Monitoring změn krajiny v okolí Rožné (ČR) v důsledku těžby a úpravy uranových rud

 

RNDr. Mojmír Hrádek, CSc.,  Ing. Jan Lacina, CSc., Ústav geoniky AV ČR, Ostrava, pracoviště Brno

 

Těžba a úprava uranových rud vyvolala v  okolí Rožné změny reliéfu i bioty, které jsou od konce 90.let monitorovány. Monitoring vycházel z vymezení a definování umělých tvarů, které v  souvislosti s těžbou a úpravou uranových rud v krajině vznikly a ze srovnání se stavem před započetím těžby. Průběžně byl sledován vývoj hrázových odkališť K1 a K2 a dalších kontaminovaných míst, změn v říční síti přítoků Nedvědičky i v intenzitě fluviálních procesů. Pro sledování ovlivnění terestrických a vodních ekosystémů těžebními, úpravárenskými a sanačními aktivitami bylo v zájmovém území vymezeno 24 testovacích ploch. Jsou rozděleny tak, aby zachycovaly celou škálu možných negativních vlivů v různých biotopech a v různé pozici vzhledem ke zdrojům kontaminace a narušení. Nejvíc testovacích ploch v rámci tzv. terestrických biotopů je lokalizováno do hrázového systému odkališť. Zde je sledován nejen vývoj rostlinného krytu, ale i fauna, zejména drobní zemní savci.

Zvláštní pozornost je věnována biotě toku Nedvědičky a jejích přítoků, tedy hlavním recipientům vod z úpravárenské činnosti a důlních vod. Na několika odběrových místech je zde sledován makrozoobentos a flóra řas a sinic.

Vzhledem k tomu, že současná hrázová odkaliště jsou útvary dočasné (do ukončení těžby) byla věnována pozornost výzkumu intenzity současných procesů v okolní krajině, které by mohly později ovlivnit rekultivované kalojemy. Hodnota potenciální eroze se v okolí Rožné pohybuje v rozmezí 1,0-5,0 mm/rok, přičemž naměřená krátkodobá aktuální eroze může přesáhnout i 3,5mm a průměrná aktuální eroze dosahuje  0,6mm/rok.

 

Adresa: Ústav geoniky AV ČR, Ostrava, pracoviště Brno, 602 00, Drobného 28