Sledování vývoje sanačních a rekultivačních prací po těžbě nerostných surovin ve státním statistickém výkazu Hor(MPO)1-01

 

 

Autoři:

RNDr. Vít Štrupl, Ing. Eliška Hájková CSc.

 

Organizace:

Česká geologická služba – Geofond

Kostelní 26

170 06  Praha7

tel. :+420 233 371 190, http://www.geofond.cz

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Databáze ploch dotčených těžbou nerostných surovin

 

 

Od 90. let minulého století, kdy došlo k zásadním politicko-ekonomickým změnám a následné restrukturalizaci v hornictví, začala být významněji sledována také míra ovlivnění přírodního prostředí těžbou nerostných surovin. V roce 1996 zadalo Ministerstvo životního prostředí úkol, jehož cílem bylo prověřit možnost získání údajů potřebných pro vytvoření nové databáze ploch dotčených těžbou nerostných surovin. Součástí úkolu bylo navrhnout a zpracovat strukturu databáze, vytvořit uživatelský systém a odzkoušet jeho funkčnost. Jako výchozí materiál byla k tomuto účelu použita již existující Pasportizace ploch dotčených těžbou keramických a sklářských surovin, zpracovaná v letech 1983 – 1989 bývalými Československými keramickými závody. Současně probíhaly konsultace o budoucím obsahu a formě připravované databáze s pracovníky významných těžařských společností (zejména MUS a.s. Most, Sokolovská uhelná a.s. Sokolov, Severočeské doly a.s. Chomutov, OKD a.s. Ostrava). Ve spolupráci s MŽP, MPO a ČBÚ byly potom vybrány položky, které mají být sledovány. Pravidelnost a hodnověrnost získávání nových dat byla zajištěna začleněním těchto údajů do nově vznikajícího státního statistického výkazu Hor(MPO)1-01.

V roce 1999 tak vznikla nová, samostatná databáze ploch dotčených těžbou nerostných surovin. Stala se součástí jednotného geoinformačního systému ČR, vedeného a spravovaného Českou geologickou službou – Geofondem. Databáze je zahrnuta pod tzv. „Surovinový informační subsystém“ (SURIS). Údaje v databázi vychází z hodnot uvedených v ročních výkazech Hor(MPO)1-01. Data jsou vztažena k jednotlivým dobývacím prostorům a ložiskům nevyhrazených nerostů ve vazbě na daný kalendářní rok. Mezi sledované položky patří plochy dotčené těžbou, plochy v rekultivaci, revitalizované plochy a finanční rezervy na sanace, rekultivace a důlní škody. Údaje obsažené v této databázi jsou relačně propojeny s databázemi ložisek nerostných surovin, dobývacích prostorů a organizací.

 

 

 

 

 

 

  1. Roční výkaz Hor(MPO)1-01

 

 

Roční výkaz Hor(MPO)1-01 je součástí státního Programu statistických zjišťování. Získané údaje slouží především Ministerstvu průmyslu a obchodu k naplňování cílů Surovinové politiky v oblasti nerostných surovin a jejich zdrojů (schválené usnesením vlády ČR č. 1311 z 13.12.1999). Údaje z výkazů jsou dále využívány Státní báňskou správou,  Ministerstvem životního prostředí, Ministerstvem zemědělství, Českým ekologickým ústavem, Českou geologickou službou, krajskými úřady a dalšími institucemi. Výkaz jsou povinny každoročně vyplnit všechny ekonomické subjekty (§ 2 odst. 7 zákona č. 89/1995 Sb. o státní statistické službě v platném znění), kterým byl stanoven dobývací prostor nebo jsou vlastníky ložiska nevyhrazeného nerostu, které je součástí pozemku, a nebo jsou organizacemi ve smyslu  § 3a zákona č. 61/1988 Sb., o hornické činnosti, výbušninách a státní báňské správě v platném znění, kterým bylo vydáno oprávnění k vykonávání hornické činnosti a činnosti prováděné hornickým způsobem.

Vlastní výkaz je členěn na 3 samostatné části. Část „A“  zahrnuje základní údaje o organizaci, provozní údaje o organizaci a báňsko-technické údaje. Část „B“ se zpracovává samostatně pro každý dobývací prostor (DP) nebo skupinu DP a zahrnuje základní údaje o DP, údaje o zásobách a těžbě v DP a údaje o sanaci, rekultivaci a důlních škodách v DP. Část „C“ se zpracovává samostatně pro každé ložisko nevyhrazeného nerostu, které je součástí pozemku a zahrnuje obdobné údaje jako předchozí část, tedy základní údaje o ložisku nevyhrazeného nerostu, údaje o zásobách a těžbě na ložisku nevyhrazeného nerostu a údaje o zahlazení následků těžby a rekultivaci na ložisku nevyhrazeného nerostu.

Vyplněné údaje ve výkazech mají charakter tzv. individuálních dat. Jejich ochrana je zaručena zákonem č. 89/1995 Sb. v platném znění a odpovídá za ní MPO. Všichni pracovníci, kteří s výkazy pracují, mají složený slib mlčenlivosti podle § 17 zákona č. 89/1995 Sb. v platném znění. V praxi to znamená, že údaje z výkazů smějí být prezentovány buď se souhlasem dotčených organizací a MPO nebo ve formě sumářů (např. za jednotlivé suroviny nebo územní celky) tak, aby nebylo možné zjistit původce dat.      

Jak bylo uvedeno, výkaz je členěn tak, že jednotlivé údaje jsou vztaženy vždy ke konkrétnímu dobývacímu prostoru nebo ložisku nevyhrazeného nerostu za sledovaný rok. Údaje týkající se sanací, rekultivací a finančních rezerv jsou obsaženy vždy ve III. oddílu části „B“ i „C“. Způsob vyplňování, terminologie a další vysvětlivky jsou podrobně uvedeny v tzv. Metodických pokynech k vyplnění výkazu, které jsou součástí každého souboru formulářů výkazu. 

Sledované údaje za dobývací prostory (Příloha č. 1), tedy údaje vyplňované v části „B“, jsou následující:

Plocha dosud dotčená těžbou (řádek 17, uvádí se v hektarech). Rozumí se plocha se znatelnými projevy těžby (např. těžená plocha, vytěžená plocha, území s provedenou skrývkou apod.) a  všechny plochy využívané pro potřebu těžby (např. deponie, odkaliště, zastavěné plochy, manipulační plochy, komunikace apod.), a to i plochy v sanaci a rekultivaci až do ukončení sanačních a rekultivačních prací. U hlubinné těžby se uvádí plochy s negativními projevy těžby, které bude nutno sanovat.

Deponie zákonem chráněné skrývky (řádek 18, uvádí se v tis. m3). Uvádí se množství svrchní  kulturní vrstvy půdy a hlouběji uložené zúrodnění schopné zeminy na celé dotčené ploše  podle §8 odst. 1, písm. a) zákona ČNR č. 334/1992 Sb., o ochraně zemědělského půdního   fondu, v platném znění. Přiměřeně také podle §13 bod 3c zákona č. 289/1995 Sb., lesní zákon, v platném znění.

Báňsko-technicky zajištěné území (řádek 19, uvádí se v hektarech). Jde o plochy s ukončenou nebo přerušenou těžbou, které zatím nejsou rekultivovány.

Sledované údaje u těchto tří položek se týkají výhradních ložisek a zároveň se rozlišuje, zda jde o plochy uvnitř nebo mimo dobývací prostor.

Další skupina údajů postihuje plochy v procesu sanace a rekultivace podle druhu (celková plocha, z toho zemědělská, lesní, vodní a ostatní), opět v členění uvnitř nebo vně dobývacího prostoru. Dále se rozlišují rekultivace rozpracované a zahájené v daném roce. Údaje jsou na řádkách 20-24 a uvádí se v hektarech. Pojem sanace a rekultivace vychází ze zákona č. 44/1988 Sb., horní zákon, v platném znění, tj.odstranění škod na krajině komplexní úpravou území a územních struktur.   

Obdobně následující skupina údajů postihuje plochy protokolárně ukončených rekultivací včetně náhradních rekultivací souvisejících s těžbou, opět podle druhu (celková plocha, z toho zemědělská, lesní, vodní a ostatní) a v členění uvnitř nebo vně dobývacího prostoru. Dále se rozlišují rekultivace již ukončené od počátku těžby a ukončené v daném roce. Údaje jsou na řádkách 25-29 a uvádejí se v hektarech.

Poslední skupinou údajů jsou informace o finančních rezervách na sanace, rekultivace a důlní škody. Údaje jsou na řádkách 30-37 a uvádí se v tis. Kč. Vytváření finančních rezerv se děje dle § 31 odst. 6 a § 37a  zákona č. 44/1988 Sb., horní zákon, v platném znění. Sleduje se vždy počáteční finanční stav v daném roce, tvorba rezerv, čerpání a konečný stav v daném roce.

Jako řádek č. 38 je ve výkazu vynechán prostor pro veškeré doplňující údaje k předcházejícím položkám (řádky 17 - 37). Uvádějí se ve volné řeči, v případě nedostatku místa lze další údaje  doplnit na samostatný list papíru, který se přikládá jako součást výkazu.

 

Sledované údaje za ložiska nevyhrazených nerostů, které jsou součástí pozemku (Příloha č. 2), tedy údaje vyplňované v části „C“, jsou následující:

Plocha dotčená těžbou (řádek 13, uvádí se v hektarech). Rozumí se plocha se znatelnými projevy těžby (např. těžená plocha, vytěžená plocha, území s provedenou skrývkou apod.) a  všechny plochy využívané pro potřebu těžby (např. deponie, odkaliště, zastavěné plochy, manipulační plochy, komunikace apod.), a to i plochy v úpravě a rekultivaci až do ukončení prací.

Deponie zákonem chráněné skrývky (řádek 14, uvádí se v tis. m3). Uvádí se množství svrchní  kulturní vrstvy půdy a hlouběji uložené zúrodnění schopné zeminy na celé dotčené ploše podle §8 odst. 1, písm. a) zákona ČNR č. 334/1992 Sb., o ochraně zemědělského půdního fondu, v platném znění. Přiměřeně také podle §13 bod 3c) zákona č. 289/1995 Sb., lesní zákon, v platném znění.

Báňsko-technicky zajištěné území (řádek 15, uvádí se v hektarech). Jde o plochy s ukončenou nebo přerušenou těžbou, které zatím nejsou rekultivovány. Vykazují se i náhradní rekultivace související s těžbou.

Další skupina údajů postihuje plochy s probíhajícím zahlazováním následků těžby a rekultivace a plochy s ukončenou rekultivací. Zvlášť jsou sledovány plochy aktuálně rozpracované, z toho zahájené v daném roce, plochy ukončené od počátku těžby a ukončené v daném roce, opět podle druhu (celková plocha, z toho zemědělská, lesní, vodní a ostatní). Údaje jsou v řádkách 16-20 a uvádí se v hektarech. Pojem sanace a rekultivace vychází ze zákona č. 334/1992 Sb., v platném znění, tj.odstranění škod na krajině komplexní úpravou území a územních struktur. Vykazují se i náhradní rekultivace související s těžbou.   

Jako řádek č. 21 je ve výkazu vynechán prostor pro veškeré doplňující údaje k předcházejícím položkám (řádky 17 - 37). Uvádějí se ve volné řeči, v případě nedostatku místa lze další údaje  doplnit na samostatný list papíru, který se přikládá jako součást výkazu.

Po zavedení výkazů Hor(MPO)1-01 se při kontrolách ukládaných dat ukázalo, že v letech 1999–2000 docházelo u řady organizací k nepřesnostem ve vykazovaných hodnotách. Postupně se ale díky řadě konzultací podstatně zlepšila úplnost i úroveň vykazovaných hodnot. Za poslední dva sledované roky (2001 a 2002) již nedochází k diametrálním odlišnostem, které by se daly označit jako chyby.

Uložené údaje je možno zpracovávat a prezentovat (s ohledem na výše zmíněný charakter individuálních dat) ve formě několika druhů tiskových sestav v podobě předdefinovaných sumářů nebo jako excelové tabulky (formát *.xls), které jsou použitelné jak pro vkládání do dokumentů tak pro elektronické rozesílání e-mailem.

 

 

 

 

  1. Některé výsledky a porovnání údajů za roky 1999-2002 

 

3.1  -dobývací prostory

 

V této kapitole jsou prezentovány některé údaje k danému tématu ve formě přehledných tabulek a grafů. Interpretace předložených výsledků je ponechána na osobním zhodnocení každého zájemce.   

Tabulka č.1 ukazuje vývoj sanací a rekultivací za roky 2000 – 2002, plochy jsou uvedeny v hektarech.

Tabulka č.1:

Sanace a rekultivace

2000

2001

2002

v DP

mimo DP

v DP

mimo DP

v DP

mimo DP

Plocha dotčená těžbou

57732

14293

55516

13195

54376

13701

Plocha sanací a rekultivací celkem

5823

3949

5974

3494

6011

3039

Báňsko-technicky zajištěné území

22929

5637

7518

5205

7374

5251

Ukončené rekultivace

8543

6539

7993

7537

7888

7654

Rekultivace ukončené v předchozím roce

317

550

229

297

273

313

Rekultivace zahájené v daném roce

365

34

614

115

375

210

 

Následující řada podílových grafů ukazuje procentuální zastoupení sledovaných položek na celkovém stavu. První graf  vyjadřuje zastoupení jednotlivých surovin, resp. jejich kategorií v rámci celkového počtu sledovaných dobývacích prostorů. Největší množství DP je stanoveno na stavební suroviny, do kterých počítáme cihlářské suroviny, štěrkopísky, kamenivo a technické zeminy. Následují ostatní nerudní suroviny a nakonec jsou to paliva, do kterých obecně řadíme černé uhlí, hnědé uhlí, lignit, ropu, zemní plyn a radioaktivní suroviny. Vzhledem k ukončení těžby rud v polovině 90. let minulého století již není tato kategorie zastoupena.

Další grafy ukazují plošné zastoupení sledovaného druhu ploch podle surovinových kategorií vůči celkové výměře DP. Ve všech těchto případech je pořadí neměnné, tedy paliva, stavební suroviny a nerudy. Všechny údaje v grafech jsou vztaženy k roku 2002.

 

Graf č.1:

 

Graf č. 2:

 

Graf č. 3:

 

Graf č. 4:

 

Graf č. 5:

 

Graf č. 6:

 

Další graf ukazuje podíl sledovaných kategorií ploch vůči celkové ploše DP v letech 2000 – 2002.

 

Graf č. 7:

Z posledního grafu vyplývá, že z celkové plochy dobývacích prostorů v ČR je každý sledovaný rok dotčeno těžbou 33 – 36 % plochy a z toho je 3,6 – 3,8 % plochy v rekultivaci. To znamená, že z plochy dotčené těžbou je vždy cca 10% plochy v rekultivaci. Ukončené rekultivace představují každoročně zhruba 5% plochy dobývacích prostorů.

Plocha zahajovaných rekultivací v daném roce představuje cca  0,2 % z plochy DP.

 

Další 3 tabulky ukazují vývoj sanací a rekultivací v DP za roky 2001 – 2002 podle surovinových kategorií.

 

Tabulka č. 2:

Paliva

2001

2002

v DP

mimo DP

v DP

mimo DP

Plocha dotčená těžbou

44943

12281

43835

12773

Plocha sanací a rekultivací celkem

4395

3372

4357

2918

Báňsko-technicky zajištěné území

4876

5076

4808

5118

Ukončené rekultivace

4827

6973

4753

7045

Rekultivace ukončené v předchozím roce

159

271

229

294

Rekultivace zahájené v daném roce

491

110

276

205

 

Tabulka č. 3:

Nerudy

2001

2002

v DP

mimo DP

v DP

mimo DP

Plocha dotčená těžbou

2983

241

2885

244

Plocha sanací a rekultivací celkem

419

51

382

51

Báňsko-technicky zajištěné území

878

48

861

49

Ukončené rekultivace

709

210

632

266

Rekultivace ukončené v předchozím roce

23

20

24

12

Rekultivace zahájené v daném roce

30

1

49

1

 

Tabulka č. 4:

Stavební suroviny

2001

2002

v DP

mimo DP

v DP

mimo DP

Plocha dotčená těžbou

7563

670

7643

684

Plocha sanací a rekultivací celkem

1175

71

1261

70

Báňsko-technicky zajištěné území

1738

80

1704

84

Ukončené rekultivace

2393

318

2456

325

Rekultivace ukončené v předchozím roce

47

6

20

6

Rekultivace zahájené v daném roce

92

4

49

3

 

Výkazem Hor(MPO( 1-01) jsou sledovány též finanční rezervy na sanace a rekultivace a na důlní škody.  Následující tabulka č. 5 přehled sledovaných položek po skupinách surovin v porovnání let 2001 a 2002. Hodnoty jsou udány v mil. Kč, kromě plochy DP udané v ha.

 

Tabulka č. 5:

Finanční rezervy

Paliva

Nerudy

Stavební suroviny

2001

2002

2001

2002

2001

2002

Počet sledovaných DP

148

146

166

163

622

618

Plocha sledovaných DP /ha/

134677

128581

12216

10620

18831

18969

Stav k 1.1. daného roku

7435.24

8991.07

650.70

697.20

2730.30

8143.20

Tvorba rezerv v daném roce

2144.85

2253.00

91.10

82.10

202.90

1199.30

Čerpání rezerv v daném roce

739.96

764.63

40.70

35.90

44.20

49.70

Stav k 31.12. daného roku

8910.83

10545.40

693.40

755.90

7987.40

9290.80

 

 

Tabulka č. 6 ukazuje procentuální podíl výměry dobývacích prostorů, plochy dotčené těžbou, plochy v rekultivaci a plochy ukončených rekultivací v jednotlivých krajích ČR v roce 2002.

Tabulka č 6:

 

Kraj

 

Výměra DP

v %

Plocha dotčená těžbou

(v DP i mimo DP)

v %

Plocha v rekultivaci

(v DP i mimo DP)  v %

Protokolárně ukončené rekultivace

(v DP i mimo DP) 

v %

Středočeský             

1,1

0,8

0,05

0,06

Jihočeský                 

0,2

0,1

0,01

0,06

Plzeňský                     

0,3

0,1

0,01

0,03

Jihomoravský             

2,4

0,2

0,04

0,09

Vysočina                    

0,2

0,1

0

0

Moravskoslezský       

13,1

4,4

0,2

0,3

Ústecký                      

4,8

3,5

0,9

1,4

Olomoucký                

0,5

0,3

0,04

0,03

Královehradecký        

1,0

0,1

0,02

0,04

Pardubický                 

0,6

0,1

0,01

0,02

Zlínský                       

2,5

0,1

0,01

0,1

Karlovarský               

2,6

2,1

0,4

0,9

Liberecký                   

1,6

0,6

0,05

0,06

Praha                          

0,3

0,2

0

0

ČR celkem

0,7

0,96

0,11

0,19

 

Tabulka č. 7 ukazuje stav rekultivací v roce 2002 v jednotlivých krajích. Hodnoty jsou uvedeny v hektarech

Tabulka č. 7:

 

Plocha dosud
Rekultivace rozpracované

              Rekultivace ukončené

 

Kraj

dotčená těžbou

celkem

zahájené v roce 2002

od počátku těžby

v roce 2002

 

v DP

mimo DP

v DP

mimo DP

v DP

mimo DP

v DP

mimo DP

v DP

mimo DP

Hlavní město Praha

96,2

5,2

0,6

0,3

0,0

0,0

0,0

4,9

0,0

0,0

Středočeský

4484,0

4207,0

505,0

27,0

5,0

0,6

586,0

122,5

13,5

0,1

Jihočeský

898,8

60,4

105,9

1,7

2,8

0,0

588,1

44,4

2,5

1,4

Plzeňský

790,9

71,3

70,5

7,5

2,8

0,0

137,6

97,4

6,5

9,0

Karlovarský

3999,4

2943,1

367,2

843,2

120,5

106,4

554,4

2329,7

38,6

83,8

Ústecký

14921,3

3821,1

3036,4

2031,9

144,7

87,3

2802,2

4709

145

208,6

Liberecký

1392,5

473,9

143,6

21

4

0

149,6

54,3

16,9

3,8

Královéhradecký

501,4

20,7

138,5

0

12,7

0

199,3

15,8

2,8

0

Pardubický

610

76,8

31,4

3,4

4,3

0

64,4

10,2

0

0

Vysočina

437

162

6,9

2

0

0

30,7

6,9

0

0

Jihomoravský

1467,5

123,9

252,3

27

31,5

3,3

618,3

40,4

10,4

0,9

Olomoucký

1230,2

110,6

169,3

16,1

2,3

0

82,2

76,6

0

0

Zlínský

400,1

26,4

41,3

2,4

0

0

333,9

74,6

0

0,3

Moravskoslezský

23147,1

1598,9

1142

55,9

44,1

11,9

1741,2

66,9

36,4

5,5

Celkem ČR

54376,4

13701,3

6010,8

3039,4

374,7

209,5

7887,9

7653,6

272,6

313,4

zemědělské

 

 

999,6

242,7

 

 

3456,1

3103

 

 

lesní

 

 

2920

2323,6

 

 

2950,2

3290

 

 

vodní

 

 

542,6

17,2

 

 

910,6

226,9

 

 

ostatní

 

 

1548,6

455,9

 

 

571

1033,7

 

 

 

 

3.2 - ložiska nevyhrazených nerostů

 

Díky zařazení sledovaných ukazatelů do státního statistického výkazu lze poprvé sledovat obdobné údaje i pro ložiska nevyhrazených nerostů, které jsou součástí pozemku. Dosud nebyly ucelené údaje o těchto ložiskách prakticky vůbec k dispozici, a to ani z hlediska zásob nerostných surovin, jejich těžeb ani následnému zahlazování těžební činnosti v krajině. Následující tabulka č. 8 podává přehled sledovaných údajů za rok 2002 podle krajů. Plochy jsou uvedeny v ha.

Tabulka č. 8:

 

Kraj

 

 

Počet

ložisek

 

Výměra

ložisek

 

Plocha dotčená těžbou

 

Plocha

v rekultivaci

 

Ukončené rekultivace

Středočeský

34

708

91

37

27

Jihočeský

22

169

55

15

7

Plzeňský

14

44

28

2

0

Jihomoravský

19

353

118

32

4

Vysočina

7

38

10

2

0

Moravskoslezský

15

145

43

8

1

Ústecký

26

311

170

54

61

Olomoucký

12

74

55

5

0

Královehradecký

27

132

72

14

7

Pardubický

18

88

42

7

17

Zlínský

10

117

56

13

4

Karlovarský

7

69

30

2

0

Liberecký

9

83

66

16

0

Praha

0

0

0

0

0

ČR celkem

220

2331

836

207

128

 

Z výše uvedených výsledků a srovnání dosud získaných dat vyplývá, že plocha dotčená těžbou nerostných surovin činí v současné době necelé 1 % plochy ČR. Nejvíce postižené těžbou nerostných surovin jsou kraje Moravskoslezský, Ústecký a  Karlovarský, u kterých se zasažení pohybuje od 2,1 do 4,4%. Zároveň jsou ale v těchto krajích vykazovány také největší plochy rekultivovaných území i dokončených rekultivací. 

 

 

 

 

  1. Závěr

 

V současné době je zpracován návrh nové podoby výkazu Hor(MPO)1-01. Části týkající se sanací, rekultivací a tvorby finančních rezerv se co do náplně a rozsahu nijak nemění, takže zůstane plně zachována kontinuita sledovaných dat. Změny spočívají především v novém grafickém provedení a moderním elektronickém formátu XML. Důvodem je předpokládaný budoucí nárůst elektronického vyplňování údajů a předávání výkazů v elektronické podobě přes internet. Výkaz bude ale možné vyplňovat také jako dosud klasickým způsobem a zasílat jej v papírové podobě na sběrné místo, kterým je Ministerstvo průmyslu a obchodu. Grafická podoba výkazu je přizpůsobena požadavkům Evropské unie a vychází z trendu MPO maximálně sjednotit podobu a způsob vyplňování jednotlivých formulářů. Pro zpracovatele by tyto změny neměly představovat žádné problémy. Nové výkazy budou rozesílány již koncem příštího roku, takže postihnou údaje za rok 2004.  

 

 

 


Příloha č. 1

III.        Údaje o sanaci, rekultivaci a důlních škodách v dobývacím Prostoru (DP)

A.    Výměra ploch dotčených těžbou

 

 

 

Výhradní ložiska

 

 

 

 

v DP

mimo DP

 

 

 

 

1

2

 

17

Plocha dosud dotčená těžbou

ha

 

 

                          X

18

Deponie zákonem chráněné skrývky

tis. m3

 

 

 

19

Báňsko-technicky zajištěné území

ha

 

 

 

 

Sanace a rekultivace

 

Rozpracované

z toho zahájené v roce 2002

 

 

 

v DP

mimo DP

v DP

mimo DP

 

 

 

1

2

3

4

20

Celkem

ha

 

 

 

 

21

                v tom  - zemědělská

ha

 

 

 

 

22

                              lesní

ha

 

 

 

 

23

                              vodní

ha

 

 

 

 

24

                              ostatní

ha

 

 

 

 

 

Ukončené rekultivace

 

Od počátku těžby

z toho ukončené v roce 2002

 

 

 

v DP

mimo DP

v DP

mimo DP

 

 

 

1

2

3

4

25

Celkem

ha

 

 

 

 

26

                  v tom - zemědělská

ha

 

 

 

 

27

                               lesní

ha

 

 

 

 

28

                               vodní

ha

 

 

 

 

29

                               ostatní

ha

 

 

 

 

 

B.    Finanční rezervy na sanace, rekultivace a důlní škody


Finanční rezervy na sanace a rekultivace  

tis. Kč

30

Stav k 1.1. 2002

 

31

Tvorba v r. 2002

 

32

Čerpání v r. 2002

 

33

Stav k 31.12. 2002

 

Finanční rezervy na důlní škody 

tis. Kč

34

Stav k 1.1. 2002

 

35

Tvorba v r. 2002

 

36

Čerpání v r. 2002

 

37

Stav k 31.12. 2002

 

38 Poznámky

 


Příloha č. 2

III.        Údaje o zahlazení následků těžby a rekultivaci na ložisku nevyhrazeného nerostu, které je součástí pozemku

13

Plocha dotčená těžbou

ha

 

14

Deponie zákonem chráněné skrývky

tis. m3

 

15

Báňsko-technicky zajištěné území

ha

 

 

 

 

Zahlazení následků těžby a rekultivace

Ukončené rekultivace

 

 

 

rozpracované

z toho

zahájené v roce 2002

od počátku těžby

z toho

 ukončené v roce 2002

 

 

 

1

2

3

4

16

Celkem

ha

 

 

 

 

17

        v tom - zemědělská

ha

 

 

 

 

18

                     lesní

ha

 

 

 

 

19

                     vodní

ha

 

 

 

 

20

                     ostatní

ha

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21 Poznámky