Využití odpadů z teplárenství a energetiky a kalů z ČOV k technické a biologické rekultivaci odkaliště K III – Olešník

 

Utilization of wastes from power and haeting plants and of sewage sludges from waste water treatment plants for the technical and biological recultivation of sedimentation basin K III – Olešník.

 

RNDr. Ing. Pavel Hrdina, Ing. Karel Prášek, CSc., Rekka s.r.o., České Budějovice

 

Rekultivace starých ekologických zátěží, různých typů skládek, území kontaminovaných odpady z chemického průmyslu, odkališť aj., je doprovázeno potřebou velkého množství rekultivačních materiálů, jejichž vlastnosti musí vyhovovat specifikám uložených odpadů. V okolí sanovaných území většinou není k dispozici potřebný objem rekultivačních materiálů, doprava z větší vzdálenosti je neekonomická.

Společnost Rekka s.r.o., České Budějovice řeší tento problém využitím odpadů z energetiky, čistíren odpadních vod, dřevozpracujícího průmyslu, chemického průmyslu a kontaminovaných zemin vyskytujících se především v oblasti jihočeského regionu. V období let 1993 – 2001 byly vyvinuty a odzkoušeny technologické postupy výroby technických a biologických rekultivačních materiálů, které lze využít k  odizolování úložišť kalů z uranového průmyslu od okolního prostředí, k odstínění účinku v kalech přítomných radionuklidů a k vyprofilování terénu rekultivovaného území takovým způsobem, aby finální biologická rekultivace umožnila bezpečné začlenění rekultivovaného území do krajiny. Základní filosofie firmy Rekka je přepracovat odpady a využít je pro rekultivaci. Tím se ušetří kapacita skládek, kam by jinak musely být odpady ukládány, na druhé straně se snižuje potřeba zemin zejména pro svrchní biologické vrstvy.

Rekultivační materiály – stabilizáty -  vyráběné z popílků a škváry ze spalování uhlí za přídavku produktů z odsiřování spalin a z aditivovaného popílku z fluidních kotlů jsou  na odkališti K III – Olešník využívány ke konstrukci výplňové i těsnicí vrstvy. Vytvořením  výplňové a těsnicí vrstvy požadované nepropustnosti dochází k uzavření odkaliště do konečné naprojektované konfigurace. Na tyto vrstvy je pak navezen biologicky aktivní materiál určený k vhodnému ozelenění a začlenění do okolních ekosystémů.

Biologicky aktivní materiály typu průmyslových kompostů pod obchodním názvem Rekosol, které vyrábí firma Rekka, jsou schopné plně nahradit půdu pro rostliny, obsahují dostatečné množství živin a jejich využíváním dochází k úspoře kvalitních zemin, kterých je obecně nedostatek.

V rámci biologické rekultivace je asanované území oseto speciálními travními směsmi a převedeno do kultury ostatní plocha, aby byla vyloučeno přímé hospodářské využití a tak minimalizováno nebezpečí znečištění potravního a potravinového řetězce cizorodými látkami. Je navrhováno, aby takto zrekultivované území bylo začleněno do místního územního systému ekologické stability, k čemuž se přihlíží již ve fázi projektu biologických úprav.

Vyvinuté materiály pro technickou a biologickou rekultivaci jsou vesměs chráněny patenty nebo průmyslovými vzory.

 

Adresa: Rekka, s.r.o., Novohradská 3, 370 01  České Budějovice