Ing. Jaroslav Páleník,PhD.,                                                           L  9

Český báňský úřad

 

 

Vybraná důlní zařízení podle vyhlášky Českého báňského úřadu č. 73/2002 Sb., o vybraných důlních zařízeních  ve vztahu k zákonu č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky a o změně a doplnění některých zákonů bezpečnosti, a bezpečnosti práce a provozu při jejich používání při hornické činnosti a činnosti prováděné hornickým způsobem1

 

 

Evropská dohoda o přidružení České republiky na straně jedné a Evropskými společenstvími a jejich členskými státy na straně druhé vstoupila v platnost 1. února 1995 (dále jen “Evropská dohoda”). Tento právní akt zahájil etapu sbližování vnitrostátního práva České republiky s právem Evropského společenství. Sbližování s právem Evropského společenství v souladu s Evropskou dohodou by tedy mělo v České republice  probíhat tak, aby nové právní předpisy byly kompatibilní s právem Evropských společenství, dosud platné právní předpisy České republiky byly uvedeny v soulad s právem Evropských společenství a aby zároveň byla soustavně sledována legislativa Evropských společenství a podněty vyplývající z ní pro otázky harmonizace byly vyhodnoceny a realizovány. Úsilí České republiky o získání řádného členství v Evropských společenstvích a tedy její přidružení, bylo završeno dne 1. 7. 2001 kdy vstoupil v platnost Protokol k Evropské dohodě o posuzování shody a akceptaci průmyslových výrobků v tisku označený jako PECA (dále jen “PECA”). Tím nastala právní skutečnost, že PECA řeší uznávání dokumentů z posuzování shody a vzájemnou akceptaci stanovených průmyslových výrobků u nás a v členských státech Evropské unie. PECA tak odstranila technické překážky obchodu mezi zúčastněnými stranami.

K naplnění Evropské dohody je průběžně vydávána řada zákonů a podzákonných prováděcích právních předpisů. Mezi zákony lze zařadit na příklad zákon č. 22/1997 Sb., o technických  požadavcích na výrobky a o změně a doplnění některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a také zákon č. 102/2001 Sb., o obecné bezpečnosti výrobků a o změně některých zákonů (zákon o obecné bezpečnosti výrobků). Mezi podzákonnými prováděcími právní předpisy mají také své místo nařízení vlády, vydaná k provedení cit. zákona č. 22/1997 Sb. Jednotlivá nařízení vlády stanoví bližší technické požadavky a základní požadavky na stanovené výrobky v nich uvedené, které by mohly ve zvýšené míře ohrozit oprávněný zájem.[1] Vlastnosti stanovených výrobků musí splňovat požadavky cit. zákona č. 22/1997 Sb., a technických předpisů, které se na ně vztahují což výrobci nebo dovozci deklarují písemným prohlášením o shodě.[2]

         Nabytím účinnosti zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky a o změně a doplnění některých zákonů dne 1.9.1997, ve znění pozdějších předpisů, byla započata nová právní regulace povinností zejména výrobců, dovozců a zplnomocněných zástupců nebo distributorů, spojených s uváděním výrobků na trh v ČR. V rámci liberalizace právní regulace zákon sleduje na jedné straně zjednodušení povinnosti výrobců a dovozců při uvádění výrobků na trh, odstranění v oblasti technické normalizace a státního zkušebnictví úpravy přetrvávající z dob plánovaného a centrálního řízení ekonomiky, omezení na daném úseku činnosti orgánů státní správy, a tím dosažení stavu srovnatelného se stavem ve státech s vyspělou tržní ekonomikou. Zákon však na druhé straně vytvořil i potřebné právní podmínky k odstraňování technických překážek obchodu a také k plnění závazků, které pro Českou republiku vyplývají z Evropské dohody a PECA.

 

Na základě shora uvedených skutečností byla vydána nová vyhláška Českého báňského úřadu č. 73/2002 Sb., o vybraných důlních zařízeních. Touto vyhláškou Český báňský úřad nově stanovil podmínky pro používaní vybraných důlních zařízeních v působnosti orgánů státní báňské správy při hornické činnosti a činnosti prováděné hornickým způsobem (dále jen “vyhláška”). Vyhláška vychází z požadavku § 8 odst. 4 zákona č. 61/1988 Sb., o hornické činnosti, výbušninách a o státní báňské správě, ve znění zákona č. 542/1991 Sb. a zákona č. 124/2000 Sb. (dále jen “zákona č. 61/1988 Sb.”).

            Při tvorbě vyhlášky byla uplatněna zásada zapracování dosud získaných zkušeností z provozu vybraných důlních zařízení v působnosti orgánů státní báňské správy s ohledem na možná nebezpečí při jejich nasazování do rizikového prostředí. Při specifikaci rizikového prostředí se vycházelo z těchto podmínek obvyklých pro důlní provoz:

-        nebezpečí důlních otřesů,

-        průtrže hornin a plynů,

-        vysoká agresivita důlního prostředí (koroze, salinita vody, zplodiny po trhací práci apod.),

-        nebezpečí zapálení a výbuchu metanu,

-        nebezpečí zapálení uhelného prachu,

-        nebezpečí důlního požáru,

-        nebezpečí ujetí okolních nebo průvodních hornin,

-        nebezpečí pádu horniny,

-        proměnlivost tvrdosti a rozpojitelnosti hornin,

-        změny techniky ražení a dobývání z hlediska změn báňskotechnických podmínek.

 

Do taxativního výčtu tzv. vybraných důlních zařízení, tedy zařízení, jejichž použití povoluje Český báňský úřad, byly zařazeny i takové důlní stroje, zařízení, přístroje a pomůcky, u nichž vzhledem ke specifičnosti jejich provozování v důlních podmínkách stanovují zvláštní předpisy důvodně požadavky nad rámec technických norem, nebo u nichž je možné technické podmínky stanovené technickými normami při jejich používání v důlních podmínkách jen obtížně docílit.

      Vyhláška nahrazuje dosavadní právní úpravu představovanou pro vybraná důlní zařízení vyhláškou ČBÚ č. 5/1998 Sb., o vybraných důlních zařízeních. Oproti stávající právní úpravě je ve  vyhlášce podstatně zúžen taxativní výčet vybraných důlních zařízení a je konkrétněji řešen postup při povolování vybraných důlních zařízení k jejich používání a jejich přezkušování.

     Vyhláška v souladu se zmocněním podle § 8 odst. 4 zákona č. 61/1988 Sb., stanoví vybrané důlní stroje, zařízení, přístroje, pomůcky, jakož i podmínky jejich přezkušování, postup při povolování jejich typů, podmínky jejich používání a přezkušování.

Vyhláška je v souladu se zákonem č. 61/1988 Sb., nejde nad jeho rámec a neukládá žádné povinnosti, které by ze zákona nevyplývaly. Ustanovení vyhlášky nejsou v rozporu se zvyklostmi, ani předpisy EU, protože předmět vyhlášky není právem EU upraven.

 

  Vyhláška se opírá dále o § 6 odst. 3 písm. g) zákona č. 61/1988 Sb., ve znění zákona č. 315/2001 Sb., podle kterého je organizace povinna předložit před prvním použitím v dole Českému báňskému úřadu ke schválení (§ 8 odst. 3 téhož zákona) vybrané typy důlních strojů, zařízení a pomůcek, pokud již není Českým báňským úřadem schváleno jejich použití jinde v České republice. Český báňský úřad ve svých opatřeních nenařizuje opakované zkoušky obecně ve všech případech, ale pouze v těch, kdy je to důvodné z hlediska zajištění bezpečnosti práce a provozu a kdy lze důvodně očekávat zvýšení rizika a snížení míry bezpečnosti předmětného vybraného důlního zařízení. V rámci výkonu vrchního dozoru státní báňské správy je Český báňský úřad podle § 40 odst. 3 písm. a) zákona č. 61/1988 Sb., povinen uložit opatření k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a bezpečnosti provozu.

Exkurz

K § 1 – Předmět úpravy

            Vymezuje rozsah právní úpravy. V důsledku přijetí protokolu PECA došlo k novým právním skutečnostem, které bylo nutné uvést do souladu. Proto Český báňský úřad aktivně přehodnotil stávající vyhlášku, provedl její zpřesnění tak, aby bylo garantováno sjednocení českého právního řádu s právem EU, jakož i soulad předpisů státní báňské správy ve vztahu k zákonu č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky a o změně a doplnění některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů.

 

K § 2 – Vybraná důlní zařízení

            V souladu s § 8 odst. 4 zákona č. 61/1988 Sb. stanoví taxativní výčet vybraných důlních zařízení. Jsou to zejména stroje, zařízení a pomůcky, jejichž použití v dole je spojeno se zvláštními riziky.

 

K § 3 – Podmínky používání vybraných důlních zařízení

            V tomto ustanovení bylo legislativním záměrem konstatovat, že vydávaná opatření k povolování používat vybrané důlní zařízení, jsou výsledkem náročného posouzení konkrétních důlně geologických podmínek ve vztahu k technickým parametrům předmětného vybraného důlního zařízení, které se provádí “případ od případu”.

 

K § 4 – Žádost o povolení používat vybrané důlní zařízení

            V souladu se zmocněním podle § 8 odst. 4 zákona č. 61/1988 Sb. blíže vymezuje požadované podkladové materiály a náležitosti pro podání žádosti k povolení používat vybrané důlní zařízení. Podle povahy zařízení může ČBÚ vyžádat odborný posudek zpracovaný odborným orgánem, pracovištěm nebo znalcem.

 

K § 5 – Ověřovací provoz vybraných důlních zařízení

            Ověřovacím provozem se ověřují parametry vybraných důlních zařízení především z bezpečnostního hlediska i jeho vhodnost pro použití v předpokládaných podmínkách. Nařizuje se jen v případě potřeby. V takovém případě se nařídí i vyhodnocení ověřovacího provozu, které pak slouží pro stanovení podmínek pro používání předmětného zařízení.

 

K § 6 – Podmínky přezkušování vybraných důlních zařízení

            V souladu se zmocněním podle § 8 odst. 4 zákona č. 61/1988 Sb. stanovuje podmínky přezkušování vybraných důlních zařízení. Podle okolností může být rozsah přezkoušení omezen nebo naopak stanoven tam, kde původně stanoven nebyl.

 

K § 7 – Změny na vybraných důlních zařízeních

            V souladu se zmocněním § 8 odst. 4 zákona č. 61/1988 Sb. stanovuje podmínky používání těch vybraných důlních zařízení, u kterých oproti stavu v době povolení má dojít ke změně, která může ovlivnit bezpečnost a ochranu při práci a bezpečnost provozu předmětného zařízení. V pochybnostech o důsledcích změny na bezpečnost práce a provozu rozhodne Český báňský úřad.

 

K § 8, 9 – Přechodné ustanovení, Zrušovací ustanovení

            V těchto ustanovených je uvedeno, že povolení používat vybraná důlní zařízení a rozhodnutí o nařízení ověřovacího provozu vydaná před nabytím účinnosti této vyhlášky zůstávají nedotčena a že se zrušuje stávající právní úprava, tedy vyhláška Českého báňského úřadu č. 5/1998 Sb., o vybraných důlních zařízeních.

 

 



1 § 8 odst. 4 zákona č. 61/1988 Sb., o hornické činnosti, výbušninách a o státní báňské správě, ve znění zákona č. 542/1991 Sb., a  č. 124/2000 Sb.

 

[1] § 1 písm. a) zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky a o změně a doplnění některých      zákonů, ve znění zákona č. 71/2000 Sb., a zákona č. 102/ 2001 Sb., o obecné bezpečnosti výrobku, kterým se       mění zákon č.22/1997 Sb., 

[2] § 13 odst. 2 zákona č. 22/1997 Sb.