnosti nezbytnou, že důl musí mít jedno vedení, jednoho závodního dolu, který za výsledky své práce nese plnou zodpovědnost.

 

·      vydala rozhodnutí se stanovením opatření ke zvýšení bezpečnosti práce  a provozu v dolech s nebezpečím důlních otřesů v němž stanovila zpřísněný bezpečnostní režim protiotřesové prevence ve vyjmenovaných dobývacích krách ostravsko-karvinského revíru a další technická opatření pro projektování důlních děl s cílem maximálně omezit tlakové projevy důlních otřesů v důlních dílech na základě dosavadního poznání vzniku a vývoje důlních otřesů,

 

·      připravuje novelizaci vyhlášky č. 22/1989 Sb., o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci a bezpečnosti provozu při hornické činnosti a při dobývání nevyhrazených nerostů v podzemí, ve znění pozdějších předpisů, a to v části týkající se dopravy břemen nadměrné hmotnosti, která stanoví konkrétní podmínky dopravy i manipulace s takovými břemeny.

    Právě při dopravě břemen vysoké hmotnosti došlo za posledních 10 měsíců ke

    třem   smrtelným úrazům.

 

·      ocenila v březnu a dubnu Cenou za bezpečnost „Zlatý Permon“ organizace, jejichž výsledky v oblasti bezpečnosti práce na pracovištích dozorovaných státní báňskou správou jsou nadprůměrné. Každoročním udělováním uvedených cen ve třech kategoriích hodlá státní báňská správa morálně a společensky ohodnotit organizace a zvýšit jejich prestiž ve společnosti i v získávání zakázek jako „bezpečného podniku“  ,

 

 

 

Tento zpřísněný režim  státní báňské správy se do budoucna stane trvalým jevem na všech pracovištích dozorovaných státní báňskou správou.

Jsme přesvědčeni o tom, že jeho realizací již v letošním roce, a to za aktivní účastí vedoucích technických pracovníků organizací, dojde ke zvratu dosud nepříznivého vývoje smrtelné úrazovosti v hornictví.