Mgr. Václav Trantina

Okresní muzeum v Příbrami

 

PEDAGOGOVÉ VŠB V PŘÍBRAMI

 

Několik osudů členů pedagogického sboru ve 20. století

 

Tento krátký příspěvek si v žádném případě neklade za cíl jakýmkoli způsobem mapovat pedagogický sbor báňských učilišť a škol.  Vždyť od roku 1716, roku založení báňského učiliště v Jáchymově, prvního na světě, se vystřídaly za katedrami stovky pedagogů.  Příspěvek nepodává ani vyčerpávající soupis pedagogů, kteří prošli od roku 1849 hornickým učilištěm, Báňskou akademií a Vysokou školu báňskou v Příbrami a poté v Ostravě. Mnohým z nich, jejichž věhlas překročil českou kotlinu, byly věnovány fundované studie montánních historiků. Můj příspěvek se pokouší nastínit osudy některých členů pedagogického sboru zajišťujících výuku až na 18 katedrách Vysoké školy báňské v Příbrami a poté v Ostravě. A to v období z hlediska dějin nepříliš dlouhém, totiž během 30 let, které jsou vymezeny léty 1918 a 1948. Příspěvek se pokouší v krátkosti nahlédnout do osudů lidí, kteří byli po jistý čas kolegy působícími na jediném ústavu svého druhu v ČSR. Osobní a profesní život těchto lidí zásadním způsobem ovlivnily rychle následující, jak se později ukázalo historické, mezníky našich moderních dějin i dějin VŠB.

            Vznik samostatné Československé republiky přinesl s sebou český vyučovací jazyk. V té době na východ od našich hranic probíhaly politické změny, které byly příčinou, že různými oklikami pedagogický sbor VŠB v Příbrami posílili od let 1922-1924 tři odborníci z nově vznikajícího Sovětského svazu, kde lidé z aristokratických kruhů a vedoucí pracovníci strategických velkopodniků, což byly případy nových profesorů VŠB, museli v zájmu zachování svého bytí opustit svoji vlast, leckdy ovšem až po odevzdání veškerého majetku.

Hospodářská krize na počátku 30. let si vynutila zúžení pedagogického kruhu. Tehdy museli svá místa opustit především asistenti mladší generace. Mnozí z nich odešli do praxe, kde uplatnili především praktické zkušenosti získané během působení na VŠB a v březohorských důlních dílech.

Vývoj politické situace v Evropě dal vzniknout Mnichovské dohodě. Tento osud své vlasti nemohl unést prof. Šplíchal, který 8. 12. 1938 ve svém kabinetě spáchal sebevraždu. Následujícího roku byly uzavřeny vysoké školy a mašinérie 2. světové války se rozjížděla naplno. Někteří profesoři přešli na střední školy, do různých provozů, někteří prošli koncentračními tábory. Prof. Čuřík, jehož knih matematických vzorců se užívá dodnes, odmítl nabídku podílet se na vývoji tehdy bájné zbraně V2. Narozdíl od některých budoucích konstruktérů NASA a v souladu se svým svědomím volil raději odchod z tohoto světa.

             Pro VŠB přišel zásadní zlom během roku 1945, kdy již v květnu byla opět v Příbrami obnovena její činnost a zde byli také přijati studenti, neboť výuka měla začít již na konci června roku 1945. Vzhledem ke snížení počtu vyučujících ať z důvodů zmíněných výše, odchodu do důchodu či odchodu do různých podniků, bylo nutno přijmout na příbramskou akademii nové pedagogy. Dlouholetý pedagog prof. Ing. Dr.h.c. Jirkovský doporučil několik špičkových odborníků z praxe.  V září tohoto roku dekretem prezidenta republiky z 8. 9. 1945 bylo rozhodnuto o přemístění Vysoké školy báňské do Ostravy. Celá akademie, z důvodů, jež vyvolaly mnoho diskusí, se stěhovala do Ostravy, do prostor ještě skromnějších těch příbramských. Někteří asistenti a profesoři působící v Příbrami přešli do Ostravy, kde pokračovali v úspěšné pedagogické dráze, někteří si zvolili odchod na jiná vysoká učení, či odešli na odpočinek.            Není sporu o tom, že mnozí nesli tuto změnu velice těžce, neboť jejich pouto k Příbrami bylo za desetiletí působení velice silné, a to nejen profesní, ale také rodinné a majetkové. Jediné přemístění, jež by byli ochotni akceptovat, a které část sboru delší dobu prosazovala, byla Praha.

Když se personální stav v Ostravě začínal konsolidovat, přišly události února 1948 a velice rychle všem dobře známé změny. Akční výbor Národní fronty na VŠB v Ostravě s okamžitou platností poslal na dovolenou a k vyloučení navrhl 5 profesorů, z nichž 3 působili již v Příbrami a jeden tam byl přijat ještě před stěhováním do Ostravy, aby byl nyní zbaven místa.  Mezi uvedenými důvody vyloučení z pedagogického sboru byla uváděna kromě spolupráce s Němci také, u renomovaných odborníků a autorů publikací mezinárodního významu, nedostatečná kvalifikace; dále zásadní odmítání pokrokového vývoje ČSR, zlehčování spojenectví se SSSR či vychovávání posluchačů v kapitalistických tendencích.

             Symptomatickou skupinu tvořila trojice profesorů - ruských emigrantů, z nichž jeden po 2. světové válce odešel do důchodu, druhý vzhledem k vývoji událostí v ČSR se nevrátil z přednáškového pobytu ve Švýcarsku a třetí se stal posléze děkanem geologické fakulty VŠB v Ostravě.

            Lze říci, že pedagogové VŠB se z valné části rekrutovali z bývalých žáků, v některých případech šlo o absolventy přírodovědeckých či technických fakult jiných univerzit, mnozí z nich prošli dlouholetou praxí a jednalo se tedy o špičkové provozní odborníky. K největším změnám v personálním složení došlo po vzniku ČSR, kdy odešla skupina německých profesorů a nastoupila mladá česká generace. Poté v prvních pěti letech po 2. světové válce v souvislosti s tragickými událostmi s ní spojenými, odchodem starší generace do důchodu a přesunem VŠB na severní Moravu. Naposledy výrazně kartami zamíchal únor 1948.

            Snažil jsem se tím alespoň částečně odpovědět na otázku odkud přicházeli, kam a proč odcházeli pedagogové sdílející po určitý čas osudy s VŠB. Tyto důvody byly dány především profesní odborností a bohužel také okolnostmi vnějšími, především politicko právními.

            V následujícím biografickém přehledu je nastíněn osud několika pedagogů VŠB daného období.

 

 

CABICAR František

1908

1981

 

Prof.

V průběhu vysokoškolských studií byl demonstrátorem mineralogického ústavu a zástupcem asistenta fyzikálního ústavu VŠB v Příbrami. Od roku 1937 působil na obchodní akademii v Ostravě. V roce 1942 byl zatčen a internován v koncentračních táborech (do roku 1945). V roce 1951 přešel na VŠB v Ostravě jako odborný asistent, později jako docent a v roce 1961 byl jmenován prof. pro obor technické fyziky na katedře fyziky VŠB.

Výsledkem jeho dlouholeté činnosti bylo vybudování laboratoře pro rentgenometrické měření, pro studium tenkých vrstev, pro výzkum magnetických vlastností látek a vybudování laboratoře pro hranolovou spektrometrii.

 

 

CIBUŠ Václav

15.3.1877 Ostrá u Lysé nad Labem

1946 ve vlaku mezi Ostravou a Prahou

 

Prof. Ing.

   Vystudoval na gymnáziu v Mladé Boleslavi, poté VŠ technickou v Praze. V letech 1902-1919 působil jako konstruktér Spojených strojíren na Smíchově, Škodových závodů aj. podniků. Od roku 1919 prof. na VŠB v Příbrami pro obor obecné strojírenství, v akademickém roce 1932/1933 rektor.

Člen odborných vědeckých korporací u nás i v cizině. Autor řady vědeckých publikací o pružnosti, hydraulice a z teorie hydromechaniky a aerodynamiky.

 

Výběrová bibliografie: Pojednání z technické mechaniky (1902), Výpočet kolejnic a tlaky v tělesech (1919), Tlaky kapalin v potrubí (1917), Teorie vodního trkače (1920)

 

 

ČECHURA František

7.5.1887 Škvrňany u Plzně

1974

 

Prof. Ing. Dr. mont., DrSc.

   Studoval na gymnáziu v Plzni, poté na VŠB (obor hutní inženýrství, abs. 1911). Později doktor báňských věd. Působil na katedře důlního měřictví; od roku 1919 jako doc., od roku 1920 prof. a přednosta stolice důlního měřičství a geodézie VŠB. V této funkci setrval až do roku 1957. V letech 1945-1950 byl rektorem VŠB v Ostravě. Jeho zásluhou byla v roce 1951 na VŠB zřízena samostatná specializace důlního měřičství. Jeho vědecká a pedagogická činnost zasahovala do mnoha oblastí důlního měřičství a příbuzných vědních disciplín. Zabýval se problémy připojovacího a usměrňovacího měření dolů, důlního mapování a aplikací praktické geofyziky pro potřeby důlního měřičství. Prováděl podrobná měření magnetické deklinace, která se stala podkladem pro zhotovení mapy isogon (1931) a zmapoval magnetickou deklinaci na celém území republiky.

Externí člen českého státního ústavu geofyzikálního v Praze, člen prvního odboru Masarykovy akademie práce, Národního komitétu geodetického a geofyzikálního, dopisující člen Královské české společnosti nauk v Praze, činný člen Slovanského ústavu v Praze, řádný člen fyziatrické společnosti v Praze, čestný člen Moravana (kroužek vysoké školy báňské v Příbrami), čestný člen spolku Prokop (spolek slovanských posluchačů VŠB v Příbrami),, Slovanského ústavu, Československé společnosti balneologické.

Autor  91 vědeckých a odborných publikací.

 

Výběrová bibliografie: Důlní měřičství (1925, 2 sv.), Magnetická deklinace v Čechách pro epochu 1925.5 (1927)

 

 

ČERNÍK Bořivoj

21.12.1890 Dubno u Příbrami

19.2. 1977 Příbram

 

Prof. Dr. mont. Ing.

Studoval na gymnáziu v Příbrami, poté na VŠB v Příbrami, později na Vysokém učení technickém v Praze. Honorovaný docent pro teoretické základy báňských věd a hornické strojnictví a nehonorovaný docent pro nástin hornictví a hutnictví, soukromý docent pro technickou aerodynamiku. Během 1. světové války závodní inženýr na uhelných dolech v Carpaně. Roku 1919 se vrátil do Příbrami na VŠB, po 2. světové válce přešel do Ostravy, kde působil až do odchodu do důchodu (kromě období let 1948-1949). Věnoval se studiu problémů hlubokých dolů (důlní otřesy, vysoké teploty a vlhkost důlních větrů a prašnost). Roku 1923 absolvoval na Freiburské univerzitě geofyzikální kurz o praktickém využití Eötvösových gravitačních vážek. Provedl detailní měření ložiska soli v Akna Slatině a plynného ložiska ve Gbelích (s prof. Láskou). Expert při soudním vyšetřování příčiny exploze na dole Nelson (4.1.1934). Po odchodu do důchodu působil jako expert Rudných dolů Příbram, soudní znalec v oboru důlní provoz. Autor myšlenky i praktické realizace tlačných ventilátorů, milisekundového odstřelu (zamezeno otřásání okolní horniny). Roku 1958 zkonstruoval elektroaerolátor (inhalační přístroj). Zmapoval důlní otřesy v březohorském revíru v letech 1910-1961.

Člen různých komisí při ČSAV (koordinátor komise pro zpracování bezpečnostních předpisů pro rudné a nerudné doly aj.). Od roku 1964 spolupracovník Výzkumného experimentálního ústavu terapie v Krči.  Rada vědeckých ústavů a správce ústavu horního a hutního strojnictví.

Četné zahraniční cesty (Itálie, Jugoslávie, Švýcarsko, Francie, Německo, Portugalsko, Maďarsko, ostrov Ouesant, Madeira).

Roku 1948 vyloučen z pedagogického sboru VŠB v Ostravě „pro spolupráci s Němci a nedostatečnou odbornou kvalifikaci“. Po osvobozujícím soudu se mohl na fakultu vrátit.

Autor více než 60 článků.

 

Výběrová bibliografie: Geologické poměry dolu Vilhemína u Žďárek, in: Hornický věstník, 1921 (et prof. Kettner); Metody geofyzikálního měření, in: Hornický věstník, 1924; Vodivost souvrství složeného z vrstev o různé vodivosti, in: Hornický věstník, 1929; Katathometr a jeho význam pro doly, in: Zima, 1930; Dobývání zlatých rýžovisek přímým cyanováním, in: Báňský svět, 1930 (et prof. Beran); Výpočet výslední teploty a vlhkosti vzduchových směsí, in: Zima, 1930; Vliv vlhkosti důlních děl na teplotu vzduchu, in. Časopis československých inženýrů, 1930; Měření teploty kůry zemské, in: Báňský svět, 1930; Důlní prach a jeho vliv na zdraví a výkonnost dělnictva (1930, napsal prof. Stočes, instrumentální část Dr. Černík)

Bekämpfung hoher Grubentemperaturen (Berlín 1931, et prof. Stočes); Anteil der Gesteins und Kompressionswärme an der Wettererwärmung, in: Schlägel und Eisen, 1932; Všeobecný výpočet tlaku a specifické váhy vzduchu, in: Časopis československých inženýrů, 1933; Změna tlaku vzduchu vlivem tření a výškových rozdílů, in Hornický sborník, 1933; Die Berechnung einer Grubenwetterschleife mit zwei paralellen Strecken und einigen Querstrecken, in: Schlägel und Eisen, 1937; Grafické řešení větrných chodeb podvojných, in: Hornický věstník, 1939 (et prof. Parma)

 

 

ČUŘÍK František

23.6. 1876 Smíchov

7.6. 1944 Praha

 

Prof.

Působil nejprve jako asistent a suplent na ČVUT v Praze, od roku 1919 prof. matematiky a deskriptivní geometrie na VŠB v Příbrami. Přednosta první samostatné stolice deskriptivní geometrie, autor prvních česky psaných učebnic matematiky používaných na VŠB. V letech 1924-1926 a 1927-1929 zvolen rektorem VŠB v Příbrami. Během 2. světové války profesor státní průmyslové školy v Praze. Odmítl spolupráci s Němci, spáchal sebevraždu.

Člen Spolku slovanských posluchačů Prokop, Spolku asistentů VŠB v Příbrami.

 

Výběrová bibliografie: Příspěvek k theoremu Bernoulliho (1911), Plochy II.stupně v axonometrii a šikmé projekci (1932), Základy vyšší matematiky (1915-29, 2 díly, autor matematické části)

 

 

FIBICH Richard

3.9. 1976 Praha

16.1.1950 Praha

 

MUDr.

Vystudoval akademické gymnázium v Praze, poté Lékařskou fakultu české univerzity v Praze. Lékař v nemocnicích v Praze, Vídni, Mostaru. Od roku 1910 c. k. horním lékařem na Březových Horách. Současně přednášel na VŠB základy důlního lékařství. Roku 1938 odchází do výslužby (Praha).

Vedle své lékařské praxe a vědecké práce se věnoval též osvětové činnosti. Předseda osvětového sboru na Březových Horách (od roku 1918), knihovní rady. Mnoho přednášek o zdravovědě i umění.

Člen České společnosti chirurgicko-gynekologické, Německé společnosti pro chirurgii v Berlíně. Syn hudebního skladatele Zdeňka Fibicha.

 

Výběrová bibliografie: Příručka válečné chirurgie (1915), Pokroky moderní chirurgie (1912), O lidském zdraví (1921), O zkřiveninách páteře (1908), O střelných ranách lebečních (1919-1920), Zranění břicha (1921), Hygiena zaměstnanců hornictví a hutnictví (1931)

 

 

GLAZUNOV Alexandr Iljič

20.1. 1888 Petrohrad

13.10. 1951 Santiago de Chile

 

Prof. Dr. mont. Ing.

Od roku 1923 působil na VŠB v Příbrami, přednosta ústavu teoretického hutnictví, prof. fyzikální chemie, metalografie, elektrometalurgie a železářství I. Po 2. světové válce přešel do Ostravy. Vzhledem k vývoji v ČSR se nevrátil z přednáškového pobytu po Švýcarsku.

Vědecké práce v oboru metalografie, železářství, fyzikální chemie a elektrometalurgie.

Člen Masarykovy akademie práce, Královské české společnosti nauk v Praze, rytíř řádu Česné legie, mimořádný člen patentního úřadu, člen Institute of Metals v Londýně, Iron and Steel Institute, Faraday Society v Londýně, Sociéte des Ingenieurs Civils de France, Association Internationale pour l´Essai des Materiaux aj.; čestný místopředseda VII. (Liége 1930) a VIII. (Paris 1935) mezinárodního hutnicko hornického kongresu. Čestný člen Spolku Ostravan, stálý přísežný znalec obchodního soudu v Praze, člen redakční rady časopisu Metaux et Corrosion. Československé společnosti chemické.

Autor více než 100 odborných prací.

 

Výběrová bibliografie: O složení kamínků (1925), Metalografické výzkumy při vysokých temperaturách (1927), O pojmu kalení (1932)

 

 

HUMMEL  Josef

28.6. 1881 Praha

18.9. 1963 Nýrsko

 

Prof. Ing. mont.

Vystudoval gymnázium v Příbrami, VŠB v Příbrami. Od roku 1909 hutní správce v Rabelji (Korutany) a Celji (Štýrsko). Od roku 1917 vrchní horní komisař, 1919 horní rada v jugoslávské státní službě. Od roku 1921 prof. železářství na technické fakultě univerzity v Lublani. Od roku 1926 prof. VŠB v Příbrami pro obor kovohutnictví, pecí a topenišť. Předseda II. státních zkoušek. Rektor VŠB v Příbrami (1934-1935). Po přeložení VŠB do Ostravy tam přešel. V roce 1948 předčasně penzionován, neboť „zásadně odmítal pokrokový vývoj ČSR“. Přispěl k řešení řady technologických problémů výroby kovů flotačními pochody i v konvertorech.

Studijní cesty po Evropě. Spoluredaktor Hornického věstníku. Člen Hutního výboru ministerstva veřejných prací.

Čestný člen Spolku posluchačů hutního inženýrství v Příbrami.

 

Výběrová bibliografie: Hutnictví v Jugoslávii (1926), Podstata výroby zinku destilací a její pokroky v poslední době (1928), Pražicí pokusy s příbramskou rudou v konvertoru (1930), K otázce účelného složení strusek olovářských vysokých pecí (1930), Základní úvahy pro stavby krematoří (1932), Technické topení (1946)

Překlad: Agricola: De re metallica (et B. Ježek)

 

 

JEŽEK Bohuslav

20.11. 1877 Ústní nad Orlicí

1950 Příbram

 

Prof. PhDr.

V letech 1907-1921 působil jako asistent a adjunkt mineralogického oddělení Národního muzea v Praze. Asistent a soukromý docent na UK v Praze. Od roku 1920 profesor mineralogie a petrografie na VŠB v Příbrami. Průkopník rentgenometrických metod v mineralogii. V petrologii navrhl novou planimetrickou metodu geometrické analýzy hornin. Podnikl studijní cesty na Podkarpatskou Rus, do Irska. Popsal minerály vrbait a alšarit. Podal příspěvky k mineralogickému, ložiskovému i historickému výzkumu zlatonosných žil u Smolotel.

Člen Královské české společnosti nauk v Praze, Státního geologického ústavu ČSR,  dopisující člen Klubu přírodovědeckého v Brně, čestný člen Spolku slovanských posluchačů Prokop, čestný člen Přírodovědecké společnosti v Kladně, místopředseda komise pro I. státní zkoušku aj. Redaktor časopisů Báňský svět, Naše hory a hutě.

Autor vědeckých spisů, do roku 1935 uveřejnil 230 vědeckých prací, autor učebnic o drahokamech a minerálech. Překladatel odborných prací.

 

Výběrová bibliografie: Příspěvek k řešení otázky tektinové (1910, s J.Woldřichem), Dnešní stav otázky vltavínové (1911), Umělé drahokamy (1912), Drahokamy (1914), Geometrická krystalografie (1922), Určování nerostů suchou cestou (1922),  České zlato a jeho budoucnost (1924)

Překlad: Agricola: De re metallica (et J. Hummel)

 

 

JIČÍNSKÝ Jaroslav

 

prof. Ing. Dr. h. c.

Vystudoval reálku v Praze (mat. 1887), dále abs. horní a hutní oddělení báňské akademie v Lubně, Vysoké učení technické v Brně a VŠB v Příbrami.         

Úředník na závodech, ředitel dolů, správní rada. Od roku 1932 přednosta ústavu hornictví na VŠB v Příbrami. V letech 1938-1945 pracoval u Pražské železářské společnosti v Kladně. Později generální ředitel Čsl. hutí. Pracovník Hospodářské rady poradního orgánu vlády.

Cesty po Rakousko-Uhersku, do Německa, Srbska, Belgie, Francie, Anglie, Holandska, Polska. Autor odborných článků.

 

Výběrová bibliografie: Wechsel und Kreuzungen für Grubenbahnen (1893), Výbuch uhelného prachu na jámě Terezie (1900), Monografie pětikostelecké pánve (1931)

 

 

 

JIRKOVSKÝ Rudolf

29.3. 1904 Pavlíkov okr. Rakovník

10.11. 1989 Ostrava

 

doc. Ing.  RNDr.

Absolvoval Přírodovědeckou fakultu UK Praha (1927), 4 semestry na VŠCHT Praha (hab. 1935), pracovník mineralogického ústavu UK Praha (1924-1929). Působil jako asistent v ústavu anorganické, analytické chemie a prubéřství na VŠB v Příbrami (1929-1931), poté doc. pro hornickou chemii (1935-1939). V letech 1939-1945 působil jako středoškolský profesor v Příbrami. Od roku 1945 působil opět na VŠB v Ostravě. Po roce 1948 postupně prof., děkan a prorektor VŠB v Ostravě.

Zakladatel dálkového studia na VŠB. Zakladatel vědeckého oboru radiochemie v hornictví a hutnictví. Přednášel v Československu v Krakově, Budapešti, Moskvě, Drážďanech aj.

Expertem Čsl. komise jaderné chemie pro zahraničí, čestný člen Čsl. společnosti chemické při ČSAV v Praze, člen komise pro využití radioizotopů v průmyslu při RVHP a četných mezinárodních sdružení a komisí.

Autor více než 200 vědeckých publikací a příspěvků. Používal pseudonym Jirka Pavlikovský.

 

 

KETTNER Radim

5.5. 1891 Praha

9.4. 1967 Praha

 

akademik

   Asistent na VŠB v Příbrami (1916-1918). Roku 1917 se habilitoval na Českém vysokém učení technickém v Praze (obor geologie), roku 1918 na české technice v Brně. Zde také krátce působil jako moravský zemský geolog. Roku 1919 přednášel jako docent geologii na VŠB v Příbrami. Od roku 1920 mimořádný profesor geologie na české technice v Praze, zároveň jmenován ředitelem geologického ústavu Vysoké školy inženýrského stavitelství. Habilitoval se též na PřF UK (obor ložiska). Roku 1926 jmenován řádným profesorem geologie na UK v Praze a ustanoven ředitelem geologického ústavu PřF UK.  Za svého působení zde založil samostatnou katedru paleontologie a ložiskové geologie.

Působil rovněž na Slovensku. Vydal studie o barrandienu a moravském devonu.

Člen Královské čsl. společnosti nauk, roku 1952 stál u zrodu Československé akademie věd.

            Autor více než 650 vědeckých prací, studií a původních článků.

 

Výběrová bibliografie: O některých vyvřelinách povltavského algonkia (1912), Příbramsko ve světle nových výzkumů, in: Sborník státního geologického ústavu (1925), Československá vlastivěda I. díl, Příroda (1929, autor přehledu geologie ČSR), Geologické poměry krajiny mezi Sedlčany, Neveklovem a Vltavou (1933)

 

 

MAŘÍK František

10.1. 1884 Štrané v Čechách

1966

 

Prof. Ing.

Prof. hornické a hutnické dopravy na VŠB v Příbrami. Roku 1945 přešel do Ostravy. Řešil problematiku svislé důlní  dopravy na laně, a to v důlních provozech a továrnách.

Člen Masarykovy akademie práce, člen komise pro vypracování  horno-policejních předpisů pro jízdu mužstva u báňského hejtmanství v Praze.

 

Výběrová bibliografie: Kriteria pohonu pudnými kotouči (1924)

 

 

MITÍNSKÝ  Alexandr

25.3. 1875 Petrohrad

1953 Příbram

 

Prof. Ing. mont.

Absolvoval báňský institut. Působil ve službách huti Nikopol v Marinopolu i jinde. Po roce 1908 generální tajemník Verch Issetské horní a hutné společnosti. Cesty na Dálný východ, po Evropě a USA. Roku 1920 se přestěhoval z Ruska. Působil v Bulharsku (Sofie). 1921 prof. na Univerzitě v Lublani (Jugoslávii).  Od roku 1923 prof. metalurgické technologie a železářství na VŠB v Příbrami. Po přemístění VŠB do Ostravy zůstal v Příbrami.

Zřídil četné odborné sbírky a muzeum metalurgické technologie. Autor více než 50 odborných článků (ruština, čeština).

 

Výběrová bibliografie: Kování a válcování železa (1926) Kalířství (1928), Slévárenství (1931)

 

 

PARMA Alois

31.5.1886 Opava

1943

 

Ing. Dr. mont.

První doktor VŠB v Příbrami (1914),  působil jako závodní inženýr uhelných dolů severočeského a kladenského revíru. Roku 1918 docentem české techniky v Praze, následujícího roku založil státní hornickou školu v Duchcově. Od roku 1920 profesor VŠB v Příbrami. Přednosta ústavu úpravnictví a hornictví II., pracovník v oboru protiplynové ochrany v hornictví, průmyslu, ve válce. Sestrojil první československý pracovní kyslíkový dýchací přístroj. 

 

Výběrová bibliografie: Über oekonomischen Kohlenverbrauch (1910), Wahl und Oekonomie der Kraftmaschinen (1913), Hornický slovník česko-německý a německo-český (1921), Hornický atlas (1922), Základní složky národního hospodářství (1923), Jak se dobývá hnědé uhlí (1927), Braunkohlengewinnung (1928), Protiplynová ochrana (1931)

 

 

PAVLÍČEK František

17.2. 1874 Popelišná v Čechách

1947

 

Prof. PhDr.

Od r. 1921 působil na VŠB v Příbrami.. Prof. technické chemie a petrochemie. V akademickém roce 1923/1924 rektorem VŠB. Po přesunu VŠB do Ostravy tam již nepřešel (důchod).

 Člen Masarykovy akademie práce, spolku posluchačů hutního inženýrství v Příbrami.

 

Výběrová bibliografie: Technická analysa plynů (1922), Chemie uhlí (1927), Lašské smolné uhlí (1924), Koksárenství a nízkotepelná destilace uhlí (3 díly, 1931-1932)

 

 

POŠÍK Václav Vavřinec

30.1. 1874 Budiměřice v Čechách

1953

 

Prof. Dr.

Prof.  elektrotechniky a technické mechaniky na VŠB v Příbrami. V akademickém roce 1930/1931 zvolen rektorem. Do Ostravy již nepřešel (důchod). V centru jeho odborného zájmu byly elektropohonné stroje a dopravní prostředky. Člen Vodohospodářského svazu pro ČSR v Praze. Člen redakční rady časopisu La Traction électrique v Paříži aj. Znalec obchodního práva.

Napsal 40 vědeckých a odborných prací z oboru elektrotechnického a strojnického. Řada vědeckých článků v ČJ, NJ a FrJ.

 

Výběrová bibliografie: Hospodaření energií výrobní a přebytkovou (1925), Stručné základy elektrotechniky (1925), Vysoká škola báňská (1931)

 

 

STOČES Bohuslav

20.8.1890 Německá Lhota u Příbrami

8.6.1969 Praha

 

Prof. Ing. Dr. mont.

Vystudoval hornické inženýrství na VŠB v Příbrami, studium doplnil třemi semestry studia geologie na UK v Praze. Od roku 1913 působil jako asistent na VŠB, od roku 1916 adjunkt. Roku 1917 doktor báňských věd. V letech 1920 - 1948 (s nucenou přestávkou během 2. světové války) byl přednostou geologického ústavu VŠB v Příbrami, kde přednášel geologii, nauku o vyhledávání ložisek a základy hornictví (po válce v Ostravě); nejprve jako docent, později mimořádný a od roku 1930 řádný profesor. V akademických letech 1931/1932 a 1936/1937 byl zvolen rektorem VŠB.

            Spojoval důsledně teorii s praxí - řídil výzkum zlatonosnosti dunajských štěrkopísků na Žitném ostrově, kde také zahájil těžbu (vlivem maďarské okupace v roce 1938 to bylo zakrátko znemožněno), po zabrání Sudet objevil ložisko sklářského písku ve Střelči u Jičína, kde také zahájil kombinované dobývání (hydraulicky a odstřelem).

            V roce 1948 byla jeho pedagogická rozhodnutím prověrkové komise navždy ukončena, neboť „spolupracoval s Němci, zlehčoval naše spojenectví se SSSR a stavěl se proti znárodnění“. V letech 1948-1950 působil u Železorudných baní ve Spišské Nové Vsi. Od roku 1950 se věnoval pouze psaní odborných knih, značná část byla uveřejněna v zahraničí. Za podpory Švýcarska a Anglie vydržoval vlastní laboratoř k vědeckým pokusům.

Vědecká činnost byla zaměřena na oblast tektonické a technické geologie, nauky o technicky důležitých mineráliích, národohospodářství. Založil geofyzikální laboratoře v Akna Slatině, Gbelích, Smolníku, Rožnavě a u Třebska. Působil též jako soudní znalec. Redaktor Hornických a hutnických listů, spoluredaktor časopisu Internationale Bergwirtschaft. Majitel množství patentů uznaných v cizině. Autor asi 100 odborných prací o tektonické geologii, výzkumu užitkových ložisek. Autor vědeckého filmu Práce se žárovou metodou. Autor učebnice ložiskové geologie pro průmyslové hornické školy (et E. Kočárkem).

Člen státního geologického ústavu českého, mimořádný člen patentního úřadu, člen ústavu pro hospodárné využití paliv, poradního sboru ministerstva veřejných prací pro řešení otázek naftových, poradního sboru matematicko-přírodovědeckého při ministerstvu školství a národní osvěty, soudní znalec krajského civilního soudu v Praze a Brně, krajského soudu v Ostavě, člen Der Deutschen Geologischen Gesellschaft, Mémbre of American Society of Economic, Mémbre og the Institutio of Mining and Metallurgy London aj.

 

Výběrová bibliografie: Výskyt zlata na Bytíze (1917), O kyzových břidlicích z okolí Benešova (1919), Vznik vápence a jeho druhy (1921), Báňský průmysl za války (1921), Tektonická geologie (Praha 1922), Ložisko arsenopyritu u Čihoště (1923), Tektonická geologie (1924), Mocnost vrstev a její význam v praxi (1926), Důlní prach a jeho vliv na zdraví a výkonnost dělnictva (1930), Základy hornictví (1945), Structural Geology (1946, spoluautor), Nerostné suroviny (1947), Důlní geologie (1954), Geologie uhlí (1955), Atlas dobývacích metod (1954-1959, 7 dílů), Ochrana proti důlnímu prachu (1960)

 

 

SYNEK Petr

1894

1980

 

Prof. Dr. Ing.

            Vystudoval hornický obor VŠB v Příbrami. Působil jako báňský inženýr v mosteckém revíru, poté závodní a báňský inspektor Lounských uhelných závodů v Teplicích. Zabýval se především problémy důlních tlaků, důlních požárů, výbušnými plyny a mechanizováním dobývacích prací. Znalec na velkodolech Pražské železářské společnosti (strojní rubání, ochrana důlních a povrchových objektů, rubání pod železnicemi). Prof. Jirkovským vybrán jako špičkový odborník pro pedagogickou činnost na VŠB. S touto přešel do Ostravy, aby byl v roce 1948  akčním výborem vyloučen, neboť „vychovával posluchače VŠB v kapitalistických tendencích a odsuzoval odsun Němců“.

 

ŠÁREK Jindřich

5.7. 1891 Frýdek ve Slezsku

1962

 

Prof. Dr.

Abs. VŠB v Příbrami. Zaměstnán v chemické laboratoři Vojtěšské huti v Kladně. V roce 1919 přeložen k vysokým pecím do Králova Dvora. Pedagog VŠB v Příbrami a Ostravě. V r. 1926 iniciátor přestavby vysokých a vápenných pecí v kladenských železárnách. Ředitel Pražské železářské společnosti v Králově Dvoře (1937). V roce 1942 krátce vězněn. V l. 1945-1952 náměstek ředitele železáren ve Vítkovicích. Zároveň přednášel na VŠB.

Čestný člen Spolku posluchačů hutního inženýrství. Autor odborných publikací.

 

Výběrová bibliografie: Vysokopecný koks (1921), Litinové trouby (1931)

 

 

ŠEBESTA Václav

19.2. 1881 Przysicki u Haliče

1959

 

Prof. PhDr.

Vystudoval gymnázium v Novém Saudci. Studoval univerzitu v Krakově, Vídni a Praze (zde PhDr., obor matematika, fyzika). Od roku 1905 asistentem a od roku 1906 adjunktem při katedře vyšší matematiky a fyziky VŠB v Příbrami. Od roku 1928 mimořádný profesor technické fyziky. Po 2. světové válce přešel do Ostravy. Položil základy báňské fyziky. Pracoval v oboru radioaktivity, balneologie, lékařské radiologie a techniky Röntgenových paprsků. Osobně se setkal s mnoha  významnými fyziky – Einsteinem, Rutherfordem, Bohrem, Kapicou, Landauem aj.

Autorem první učebnice báňské fyziky. Napsal asi 35 vědeckých pojednání, především z oblasti experimentální fyziky a fyzikálních metod v balneologii a fyzikální terapii. Řádný člen České fyziatrické společnosti v Praze, člen zkušební komise pro učitelství na měšťanských školách s českým vyučovacím jazykem v Příbrami.

 

Výběrová bibliografie: Příspěvek k měření samoindukcí (1916), Stanovení koeficientu samoindukce (1929), Nová metoda měření radioaktivity (1930)

 

 

ŠPLÍCHAL Jaroslav

12.4. 1885 Humpolec

8.12. 1938 Příbram

 

Ing. Dr. mont.

            Prof. anorganické a analytické chemie a prubířství chemie VŠB v Příbrami. Autor četných odborných studií, zvláště o kaolinu. Na protest proti okupaci ČSR spáchal ve své kanceláři sebevraždu.

 

 

 

ŠTĚPÁNSKÝ Václav

1905

1980

 

Prof. RNDr. Ing., DrSc.

Po ukončení studia působil jako asistent ústavu matematiky a deskriptivní geometrie VŠB v Příbrami. V období hospodářské krize, kdy byl počet pracovníků vysokých škol omezován, přešel na gymnázium do Jaroměře, pak do Chrudimi, kde pracoval až do roku 1945. Po skončení 2. světové války se znovu vrátil na ústav matematiky a deskriptivní geometrie VŠB v Příbrami a s ním pak přešel do Ostravy. Ve své vědecko-výzkumné práci se zabýval problematikou algebraických křivek a ploch, technickými aplikacemi analytické geometrie v hornictví, vícerozměrnou geometrií a obsáhlé vědecké pojednání věnoval nomografii. Jako zástupce profesora matematiky a od roku 1953 jako profesor matematiky vykonával vedle bohaté pedagogické činnosti funkci vedoucího katedry matematiky a deskriptivní geometrie.

 

 

ŠUF Jiří

18.12. 1891 Moskva

1976

 

Prof. RNDr., DrSc.

Od roku 1924 asistent ústavu geologie, paleontologie a nauky o nalezištích technicky důležitých minerálů, později docent na VŠB v Příbrami pro historickou a regionální geologii; poté v Ostravě. Od roku 1949 řádný profesor VŠB v Ostravě. Působil v mnoha odvětvích geologie. Pracoval jako paleontolog a biostratigrafik, zabýval se nejprve faunou kambria a později dalších útvarů, zejména v souvislosti s geologickým mapováním. Jeho mapy, vyznačující se precizností, jsou dodnes platné. Mapoval v Karpatech, na Balkáně a v barrandienu. Zabýval se intenzivně též užitou geologií, zejména geologií ložisek nerostných surovin, a to jak uhelných, tak rudných (např. ordovických Fe-rud) a nerudných (kaolin, magnezit). V letech 1953-1956 děkan geologické fakulty VŠB v Ostravě, v letech 1948-1960 vedoucí katedry geologie a paleontologie.

Publikoval na 50 odborných prací a učebních textů.

Člen Čsl. společnosti pro mineralogii a geologii. Publikoval v Hornickém věstníku, Báňském světě, Přírodě, Sborníku pro výzkum hor a Podkarpatské Rusi, ruské časopisy.

 

Výběrová bibliografie: O českých paradoxidech se zvláštním zřetelem k jejich vývoji (1926), Příspěvek ku geologii jižní části Handlovské pánve (1932)

 

 

TEINDL Josef

31.7.1900 Příbram

5.2. 1972 Ostrava

 

Dr.

V letech 1922-1935 vyučoval na VŠB v Příbrami a v akademických organizacích v Praze. Pracoval v průmyslových závodech v Povážské Bystrici (1935-1937), poté 1938-1951 v Karlově huti v Lískovci (okr. Frýdek-Místek), od roku 1945 její ředitel. Od roku 1951 vyučoval na VŠB v Ostravě. Zabýval se naukou o kovech a jejich ochraně, studiem koroze.

Člen korespondent ČSAV (od r. 1960).

 

Výběrová bibliografie: Zkoušení pozinkovaných plechů metodou  Glazunovovou (1935), Lití bloků z lehkých slitin (1938)

 

 

 

TEYSSLER  Vratislav

12.9. 1886 Zbiroh

19.9. 1963 Praha

 

doc. Ing.

Vystudoval reálku v Písku a Českých Budějovicích (mat. 1903), poté Vysokou školu stavebního inženýrství v Praze (abs. 1908). Během studia a v letech 1908-1911 praxe u stavebních firem v Praze (mj. stavba tunelu pod vyšehradskou skálou). V letech 1911-1923 působil na VŠB v Příbrami jako adjunkt a poté docent pro obor důlní měřičství. Během 1. světové války na srbské a italské frontě. V letech 1923-1939 zaměstnanec Státního pozemkového úřadu ve Zvolenu (měřičský komisař, zemědělský rada, přednosta SPÚ Zvolen), 1939-1946 Státního pozemkového úřadu a ministerstva zemědělství v Praze (vrchní zemědělský rada). V roce 1946 odchází do důchodu.

Autor hesel v Technickém slovníku naučném, sv. IX (Orientace; Orientační magnetometr; Orientační měření), sv. X (Připojovací měření, Připojovací obrazce), sv. XI (Promítací metody). Odborné články na různá vědecká a kulturní témata v časopisech a regionálních periodicích.

Člen Sokola, Svazu čsl. důstojnictva, Svazu skautů a skautek RČS, Ostravanu, Osvětového kroužku Zvolen, Národohospodárské župy středoslovenské, SIA.

 

Výběrová bibliografie: Vyrovnání připojovacího trojúhelníku, in: Zeměměřičský věstník, r. 10, 1922, č. 6; Zur Ausgleichung eines Lotanschlussdreiecks nach bedingten Beobachtungen, in: Mitt. a. d. Markscheidewesen, 1922; Ekonomie pozorování při důlním připojovacím měření, in: Zprávy veřejné služby technické, r. 17, 1929, č. 3; O přesnosti zaměření při měření úhlovém v dolech, in: Zprávy veřejné služby technické, r. 28, 1940, č. 33

 

Literatura:

Glazunov Al.: Vědecké a literární práce profesorů, docentů a asistentů vysoké školy báňské v Příbrami, Příbram 1936

Kašpar J.: Prof. J. Šárek sedmdesátníkem, in: Hornický lid, 16, 1961, s. 675

Kubásková E.: Kdy zemřeli…? Díl 1. A-J, Praha 1994

Majer J.: Z dějin vysoké školy báňské v Příbrami, in: Sborník HPVT, Příbram 1966

Mička L.: Kulturní tvář Rakovnicka. Díl 1, Rakovník 1977

Navrátil N.: Almanach českých lékařů, Praha 1913

Petránek J.: Vzpomínka na prof. dr. ing. Bohuslava Stočesa, in: Časopis pro mineralogii a geologii, roč. 35, č. 2/1990, s. 218-219

Trnka V.: Vzpomínka na vzácného lékaře Dr.Richarda Fibicha, in: Praktický lékař XXXVIII/1958, str. 1051-1052

Valta J.: Vzpomínka na velkého mineraloga, in: Hornický kahan, 22, 1978, č. 6, s. 4

Valta K.: Postopách utrpenía slávy hornictva na Příbramsku, Příbram 1936

Čs. biografický slovník, Praha 1992

Historie a současnost báňského školství v českých zemích, Ostrava 1996

Kulturní adresář ČSR, Praha 1936

Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava 1849-1999, Ostrava 1999