Deset let práce s geoinformacemi o životním prostředí a rekultivacích v Báňských projektech Teplice

 

Ing. Josef Kalát, CSc., Ing. Stanislav Volf, Báňské projekty Teplice, a.s.

 

V roce 1990 vznikla naléhavá potřeba řešit problematiku životního prostředí v pánevních okresech severních Čech. Jednalo se především o oblasti postižené lomovou těžbou hnědého uhlí. Tehdy před projektanty vyvstal nelehký úkol navrhnout způsob, jak třídit informace o území. Původní představa směřovala do oblasti práce s mapami a s popisnými informacemi. Bylo nutno nalézt takové prostředky, které by dovolovaly připojit k objektu různé popisné údaje. Bylo to v době, kdy se postupně začínaly ve větší míře objevovat osobní počítače. Odpovídajícím SW vybavením se stal tzv. geografický informační systém (GIS).

GIS je soubor SW, HW, dat, kvalifikované obsluhy a organizačních pravidel pro efektivní sběr, ukládání, zpracování a využívání prostorových a popisných informací a že ke každému objektu je možné připojit text, tabulku, obrázek, video nebo zvukový záznam.

V uplynulých deseti letech naše pracoviště prošlo značným vývojem po všech stránkách. Původní programové vybavení, které u nás bylo využíváno, bylo PC ARC/INFO. Jedná se o programový systém pracující pod operačním systémem DOS a využívající ovládání a zadávání příkazů z tzv. příkazového řádku. Postupně bylo toto SW vybavení nahrazováno programovými produkty pracujícími na bázi operačního systému Windows.

Během činnosti našeho pracoviště jsme prováděli celou řadu akcí zaměřené především na státní orgány nebo na větší akciové společnosti. Mezi nejdůležitější akce například patří:

Výzkum zdravotního stavu obyvatel okresů Teplice a Prachatice, Geologicko-ekologický výzkum SHP, Přehodnocení inženýrskogeologické situace Sokolovské hnědouhelné pánve, Zátopová území řeky Labe v úseku Mělník – státní hranice, Zátopová území řeky Labe v Kolíně, Územní plány obcí (měst) – výkresová část, Reliéf povrchu krystalinika a permokarbonu v podloží platformních formací v oblasti styku saxothuringika a tepelsko-barrandienské jednotky, Časová dostupnost do středních škol v severozápadních Čechách, Cenové mapy obcí, Rekultivace na Dolech Bílina

Za nejvýznamnější akce považujeme Geologicko-ekologický výzkum SHP a Rekultivace na Dolech Bílina. Zejména posledně jmenovaná akce významně přispívá ke správnému postupu rekultivací na bílinsku a prezentaci prováděných rekultivačních prací na veřejnosti.

 

Adresa: Báňské projekty Teplice, a.s., Kollárova 11, 415 36 Teplice