42. Hornická Příbram ve vědě a technice

V Příbrami se ve dnech 14. až 16. října 2003 konal 42. ročník sympozia Hornická Příbram ve vědě a technice. Zahájil ho předseda vědecké rady sympozia Ing. Bc. Jiří Jež, který pozdravil přítomné, představil čestné předsednictvo sympozia, vyslovil uznání bývalým pracovníkům a pozval je na jednání sekcí. V čestném předsednictvu dále zasedli: Senátor Ing. Jaromír Volný, poslanec Ing. Rudolf Tomíček, poslanec MVDr. Josef Řihák, místostarosta Příbrami MUDr. Ivan Šedivý, prof. JUDr. Ing. Roman Makarius, CSc., předseda ČBÚ, Ing. Zbyšek Sochor, ředitel odboru MPO, Ing. Evžen Synek, CSc., předseda ZSDNP, prof. Ing. Jaroslav Dvořáček, CSc. děkan HGF TÚ Ostrava, Dr. Ulrich Rieger, z německého federálního ministerstva hospodářství, Dr. Alex Jakubick, technický ředitel Wismut GmbH a Ing. Miroslav Šťastný, předseda OBÚ Příbram.

Senátor Ing. Jaromír Volný pozdravil sympozium a připomenul že 24 let pracoval v ČSUP, Ing. Rudolf Tomíček řekl, že je dobře, že jak v senátu tak ve sněmovně jsou zástupci hornictví, neboť mohou kolegy informovat o hornické problematice. Prof. JUDr. Ing. Roman Makarius, CSc.,řekl: " Před několika dny dokončila skupina pracovníků Českého báňského úřadu novelu zákona č. 44/1986 Sb., zákona č. 61/1988 a zákonů souvisejících." a informoval přítomné, jaké změny jsou obsahem připravované novely. Dr. Ulrich Rieger, z federálního ministerstva hospodářství SRN, který má na starost útlum uranu s SRN, vyzdvihl spolupráci s. p. DIAMO a Wismut GmbH, a vyjádřil přesvědčení že spolupráce po vstupu České republiky do EU se bude ještě více rozvíjet. Vláda SRN investovala do útlumu těžby uranu cca 4 miliardy Euro a do roku 2015 to budou další 2 miliardy EURO. Rekultivace v Německu zdárně pokračují, důkazem je, že v roce 2007 bude na zrekultivovaných plochách po těžbě uranu velká zahradnická výstava. Dr. Jakubick, z Wismut GmbH, který slova Dr. Riegera překládal, v dalším vstupu krátce informoval o rozvoji své firmy a pozval přítomné na odpolední přednášku o odkalištích. Ing. Miroslav Fojtík, ředitel hornického muzea v Ostravě hovořil o založení hornické sekce památkové komory, jejímž hlavním cílem je záchrana hornických technických památek. PaedDr. Josef Velfl oznámil, že Hornické muzeum Příbram získalo výroční cenu muzeí Gloria Museaelis za revitalizaci dolu Vojtěch a poděkoval s. p. DIAMO a jeho pracovníkům, za podporu při záchraně hornických technických památek. Na závěr Ing. Jan Kafka krátce představil činnosti s. p. DIAMO a publikaci Rudné a uranové hornictví v České republice.

Jak dál v uhelném hornictví?

Tyto příspěvky uvádíme šířeji, neboť nejsou zahrnuty v referátech sympozia.
Ing. Zbyšek Sochor z MPO objasnil práci na státní energetické koncepci, která zahrnuje krátkodobý vývoj, po vstupu ČR do EU a vývoj dlouhodobý. MPO předkládá tzv. zelený scénář, kde vedle snižování energetické náročnosti a využití obnovitelných zdrojů se počítá se zásobami našeho hnědého a černého uhlí, které by měly být v maximální možné míře využity. Scénář počítá že oproti roku 2000 poklesne procento tuhých paliv v roce 2030 ze 70 % na 57 % , zůstane přibližně stejné využití plynu z 6,3 % na 6-7 %, a zůstane nebo mírně poklesne využití kapalných paliv tj. cca 2 %. Restrukturalizované uhelné hornictví prokázalo svoji životaschopnost. Ing. Evžen Synek, CSc. shrnul restrukturalizaci černouhelného a hnědouhelného hornictví. Nyní se uhelné hornictví nachází ve stabilní fázi, kdy se těží 42 až 45 mil. tun hnědého a 12 až 14 mil. tun černého uhlí ročně. Po vstupu do EU bude muset černé uhlí obstát na evropském trhu, kde krom uhlí polského mu bude konkurovat například dovážené uhlí australské a jihoamerické. V hnědouhelném hornictví bude během 2 až 3 let končit těžba lignitu. Ale hnědé uhlí zůstává jako jediný levný domácí zdroj. Uhelné elektrárny ale mají životnost cca do roku 2015, proto musí dojít k obměně energetických zdrojů, protože hnědé uhlí vydrží cca do roku 2050. Výstavbu nových elektráren ale by mělo předcházet nové posouzení zablokovaných zásob hnědého uhlí. Ing. Synek dále řekl, že existují i jiné pohledy, že energetická koncepce MŽP je založena snižování energetické náročnosti a na obnovitelných zdrojích energie. Nejde předpokládat větší přírůstek z vodních elektráren, nepravidelné proudění větru omezuje možnosti větrných elektráren, takže zbývá masivní produkce biomasy a její spalování. Dále Ing. Synek řekl: "Jedině činné doly mohou úspěšně zahladit následky těžby hnědého uhlí."

Odpoledne jednaly jednotlivé sekce. Sekci zahlazování následků hornické činnosti zahájila anglická přednáška Dr. Jakubicka. Minulý rok shrnoval Dr. Jakubick německé zkušenosti, letos pojal problematiku ukládání kalů v celosvětovém měřítku, tedy i v rozvojových zemích a v řídce obydlených oblastech. Například v Kanadě se kaly ukládají pod hladiny jezer, v suchých oblastech, v Jižní Africe, se kaly vysušují a ukládají do podzemí. Obecně řečeno, při sanacích odkališť jsou největším problémem velice jemné frakce kalů. Při sanacích musí být stanoven pevný cíl, na jaké parametry se sanuje. V diskusi po téměř hodinové přednášce Dr. Jakubick potvrdil myšlenku Ing. Synka, že sanace vycházejí finančně nejvýhodněji, když činný důl na jedné straně těží a na druhé straně po sobě zahlazuje následky hornické činnosti.

Zakládání dolů základkami se věnoval prof. Ing. Dvořáček, CSc. a to jak v obecné rovině, tak na konkrétním případu likvidace Dolu Jan Šverma v Žacléři firmou Gemec. Tento závod bývalých Východočeských uhelných dolů Trutnov byl od r. 1993 likvidován zaplňováním volných důlních prostor samotuhnoucí nerozplavitelnou základkou. Při způsobu likvidace "od hranic k jámě" byla dlouhá důlní díla po celou dobu zakládání přístupná a kontrolovatelná. Důlní díla byla zaplňována po oddělených úsecích tak, aby zbývající část neustále sloužila pro dopravu demontované výstroje, větrání a kontrolní činnost. Došlo k výraznému snížení exhalací důlních plynů a zároveň k nižší kontaminaci důlních vod protékajících revíry s horninami s výrazným obsahem síranů a železa, zaplnění dolu základkou také výrazně omezilo poklesy povrchu. Do základkové směsi byly zpracovány průmyslové odpady, jako popílek, kaly z čištění plynů, slévárenské písky atd. a jednotlivé směsi Ing. Dvořáček porovnává i z ekonomického hlediska. V malém sále jednala legislativní sekce, v úvodní přednášce, Perspektivy a problémy současné horní právní úpravy, prof. JUDr. Ing. Makarius, CSc. shrnul současný stav horního práva a jeho legislativní perspektivy, na což navázaly přednášky rozvíjející jednotlivá témata. Na jednání sekce tradice a památky hornictví v zasedací místnosti bývalých Rudných dolů jsem zastihl v plném proudu přednášku Ing. Stanislava Vopaska z Ostravy. Hornické muzeum OKD na Dole Anselm v Ostravě Petřkovicích, bylo založeno roku 1987, otevřeno roku 1993. Vedle hornického muzea postupně vzniká příměstské sportovní a odpočinkové centrum, budují se zde hřiště, dále terénní cyklistická dráha pro kategorii BTX a další sportovní objekty. Hornické muzeum, národní přírodní památka Landek a sportovní centrum, to vše dohromady bude sloužit jako odpočinkové centrum pro celou rodinu a organizované skupiny. Otto Hejnic