Imobilizace kontaminantů v podzemí ložiska Stráž jako optimalizační prvek závěrečné fáze sanace horninového prostředí po chemické těžbě uranu

 

 

Ing. Jiří Charvát, DIAMO, s. p., o. z. TÚU Stráž pod Ralskem

 

Principem imobilizace kontaminantů v podzemí je vtláčení vápenné suspenze, roztoku sody či jiných vhodných neutralizačních činidel a jejich dostatečné rozptýlení v podzemí vedoucí ke snížení kyselosti pórových roztoků a ke srážení kontaminantů v pórovém prostoru horninového prostředí.

Pro hodnocení možné úlohy imobilizace v projektu sanace byl modelován průběh chemických reakcí vtláčených neutralizačních činidel s pórovými roztoky nacházejícími se v podzemí ložiska Stráž. K praktickému ověření schůdnosti této sanační metody je v okrajové části plochy vyluhovacích polí připravován poloprovozní experiment.

V případě pozitivních výsledků a předpokladů pro realizaci v měřítku ložiska by mohlo být s touto metodou počítáno pro likvidaci slabších cenomanských roztoků nacházejících se v okrajových partiích ložiska Stráž nebo pro aplikaci v závěrečné fázi sanace po odčerpání silnějších roztoků.   

 

Adresa: DIAMO, s. p., o. z. TÚU,  Pod Vinicí, 471 27   Stráž pod Ralskem