REKULTIVACE ODKALIŠŤ URANOVÉHO PRŮMYSLU

 Ing. Jan Novotný - INTERPROJEKT ODPADY

Těžba uranových rud probíhala v poválečném období v letech  1945-1956 v oblasti Jáchymova a Horního Slavkova. V dalším  období se těžba postupně přemísťovala na Příbramsko, západní  Čechy (Zadní Chodov) a jižní Čechy. V šedesátých letech byla  uvedena do provozu těžební oblast na Českomoravské vysočině  (Dolní Rožínka). Jako poslední byla na konci 70.let uvedena  do provozu těžební oblast Strážského bloku. Uranová ruda byla  zpracována v chemických úpravnách a odpadní rmut z  hydrometarulgického procesu loužení uranového koncentrátu byl  ukládán do odkališť. V odkalištích je kromě uloženého rmutu  transportní voda s následujícími parametry:

                                                                       celková mineralizace                15-31g/l

                                                                       obsah síranů                            10-22g/l

                                                                       pH                                          3,4-6,0

 Odkaliště uranového průmyslu-objemy plochy

                                                                      

 

kal (t)

plocha

voda(m3)

poznámka

Příbram Bytíz

odkaliště I

Příbram Bytíz

odkaliště II

900.000

46ha

550.000

1,2 mil.t odvezeno do CHÚ Stráž p.R.

kal z oplachů kameniva

 

Mydlovary soustava odkališť

17,5 mil

285ha

1.400.000

Provoz ukončen 12/91

Stráž p.Ralskem

1.a2.etapa

14,2 mil

187ha

4.500.000

Provoz ukončen 03/94

Dolní Rožínka

odkaliště I a II

11,0 mil

105ha

900.000

Provoz pokračuje   v omezené formě 

Celkem

43,6 mil

623ha

7.350.000

 

 

                                                                   

 Do tabelárního přehledu nejsou kapacitně zahrnuta odkaliště  Krušnohorské oblasti provozovaná v období let 1945-1961  (Nejdek, Vlčina, Horní Slavkov, Eliáš atd.).

 Zatřídění kalů z hlediska mechaniky zemin:

 Ukládané zbytky rudniny jsou z hlediska mechaniky zemin  zatříděné jako písek a hlinitý písek. Jemnější frakce (víc  než 50%) patří do kategorie prachové hlíny. S ukládanými  zbytky rudniny jsou do sedimentačního prostoru odkaliště  uloženy neutralizační kaly (60-120 kg na t rudniny)  vznikající na konci technologického procesu, při neutralizaci  roztoku kyseliny sírové a louhu sodného.

 Vnitřní struktura tělesa odkaliště:

 Rmut hydraulicky ukládaný plavením z obvodu, vytváří směrem k  místu odběru sedimentované transportní vody tři pásma,  charakterizovaná odlišnými geomechanickými vlastnostmi:

 - Obvodové pásmo, které bylo v celé době provozu naplavováno  přeronem kalu nad úrovní vody v sedimentačním prostoru  odkaliště. Jsou zde uloženy hrubší frakce rmutu. Podíl  jemných frakcí a neutralizačních kalů je v důsledku unášecí  síly proudu transportní vody silně snížen. Dochází zde k  hydraulickému přetřídění. Obvod je tedy únosnější, úhel  vnitřního tření materiálu je vyšší, materiál z tohoto pásma  je propustnější a tedy odvodnitelný do obvodových drenáží.  Tyto vlastnosti ve svém souhrnu vytvářejí předpoklad  stability tělesa odkaliště.

 - Přechodové pásmo navazuje na obvodové pásmo. Jeho šířka je  dána kolísáním hladiny v sedimentačním prostoru odkaliště  (srážková činnost, technologické důvody). Při nižší hladině  vody v sedimentačním prostoru se pláže prodlužují směrem do  odkaliště, pod sklonem úhlu naplavování. Při zvýšení vodní  hladiny (přiblížení k obvodu) se pláž zkracuje. Důsledkem je  vznik plochy, ve které se střídají vrstvy hrubších písčitých  podílů usazených nad vodní hladinou a jemných, málo  propustných vrstev, usazených pod hladinou sedimentačního  prostoru. Sklon vrstevnatosti tohoto pásma je pod úhlem  naplavování pláží ke středu odkaliště. Povrch tohoto pásma je  jen nepatrně únosný. Materiál ukládaný hrnutím do tohoto  prostoru se propadá až do vytvoření rovnováhy mezi zatížením  cizím materiálem a vztlakovými silami uloženého kalu.  Vrstevnatá struktura ukloněná ke středu odkaliště ztěžuje  odvodnění tohoto pásma do vnějšího propustného pláště  odkaliště.

- Střední pásmo odkaliště obsahuje podíly jemných frakcí rmutu a neutralizační kaly (ve formě vloček). Tyto kaly jsou  v procesu hydraulického ukládání na odkaliště unášeny po  povrchu pláží a jsou ukládány pod vodou v sedimentačním  prostoru odkaliště. Tímto procesem vzniká u odkališť  hydrometalurgických úpraven thyxotropní jádro o filtračních  koeficientech kf=10-8-10-11m/sec. Při filtračním koeficientu  kf=1.10-8m/sec je zdánlivá filtrační rychlost 0,864mm za den.  Kaly uložené ve středním pásmu odkaliště jsou prakticky  neodvodnitelné a zůstávají trvale neúnosné.

 

 Cíle rekultivace odkališť:

 V rámci rekultivačních prací je třeba:

 a) vytvořit technické bariéry omezující hmotnostní  aktivitu 226Ra na povrchu odkaliště a    odclonění  záření,

 b) vyloučit prašnost povrchu odkališť a tím zabránit  šíření radioaktivního prachu do okolí,

 c) zabránit vstupu transportního média kontaminace  (srážkové vody) do tělesa odkaliště,

 d) snížit plošnou radonovou výdajnost povrchu odkaliště,

 e) omezit vstup výluhových odkalištních vod do podzemních  vod

 f) zabezpečit dlouhodobou stabilitu tělesa odkaliště  včetně jeho začlenění do okolní krajiny.

 

 Postup prací pro dosažení cílů rekultivace:

 1) Přijmout a realizovat variantu postupného chemického  čištění nadbilančních vod. Roční kapacitu čistících  stanic stanovit v souladu s postupem sanačních prací  na tělesech odkališť. Zohlednit skutečnost, že po  zastavení produkce kalů (uzavření provozu úpravny) se  nárůst objemu volné vody v odkališti radikálně zvýší.

 

 2) Ve středním a v části přechodového pásma odkaliště  vytvořit pevnou strukturu ze zrnitých odpadů nízkých  objemových hmotností, případně jiných materiálů více  směrně armovaných pro zachycení horizontálních  tahových sil. Materiál do těchto neúnosných ploch odkališť lze  dopravovat hrnutím z meziskládky, umístěné na únosném  obvodu odkaliště (je provozováno na odkališti ve  Stráži, patentově chráněným postupem provádí  v Mydlovarech firma REKKA ). Povrch plochy kalu pod  nahrnovaným materiálem je v předstihu zpevňován  sypáním vrstvy cca 0,3-0,5 m mechanikými prostředky  z již únosného obvodu, případně předplavením  koncentrovanou hydrosměsí popílků. U odkališť  dosud provozovaných úpraven lze hydraulickou  dopravou rmutu z potrubí na pontonech zpevnit povrch kalu středu odkaliště (zkoušeno na odkališti  Dolní Rožínka). Je také možné postupně prodlužovat  plavící potrubí z obvodu do středu odkaliště (použito  při zaplňování povrchového uhelného dolu popílkovou  suspenzí v Tatabaně - Maďarsko).

 3) Nad celou plochou sedimentačního prostoru vytvořit  krycí prvek z výše uvedených materiálů, který bude mít  střechovitý tvar, případně V tvar. Tyto tvary  eliminují důsledky následného sedání a zamezují  dodatečnému vzniku vsakovacích vodních ploch  a umožňují odvedení srážkových vod mimo těleso  odkaliště.

4) Vyrovnaný povrch krycích a sanačních zemin umožňuje  položit těsnící prvek, drenážní vrstvu pro odvedení  srážkových vod a krycí vrstvu biologicky oživitelných  zemin. I v případě, že by nebyl vybudován těsnící  prvek povrchu, lze pouze zřízením vhodného rostlinného  pokryvu zvýšit evapotranspiraci a podstatně snížit  dotaci tělesa odkaliště srážkovou vodou.

 5) V průběhu zemních prací provádět průběžné sledování  kontrolních měřících zařízení odkaliště a trvale  provozovat monitoring okolního životního prostředí. Na  základě tohoto vyhodnocení údajů monitoringu, pak  rozhodnout o ukončení sanačních prací nebo o jejich  doplnění a dalším pokračování.

 

 Problematika zpevnění středního pásma odkaliště:

 Je klíčovým problémem sanace odkališť uranového  průmyslu nejen v České republice, ale i v Německu, v oblasti  těžby bývalé německo-sovětské společnosti Wismut. Na základě  písemných materiálů a dlouhodobé spolupráce s německou  stranou, lze německé výsledky v této sanační oblasti shrnout:

 - Kal středního pásma odkaliště po odčerpání lze chemicko  - technologicky upravit a zpevněný vrátit do odkaliště.  K tekutému odkalištnímu kalu bylo přidáváno 5-15% popílků  s obsahem 30-49% CaO. Docílilo se zpevnění materiálu  a imobilizace škodlivých látek. Materiál středů odkališť měl  dle předpokladů být těžen lanovými bagry, případně plovoucími  sacími bagry. Pro lokalitu Dankritz se uvažovalo s náklady  40 DM na 1t kalu. Vzhledem k objemům vyjádřeném v mil. m3 je  tento postup technicky i ekonomicky nerealizovatelný. Ve  směru tohoto řešení se dále nepokračuje.

 - Odvodnění velkoprofilovými vrty spojené s vyjádřením  podtlaku ve vrtech bylo vzhledem k nepatrné propustnosti  zvodnělých kalů (10-9-10-11m/sec) neúspěšné. Hodinová  vydatnost vrtu činila cca 15 l/hod. V dalších pokusech  s drénováním středu odkaliště se nepokračuje,

 - Odvodnění pomocí vtláčení knotů. Tato metoda byla vyvinuta  v Holandsku, kde jí používají pro zpevnění základových půd  pod stavebními objekty. Byla rovněž uplatněna v prostoru  rozšíření letiště v Honkongu. Metoda spočívá ve svislém  vtláčení knotů o šířce cca 0,15m a tl. 10-15 mm do max.  hloubky 30m, do špatně odvodnitelných zemin. Knoty jsou  vtláčeny šachovnicově v rozponu 1,5-2m. Procesu odvodňování  na principu vzlínavosti v knotech se napomáhá postupným  zatěžováním povrchu odvodňované vrsty zeminy. Po orientačních  pokusech s touto metodou na odkališti v Seelingstadtu,  hodnotí pracovníci použití této metody pro sanaci středů  odkališť s rozpaky.

 Na odkališti Seelingstat proběhl velkopokus se zřízení  krycího prvku středu odkaliště ve složení:

 Na odvodněný povrch je pokládána geotextile,  geodrén, geomříž, geotextilie. Přes takto sestavenou  drenážní a roznášecí vrstvu jsou do hloubky cca  5 m vtláčeny v rozteči 1,5 m vertikální odvodňovací  knoty. Na takto připravený povrch je pokládána  vrstva 1 m krycí haldoviny. Náklad na 1 m2 byl cca  40 DM. Stupeň stability tohoto postupu se v jeho  různých časových fázích pohybuje od 1,04 do 1,26.

 - Horizontální odvodňování: Znamená odtěžbu kalů středu  odkaliště a opětné jejich ukládání po vrstvách střídavě  s propustnými materiály. Z hlediska objemů těchto kalů  vyjádřených v mil.m3 je i tento postup prakticky  nerealizovatelný.

 - Jako další byla v Německu rozpracována představa  o rekultivaci středů uranového odkaliště vyplňováním tohoto  prostoru inertním materiálem a haldovinou. Toto řešení  znamená podstatné navýšení objemu odkaliště včetně budování  zvyšovacích obvodových hrází a konečné zvětšení výšky  sanovaného tělesa odkaliště. V tomto směru nebyly dosud  v Německu realizovány žádné praktické kroky.

 

 O likvidace středů odkališť máme již konkrétnější představy:

 a) Výše uvedený postup úpravy středů odkališť inertním  materiálem a haldovinou lze použít jen u velmi malé  vrstvy ztekutitelných kalů. Hmotnostně těžký materiál  se potápí do podložních kalů a na základě Archimedova  zákona se zvyšuje objem odkliště (odzkoušeno na  odkališti E v Mydlovarech 1992).

 b) Na CHÚ Dolní Rožínka přímým plavením úpravárenských  kalů z potrubí na pontonech do středu odkaliště  (1989). Tento postup je realizovatelný pouze  u provozovaných úpraven.

 c) Na odkališti I CHÚ Stráž je v rámci provozu zakryto cca 18 ha horní plochy odkaliště kalolisovaným  odpadem z dekontaminačních stanic důlních vod (520-580  kg/m3 v sušině). Zpevněná plocha byla pokládána již  nad střed odkaliště pod vodní hladinu o hloubce 4,5 m.  Technické úvahy a přípravné práce ve formě výstavby  překládací stanice a dopravních tras, pro ukládání  tohoto sanačního materiálu, probíhaly v období  1989-1990. Vlastní provoz sanace povrchu odkaliště  tímto způsobem je realizován od roku 1991 dosud.  Následnými opatřeními v uzavřeném okruhu vodního  hospodářství CHÚ byl odstraněn obsah vody  sedimentačního prostoru. Výsledkem bylo rychlé pokrytí  povrchu sedimentačního prostoru porostem trav (nedošlo  k prašnosti), zpevnil se povrch a následně se snížila  potřeba sanačních materiálů pro vytvoření pojezdu  schopné krycí vrstvy.

 Vlastnosti krycí vrstvy jsou postupně ověřovány zatěžovacími zkouškami a geomechanickým průzkumem  vývoje stabilizace krycí vrstvy, konsolidace  podložních thyxotropních kalů a časový průběh sedání  povrchu. 

 d) Již realizovaným výsledkem práce několika výzkumných  pracovišť Německa, je pokrytí pláží vrstvou haldoviny  (škváry) 0,1-0,2m pro omezení prašnosti. Tento postup  se shoduje s realizací zakrytí pláží odkaliště Zlatkov  (Dolní Rožínka) 1987 a pokrytím pláží odkaliště CHÚ  Stráž 1992).

 

 e) Sanace ukládáním tuhnoucí popílkové směsi do prostoru  uranových odkališť. Oživení puzolánových vlastností  popílků je známo již z doby starých Římanů. Zde se  připravovaly puzolánové cementy ze směsi vápenných  sopečných popelů a vody a to intenzivním mícháním.  Tímto způsobem, pak dochází k následným  fyzikálně-chemickým vazbám, vedoucím k trvalému  tuhnutí popílkové směsi. Obdobně jako u betonu dochází  k tuhnutí směsi pod vodní hladinou. Způsob výroby  popílkové směsi intenzivním mícháním je předmětem  několika desítek patentových postupů.

 

 Technickou otázkou je tuhnutí popílkové směsi  v prostředí odkalištních vod, zatížených síranovou  solností, vyjádřenou v gramech na litr. Tato solnost  negativně ovlivňuje proces tuhnutí směsi. V případě  potřeby ukládat tuhnoucí popílkovou směs pod vodní  hladinu sedimentačního prostoru odkaliště.  V poloprovozních pokusech na MAPE byla ověřena nutnost  přidávání 5% váhových dílů vápenného hydrátu (což  znační finanční zatížení procesu ukládání). Proto při  ukládání popílkové směsi, jako sanačního materiálu, by  bylo vhodné jeho ukládání nad vodní hladinu, se  zamezením vzlínavosti odkalištní vody. Pak by nebylo  nutné přidávat vápno. U odkališť, kde v důsledku  postupného odvodňování kalů dochází k výraznému  sedání, nelze tento postup uplatnit. Následně dochází  k rozlámání této pevné krycí vrstvy.

 

 f) Na odkališti Olešník je realizován firmou REKKA patentově chráněný postup sanační vrstvy neúnosného  středu odkaliště pokládaný pod vodní hladinu. Tato  vrstva je schopna bez poškození sledovat nerovnoměrné  sedání tělesa odkaliště a umožňuje vybudování  střechovitého útvaru nad zaplaveným povrchovým  lignitovým dolem.

 

 g) U nadzemních rovinných odkališť (Mape odkaliště I, odkaliště RD Příbram Vrší) bylo pro vytvoření  střechovitého útvaru využito materiálů tělesa  odkaliště. Materiál sanace byl získán snížením obvodu  odkaliště cca o 5m a jeho postupným přesvahováním do  středu odkaliště. Výchozí podmínkou tohoto postupu je  podrobné zmapování průběhu hladiny průsakových vod v tělese  sanovaného odkaliště. Volná voda sedimentačního  prostoru odkaliště musí být před zahájením zemních  prací odstraněna. Zemní práce se nesmí dotknout  zvodnělé části tělesa odkaliště. Při tvarování povrchu  je třeba průběžně zabezpečovat nově upravený povrch  proti prašnosti. Pro dokončení sanace neúnosného  středu odkaliště je třeba počítat s časovou prodlevou  nutnou pro konzolidaci povrchu kalu a zabezpečit nutný  objem vhodného cizího dokončovacího sančního  materiálu. Jsou minimalizovány požadavky na objemy  dovozu sanačních materiálů. Tento postup vzhledem ke  své rizikovsti si vyžaduje průběžnou spolupráci  dodavatele a projektanta.

 

 

 Důležité upozornění:

 Podmínkou sanačních prací tělesa odkaliště je kladné  vyjádření Báňského úřadu k jejich realizaci.

 

 

 Závěr:

 Návrh konstrukce těsnícího a krycího prvku je individuální  pro jednotlivá odkaliště a je součástí dokumentací E.I.A.

Tento stručný přehled návrhů technických řešení, provozních  pokusů a realizací v sanačních pracech středů uranových  odkališť je ke stavu konce roku 2000.