Sanace ložiska Stráž – II. etapa

 

Ing. Vladimír Beneš, DIAMO, s. p., o. z. TÚU Stráž pod Ralskem

 

Sanace cenomanské zvodně po hydrochemické těžbě uranu na ložisku Stráž byla zahájena v roce 1993 výstavbou SLKR I (Stanice pro likvidaci kyselých roztoků-I.etapa). Stručně je popsán současný stav povrchových technologií.

Sanace ložiska je dlouhodobou záležitostí a podle schválené koncepce je rozdělena do několika etap. Je popsán postup sanace a podrobně specifikována náplň jednotlivých etap, které na sebe budou bezprostředně navazovat, případně se i prolínat.

Hlavní část příspěvku je věnována popisu připravovaných technologií na přepracování produktů stávající SLKR I, to je kamence hlinito-amonného a matečných louhů po jeho krystalizaci. Hlavní důraz je kladen na maximální využití hlavních složek kontaminovaných roztoků jejich přepracováním na průmyslově využitelné produkty a na minimalizaci objemu konečných produktů k uložení. Z hlediska možností uplatnění konečných produktů na trhu je nutno uvažovat s několika technologickými postupy a s výrobou několika různých produktů. Jednotlivé technologie komplexu SLKR II jsou podrobně popsány, včetně zjednodušených technologických schémat.

Souhrnně je uvedeno předpokládané množství produktů sanačních technologií a jejich uvažované uplatnění na trhu.

 

Adresa: DIAMO, s. p., o. z. TÚU, Pod Vinicí, 471 27  Stráž pod Ralskem